Vučić sa Pičom: Zadovoljan sam saradnjom sa NATO

Tanjug

utorak, 17. 09. 2019. u 13:38

Вучић са Пичом: Задовољан сам сарадњом са НАТО

Aleksandar Vučić i Stjuart Pič
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika republike, on je istakao značaj usaglašavanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva i naglasio da, kroz zajedničke aktivnosti sa NATO, Vojska Srbije jača svoju interoperabilnost.

"Predsednik Vučić je rekao da je prisustvo snaga KFOR na Kosovu i Metohiji garant bezbednosti, te je na tim snagama i odgovornost za reagovanje u kriznim situacijama. Stoga se još jednom založio za održavanje redovne komunikacije između Vojske Srbije i KFOR i naglasio potrebu brzog uspostavljanja kontakta u slučaju ugrožavanja bezbednosti na severu KiM", navodi se u saopštenju.

Vučić je, piše u saopštenju, ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje trajnog i održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, jer je politika za koju se zauzima - politika mira, saradnje i stabilnosti u regionu, kao osnova ekonomskog i svakog drugog napretka.

Pročitajte još - Šta je Putin rekao Vučiću o putu u NATO

Predsedavajući Političkom komitetu NATO, vazduhoplovni maršal Pič, predsedniku Vučiću preneo je pozdrave generalnog sekretara NATO Stoltenberga i izrazio zadovoljstvo razvojem saradnje i brojem zajedničkih aktivnosti, istakavši značaj prošlogodišnje zajedničke vežbe o reagovanju u slučaju prirodnih katastrofa.

On je, takođe, podržao dijalog Beograda i Prištine, kao načina za nalaženje rešenja za pitanje KiM, naglasivši da KFOR nastavlja da obavlja svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Maršal Pič pohvalio je profesionalno ponašanje Vojske Srbije u kriznim situacijama na Kosovu i Metohiji, saglasivši se da je pravovremena komunikacija najbolji odgovor.

"Dvojica sagovornika su sagledali situaciju u celom regionu Zapadnog Balkana i izrazili svoju zabrinutost zbog podizanja političkih tenzija, kao i nadu da će svi problemi biti rešavani mirnim putem", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Beki

17.09.2019. 14:16

Zbog Srba sa Kosova Srbija mora održavati što češće kotakte sa NATO ali bez namere ulaska u taj savez.

Dragan

17.09.2019. 16:53

@Tamara - Kako ne posledice NATO agresije svakim danom su sve vece i vece. 9

Dare

17.09.2019. 14:52

Saradnja sa NATO-om je odlična i takva i treba da bude bez obzira na to što smo bili i što ćemo ostati i u budućnosti vojno neutralni.

fretg

17.09.2019. 15:10

Ovoliko zalaganje za mir i stabilnost moraju se ceniti. Čvrsta odluka i neodstupanje od stava koji je u interesu države svima ukazuje na ozbiljnost politike koja se vodi u Srbiji.

dzo

17.09.2019. 17:07

Čvrsta odluka i neodstupanje od stava koji je u interesu države svima ukazuje na ozbiljnost politike koja se vodi u Srbiji.

Jelena

17.09.2019. 18:03

Svi relevantni u Svetu vide da je Srbija postala ozbiljna država sa kojom treba sarađivati.

Momo

17.09.2019. 18:09

Saradnja sa KFOR bi trebala biti jos bolja a sve u cilju ocuvanja bezbednosti i sigurnosti naseg naroda na KIM.

Pedja

18.09.2019. 05:30

Srbiji je u interesu da saradjuje sa NATO, a devedesete naravno necemo nikad zaboraviti.

gile

18.09.2019. 08:01

ti si zadovoljan, jadno i bedno od tebe. Što ne tražiš ratnu odštetu za sve ono što su uradili????

Vatro Marx

18.09.2019. 11:56

Sa agresorom nema suradnje . Predsjednicenemozese zaboraviti ni oprostiti, savjest namne dozvoljava .