PREMIJER privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj smenio je danas ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala, jer je to bio uslov da Socijaldemokratska partija Kosova glasa u skupštini za budžet za 2019. godinu, na zasedanju koje je počelo danas pre podne i nije bilo završeno do kasnih večernjih sati. Kosovska skupština trebalo je da raspravlja i o platformi za dijalog sa Beogradom, ali i o statutu "Trepče", kojim bi nelegalno pripisali 80 odsto vlasništva ovog kombinata lažnoj državi Kosovo.

Na ovaj način, kažu Srbi, vlasti iz Prištine žele da "zauzmu" sever Kosova pre nego što se nastavi dijalog sa Beogradom, koji je i prekinut zbog uvođenja nerazumnih taksa na srpsku robu od sto odsto. Nadležni u "Trepči" kažu da bi usvajanje ovog statuta bez primanja ostavilo tri hiljade porodica sa severa KiM, jer bi bili onemogućeni redovna proizvodnja i izvoz.

Povodom smene Rikala, Srpska lista je saopštila da njeni članovi ne pristaju na politiku gaženja prava Srba i njihovih interesa i da je zato i došlo do razrešenja ministra.

- Zato smo u ostavci od marta 2018. godine, i nikada i ni po koju cenu nećemo pristati da budemo nečiji folklor i dekoracija. Vlada u Prištini nema legitimitet bez učešća izabranih predstavnika srpskog naroda - saopštila je Srpska lista.

Kako se nezvanično saznaje, očekuje se da za novog ministra poljoprivrede bude imenovan Boban Stanković, iz Samostalne liberalne stranke, čiji je predsednik Slobodan Petrović.

POŠTOVAN, A DOBIO "OTKAZ"

PREMIJER privremenih prišinskih institucija Ramuš Haradinaj danas je na svom nalogu na "Fejsbuku" naveo da je razrešio dužnosti ministra Rikala. On je dodao da će se saradnja sa predstavnicima svih zajerdnica, pa i srpske zajednice, nesmetano nastaviti.

- U političkom procesu koji je preda mnom, poštovaću svaku i svačiju posvećenost. Rikalo je bio poštovani ministar u vladi - naveo je Haradinaj.

Nenad Rikalo


NE DAJTE "TREPČU"

UDRUŽENjE porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji pozvalo je danas premijerku Anu Brnabić da, kako navode, spreči otimanje "Trepče". Dodaju i da deo "Trepče" na severu treba dati Kinezima i ne dozvoliti da je uzme, kako kažu, "vlada terorističke UČK".