Senzacionalno otkriće: Vinčanci su imali novac

B. Subašić

02. 11. 2012. u 21:01

Сензационално откриће: Винчанци су имали новац
Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta istražujući Vinču otkrili da je praistorijska metropola bila mnogo veća od današnjeg lokaliteta. Plaćali školjkama

METROPOLA najveće kulture stare 7.500 godina, u praistoriji Evrope, Vinča, bila je mnogo veća nego što se do sada verovalo, otkrili su geolozi tokom nedavnih istraživanja. Stručnjaci preduzeća “Geoalfa” i Rudarsko-geološkog fakulteta do ovog saznanja su došli kada su pozvani su da utvrde, kako se mogu spasti ostaci središta civilizacije na lokalitetu koje danas ugrožava klizište izazvano vodom iz 17 okolnih septičkih jama.

- Nažalost, reč je o prvim geološkim istraživanjima Vinče od njenog otkrića pre više od veka - kaže prof dr Slobodan Knežević s Rudarsko-geološkog fakulteta. - Bušenja su odmah opovrgla dosadašnje pretpostavke o tlu na kome je bila podignuta praistorijska metropola. Vinča je bila mnogo veća od današnjeg lokaliteta, a njen centar se nalazio u sadašnjem koritu Dunava.

- Geolozi naglašavaju da je veliki propust što nisu bili pozvani ranije da rade s arheolozima, jer bi odmah bilo jasno da prvo naselje u Vinči nije nalazilo na uzvišenju kao današnji lokalitet - kaže prof dr Knežević.

Prema rečima našeg sagovornika, Vinča je podignuta u prirodnoj uvali između dva brega koji su štitili kuće od vetra. Nastala je ne na lesnom tlu uz reku, kao što se mislio do sada, već na sedimentima iz vremena Panonskog mora.

NAJSTARIJI GRAĐEVINCI I METALCI GEOLOZI su otkrili da je materijal od koga su Vinčanci pravili kuće i keramiku nije bila obična glina. - To je bila mešavina lesa i veoma mekane gline kakva može da se nađe samo na lokalitetu između Slanaca i Velikog sela - kaže prof dr Knežavić. - To dokazuje da su imali razvijene tehnologije, pa ne čudi što su i prvi topili metale i pravili boje od minerala izvađenih u rudnicima na Avali. Kasnije kulture kao što su Kelti, Rimljani i Sasi samo su nastavili da proširuju njihova okna.

- Tragova praistorijskih rečnih sedimenata nema ni na području arheološkog lokaliteta, ni na obali, ni u današnjem Dunavu - otkriva prof Knežević. - Pretpostavljamo da se korito reke nalazilo nekoliko stotina metara dalje i da je kasnije skrenulo i uništilo centar Vinče. Zamislite kakav su to kultura i grad bili, ako se otkriće kuća sa periferije smatraju svetskim otkrićem bez presedana.

Arheolozi su na lokalitetu pronašli narukvice od praistorijskih školjki koje su smatrane nakitom, dok ih geolozi nisu malo bolje zgledali i otkrili da je reč o vrsti spondilus, koja nikada nije živela ni u Dunavu ni u Crnom moru, već od najbližih u Egejskom ili Jonskom.

- Ova školjka se nalazi na celom prostoru vinčanske kulture širom centralne Evrope i logična je teorija kolege arheologa Dragana Jankovića da je spondilus bio moneta ove civilizacije - kaže dr Knežević.

- To uopšte nije teško pretpostaviti, ako se setimo da su Vinčanci trgovali širom Evrope, uvozili su opsidijan - vulkansko staklo iz Erdelja, a prodavali dragocenu crvenu boju od cinabarita s Avale u Grčkoj. Baš oni su stvorili modernu poljoprivredu đubrenjem tla, a zahvaljujući tome ljudi su prestali da se seljakaju u potrazi za hranom i postali su sedelačka civilizacija.

Najnovija geološka i arheološka otkrića u Vinči biće javnosti predstavljena na skupu u Prirodnjačkom muzeju u ponedeljak.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

gedza

03.11.2012. 09:36

Mislim da je krajnje vreme da se prava istorija konacno i argumentovano zabelezi i prenese na nasa nova pokoljenja.Muka mi je vise od belosvetskih prica o nasem doseljavanju na ove prostore u nekom VII veku.Imamo svojih strucnjaka a i dovoljno lokaliteta i artefakata da konacno kompletiramo sliku istinskih civilizacijskih dostignuca i naseg prisustva i udela u razvoju i kulturi na ovim prostorima gde smo danas.Moramo fizicki opstati na ovim prostorima zbog kontinuiteta.To nam je obaveza.

Jabre

04.11.2012. 01:59

@gedza - Slovensko pleme Srbi, koje je prenelo svoje ime na stanovnike od Cetine i Vrbasa na zapadu do Morave na Istoku se je doselilo u 7. veku ali mi smo ipak većim delom 84% potomci starijih naroda koji su živeli ovde, Ilira u glavnom ali i Kelta, Germana, Tračana, Dačana, Rimljana i Grka u manjem broju. Naravno ne smemo zaboraviti ni tz. Palezage sa kojima su se mešali svi gore navedeni.

Kolya

16.02.2013. 10:25

Koliko ja kapiram, optuzice nas za jos jedno "etnicko ciscenje", ako ne i za "genocid".Gde god se mi (Srbi) pojavimo predhodni narodi nestanu....u rupu?

geolog

14.07.2014. 14:35

Свиђа ми се што геолози износе "чињенице" о археологији. Они су ваљда ту да би картирали и евентуално санирали то клизиште, ваљда има довољно археолога који су позвани да интерпретирају налазе. То је као када би, рецимо, неки правник одлучивао о заштити од поплава и ванредним ситуацијама.Чекај...А ови свеприсутни "стручњаци" што по коментарима повезују Србе са Винчом, Лепенским Виром и сл. су сигурно све дипломирани антрополози или археолози...