POSTAVLjENA je i poslednja cev na 403 kilometra dugom delu "Turskog toka" kroz Srbiju. Naredne godine će se nastaviti opremanje Nacionalnog magistralnog gasovoda. Kada će kroz cevi proći i gas, zavisi od tempa kojim se gasovod gradi kroz Bugarsku i Mađarsku. Prvi čovek "Srbijagasa", Dušan Bajatović se nada da će susedi svoj deo posla zaavršiti do kraja naredne godine. A za ovu zimu, uverava, obezbeđene su dovoljne količine ovog energenta.

Naša trasa zapravo gas iz "Turskog toka" vodi dalje u Evropu. Vlada, kako je u sredu istakao Bajatović, sada razmatra gradnju još jednog skladišta - Banatski Itebej.

- Njegov kapacitet bi trebalo da bude milijardu kubika gasa - rekao je Bajatović za RTS. - Završavamo projekat proširenja kapaciteta Banatskog Dvora. Srbija će imati tri izlaza sa gasovoda - kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina. Ostaje da se uradi izlaz za gasno skladište Banatski Dvor. Naši savetnici su rekli da smo na ovom poslu bili tri puta efikasniji u izradi od vodećih evropskih kompanija.

Neizvesnost i dalje vlada oko tempa kojim Bugari grade deo ka Srbiji. Nedavno je, kako su pisali mediji, premijer Bugarske Bojko Borisov obećao da će gasovod do Srbije stići 31. maja. Dušan Bajatović se nada da će susedi svoj deo posla završiti do kraja sledeće godine.


PROČITAJTE JOŠ: Olakšice za socijalno ugrožene: Gas jeftinije plaća 35 kupaca!

- Trenutno postoje problemi sa radovima na "Turskom toku" u Bugarskoj - rekao je Bajatović. - Kompletan gasovod u Bugarskoj i ono što treba da urade Mađari treba da bude gotovo do kraja 2020. Ako Bugari ubrzaju, onda će to biti u rokovima. Svi kapaciteti "Turskog toka" su rasprodati.

Gradnju gasovoda kroz Srbiju osetila je čitava ekonomija. Računica direktora Zavoda za statistiku, Miladina Kovačevića, pokazuje da je ovaj projekat doneo 700 miliona evra bruto dodate vrednosti. U rastu bruto domaćeg proizvoda je učestvovao sa 1,8 odsto. Efekti ovog posla, očekuje, osetiće se i tokom 2020. godine. Investicija u merne stanice trebalo bi da pridoda rastu.

MIRNI PRED ZIMU

DIREKTOR "Srbijagasa" Dušan Bajatović ističe da je postignut načelni sporazum o isporuci oko 40 milijardi kubika gasa iz Rusije preko Ukrajine. To je tek polovina dosadašnjeg tranzita.

- To je sve jedna geostrateška igra. Moraće Evropljani da ovu igru dovedu do kraja - rekao je Bajatović. - Građani Srbije ne treba da se brinu jer je dobavljena dovoljna količina gasa, obezbeđeni su transportni pravci, dopunjeno skladište Banatski Dvor sa 550 miliona kubika gasa.