PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova, iz užičkog Odseka za suzbijanje korupcije, uhapsili su jutros predsednika Opštine Požega Milana Božića (62), predsednicu Skupštine opštine Zoricu Mitrović (49) i načelnika Opštinske uprave Velimira M. (49), zbog postojanja osnovane sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom javnih nabavki.

Pored najviših lokalnih funkcionera, privedeni su i odgovorno lice iz Agencije za procenu vrednosti nekretnina "Gorski Ivanjica" Vladimir G. (49), pod sumnjom da je u javnoj nabavci nezakonito pribavio 1,3 miliona dinara na štetu opštine, a zadržan je i suprug predsednice Skupštine Milinko M., zbog posedovanja oružja bez dozvole.

Policijska akcija počela je u zoru, oko šest časova, i trajala je dva sata. U tom periodu, policija je "zakucala na vrata" kuća petoro osumnjičnih. Usledili su pretresi stanova kao i službenih prostorija.

Da se nešto neobično događa, izuzev prisustva policijskih vozila na nekoliko lokacija, potvrđeno je ubrzo. Zorica Mitrović i Velimir M., čije se kuće nalaze nedaleko od policijske stanice, sprovedeni su sa lisicama na rukama, preko centralnog trga u Požegi.

Uhapšenima je određen pritvor do 48 časova. Nakon toga, oni će biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

- Postoji osnovana sumnja da su Božić, Mitrovićeva i V. M., u periodu od 2017. do 2018. godine, u četiri postupka javnih nabavki (radi se o četiri mosta i tri potporna zida), odobrili plaćanje sa opštinskog računa, a da radovi nisu bili izvršeni. Preduzetničkoj radnji "Gorski" protivpravno je pribavljeno 1.360.000 dinara - rečeno je "Novostima" u MUP. - Osumnjičena Mitrović je prilikom molerskih radova za opštinu, po obavljenom poslu, nakon plaćanja iz opštinske kase, od izvođača tražila, a zatim i preuzela, ukupno 200.000 dinara.

Da su opštinari "u talu" sa izvođačima, ukazuje i da je Vladimir G. iz "Gorskog", u opštinskoj javnoj nabavci male vrednosti, posao pokušao da nezakonito dodeli firmi - čiji je vlasnik njegova supruga. Pritom je, sumnja se, falsifikovao projektno-tehničku dokumentaciju.

O "MULjANjU" BOŽIĆA PRIČAO CEO GRAD O ZLOUPOTREBAMA i malverzacijama čelnika Opštine Požega dugo se priča u ovom gradu. Javnost je posebno iritirao slučaj, kada je zbog navodnog interesa Opštine, lokalna vlast pokušala da na štetu budžeta otkupi nedovršenu kuću predsednice Skupštine Zorice Mitrović - za oko 100.000 evra. Predsednik opštine Milan Božić, diplomirani veterinar, često je punio novinske stupce neodmerenim izjavama.

Čelnici opštine Požega, pre svih Božić, u proteklom periodu često su javno "prozivani" zbog sumnji da nezakonito rade, da nenamenski troše novac, uvećavaju cene radova, da velike javne nabavke usitnjavaju kako bi iz lokalne kase izvukli novac... Božić je čak na partijskom sastanku SNS, u jednom trenutku, obelodanio da je protiv njega i najbližih saradnika podneto čak 178 krivičnih prijava i da ih podnosi opozicija.


STEFANOVIĆ: KNjIŽICA NIKOG NE ŠTITI

NIKOGA neće štititi ni partijska pripadnost, ni knjižica, ni materijalni status, ni položaj u društvu, poručio je večeras ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović povodom hapšenja više osoba, među kojima su funkcioneri opštine Požega i službenik Ministarstva rada.

- To je suštinska razlika između vlasti koju predstavlja SNS i one vlasti koju su predstavljali i žele ponovo da predstavljaju Đilas, Jeremić, Obradović i njima slični - rekao je Stefanović za TV Pink.