MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu posetiće Beograd povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja prestonice u Drugom svetskom ratu 20. oktobra. Kako "Novosti" saznaju, on će se tokom svog boravka u Srbiji sresti s predsednikom Aleksandrom Vučićem, posetiće Hram Svetog Save, gde će razgovarati s patrijarhom Irinejom, a prisustvovaće i vojnoj manifestaciji "Sloboda 2017" na aerodromu u Batajnici.

Prema našim informacijama, predviđeno je da visoki gost iz Moskve obiđe i Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence i odati počast nastradalim crvenoarmejcima i borcima Narodno-oslobodilačke borbe.

Pročitajte još - “STRIŽI” SLETELI U BEOGRAD: Ruska avio-akrobatska grupa spremna za nastup u petak (VIDEO)

Šojgu će u Batajnici prisustvovati i prvom predstavljanju šest ruskih "migova" kojima je dopunjena srpska vazduhoplovna flota, kao i savremene opreme vojnika po konceptu "1.500", a zajedno sa svojim domaćinima i mnogobrojnom publikom uživaće u nastupu čuvene ruske akro-grupe "Striži", koja je u utorak doputovala u Beograd.

Pored protokolarnog, ova poseta imaće i veliki politički značaj, jer će Šojgu s Vučićem razgovarati, između ostalog, i o produbljivanju vojne i ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom. Na dnevnom redu će svakako biti i pregovori o nastavku isporuke ruskog naoružanja Srbiji, što obuhvata već dogovorenu nabavku 30 tenkova T72 i 30 oklopnih vozila.

- Sama poseta ruskog ministra odbrane ima ogromnu težinu - kaže, za "Novosti", politički analitičar Dragomir Anđelković. - Teme o kojima će razgovarati sa srpskim zvaničnicima će svakako biti iz njegovog domena, što uključuje pitanja Rusko-srpskog centra u Nišu, vojnu saradnju, ali i bezbednosna pitanja, pre svega situaciju na KiM. Šojgu je konkretan čovek i spektar tema neće biti širok, ali ono o čemu se dogovori biće sigurno realizovano.

Pročitajte još - "Migovi" trn u oku komšijama

O statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra razgovarali su u utorak i predsednik Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin. Ruski diplomata istakao je potrebu da se, zbog obima posla, što pre reši status niškog centra. Vučić je, inače, u intervjuu za "Novosti", nedavno najavio da bi to pitanje uskoro trebalo da rešava Vlada Srbije.

Američka agencija AP, u izveštaju sa sastanka Vučića i Čepurina, zahtev ruskog ambasadora okarakterisala je kao pritisak na Srbiju da se dodeli diplomatski sastus osoblju "kontroverznog centra u Nišu", za koji SAD veruju da bi mogao da bude špijunska baza. Oni navode i da na Balkanu ima mnogo napetosti, a da Rusija pokušava da ostvari svoj uticaj u ovom regionu.


LAVROV U FEBRUARU

ČEPURIN je u utorak sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem razgovarao o pripremama za obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije. Tim povodom u Beograd će, u februaru sledeće godine, kako je Čepurin najavio u razgovoru za Sputnjik, doći i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.