Da li je moguća promena u sastavu Parlamenta? Još 11.700 glasova i POKS u skupštini

V. MIJATOVIĆ - S. S. ROVČANIN

subota, 27. 06. 2020. u 09:00

Да ли је могућа промена у саставу Парламента? Још 11.700 гласова и ПОКС у скупштини

Foto: D. Milovanović

U sredu novo glasanje na 234 biračka mesta, na spisku 203.012 glasača. Posle monarhista, cenzusu najbliži "Dosta je bilo" i "Metla 2020"
IZBORI za narodne poslanike biće ponovljeni na ukupno 234 biračka mesta, na kojima je RIK poništio glasanje zbog nepravilnosti. Ponovljeni izbori biće održani u sredu, 1. jula i na njima pravo glasa ima 203.012 građana. Zbog velikog broja birača koji će opet glasati, ponovljeno glasanje moglo bi da promeni sastav parlamenta.

Najviše šanse za ulazak u skupštinske klupe ima koalicija okupljena oko POKS Žike Gojkovića, a u igri su i "Metla 2020", kao i lista "Suverenisti" pokreta DjB. Ako osvoje dovoljan broj glasova, oni bi mogli da se u Skupštini pridruže naprednjacima, socijalistima i Šapićevom SPAS.

Lista "Za Kraljevinu Srbiju", koju predvodi POKS, osvojila je 2,36 odsto glasova. To znači da im, ako se izlaznost ne bude drastično menjala, za ulazak u parlament nedostaje oko 11.700 glasova. Ova koalicija pozvala je juče građane da ih podrže na glasanju u sredu:

OMAŠKE U POPUNjAVANjU ZAPISNIKA POKRAJINSKA izborna komisija naložila je ponavljanje izbora za poslanike Skupštine AP Vojvodine na 23 biračka mesta u pokrajini, jer na njima nije mogla da utvrdi rezultate. Komisija je odlučila da se uklone "logičko-računske greške, koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika o radu biračkih odbora".(J. S.)

- Svima je jasno da će vlast činiti SNS, koji je osvojio najviše poslanika, ali i stranke koje joj se otvoreno nude za formiranje Vlade Srbije, a to su SPS i SPAS. Jedino još izborna lista "Za Kraljevinu Srbiju" može preskočiti cenzus na ponovljenim izborima. Ako se to ne dogodi, doživećemo apsurdnu situaciju da nova Vlada Srbije neće imati opoziciju u Skupštini.

Oni su poručili da će, ukoliko uđu u parlament, "oštro i beskompromisno braniti demokratiju i boriti se za promenu sistema, koji je, kako kažu, partokratski i pun manjkavosti".

Listi DjB, koja je osvojila 2,32 odsto glasova, do cenzusa nedostaje još oko 21.500 glasova. Lider ovog pokreta Saša Radulović juče je, međutim, optužio RIK da ignoriše dokaze o nepravilnostima i rekao da su oni podneli čak 2.700 prigovora.

Osvajanju mesta u republičkom parlamentu nada se i Pokret "Metla 2020", kojem nedostaje oko 23.700 glasova.

- Ne odustajemo i borićemo se za ulazak u republički parlament. Potrebno je da se u Skupštini čuje glas ozbiljne i državotvorne stranke. Zato pozivam sve birače da nas podrže, pa i glasače vladajućih stranaka, jer verujemo da među njima ima dosta rodoljuba - kaže Miloš Jovanović, član predsedništva Pokreta "Metla 2020" i lider DSS.

Da će SNS odneti ubedljivu pobedu i na biračkim mestima na kojima se glasa u sredu očekuje članica predsedništva SNS Zorana Mihajlović i dodaje da je to "potrebno kako bi se nastavilo sve što je započeto u prethodnom periodu":

Žika Gojković

- Građani su na ovim izborima dali ogromnu podršku SNS i na taj način su pokazali da ih zanimaju rezultati, poput novih auto-puteva, obnovljene pruge, novih fabrika, a ne prazne priče.

Radikali, koji su praktično bez šanse da prebace cenzus ni uz ponovljeno glasanje, izbore su nazvali neregularnim i optužili vlast da će pokušati da u sredu u Skupštinu uvede "još jednog miljenika" - listu POKS. I u Savezu za Srbiju, koji nije učestvovao na izborima, tvrde da vlast namerava da pomogne pojedinim listama da ipak preskoče cenzus i pozivaju građane da bojkotuju ponovljeno glasanje.

Komentari (3)

srdjan

27.06.2020. 10:40

e da nije bilo Jugoslovenskog regenta Aleksandra (ne bi bilo ni tita i svih golgota) a da je jos poziveo Srpski Kralj Petar ,druga bi se prica pricala ...Aleksandar nikada nije krunisan ,a to jugoslovenstvo su lukavo sproveli ovi sto su ga i doveli na presto.