UVOZ ČELIKA: Srbija prolazi bez kvota

G. ČVOROVIĆ

16. 01. 2019. u 22:33

УВОЗ ЧЕЛИКА: Србија пролази без квота

Železara Smederevo moći će da izvozi bez ograničenja, Foto N. Živanović

Zemlje članice Evropske Unije podržale predlog za uvođenje konačnih zaštitnih mera za uvoz čelika. Još se čeka konačna potvrda Evropske komisije da verifikuje odluku

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

SRBIJA najverovatnije neće dobiti propisane kvote za izvoz čelika. Zemlje članice EU podržale su u sredu predlog Evropske komisije za uvođenje konačnih zaštitnih mera za uvoz čelika na tržište EU, na osnovu privremenih mera koje su na snazi od jula prošle godine, iz kojih je Srbija bila izuzeta. Evropska komisija će sada utanačiti poslednje detalje i doneti krajnju odluku da bi konačne mere mogle da stupe na snagu početkom februara. One će ostati na snazi do jula 2021. godine. Ukoliko sve ostane po starom, onda neće biti bojazni da će biti ograničen izvoz iz smederevske Železare, koja je drugi najveći eksporter iz Srbije, sa preko 600 miliona evra prodate robe u prošloj godini.

- Evropska komisija pozdravlja podršku koju je dobila od država članica za svoj plan da uvede definitivne zaštitne mere na uvoz čelika. Ove mere su namenjene zaštiti evropskih proizvođača čelika od drugih proizvođača širom sveta posle uvođenja jednostranih mera SAD koje ograničavaju uvoz čelika na američko tržište. Definitivne mere imaju za cilj očuvanje tradicionalnih trgovinskih tokova - istakli su u sredu u Evropskoj komisiji za "Novosti".

Pročitajte još - Brnabić: EU nema bojazan od posete Putina; Imamo političke garancije da nećemo biti pogođeni kvotama za uvoz

U Briselu su za naš list naglasili da zaštitne mere ciljaju tačno definisanu listu proizvoda od čelika, bez obzira na njihovo poreklo, i da se time uspostavlja ravnoteža između interesa evropskih proizvođača i korisnika. Evropska komisija je prethodno dostavila plan Svetskoj trgovinskoj organizaciji na osnovu koga su letos uvedene privremene mere sa kvotama od kojih je Srbija bila oslobođena i koje su sada potvrdile zemlje članice.

- U potpunosti smo svesni zabrinutosti srpskih vlasti po ovom pitanju - rekli su za "Novosti" u Evropskoj komisiji.

Mere će se za one zemlje na koje će se ubuduće odnositi ova odluka primenjivati u slučaju prekoračenja tradicionalnog nivoa trgovine sa tarifama u visini od 25 odsto. Izostavljanje Srbije iz sistema kvota veoma je značajno za našu zemlju, naročito zbog rada smederevske Železare.

Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Optimista je i premijerka Ana Brnabić:

- Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - rekla je u sredu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da nije zabrinuta za našu Železaru zbog mera koje treba da uvede Evropska komisija. - To nije borba EU protiv Srbije, ni protiv Kine - istakla je premijerka.


BRNABIĆEVA I VUČIĆ

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić je istakla da postoje političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama. Tim povodom, Brnabićeva se u utorak sastala sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrem, a u nekoliko navrata je razgovarala sa komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom i visokom predstavnicom Federikom Mogerini, kao i sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tim povodom sastao sa ambasadorima EU, a uputio je i pismo Junkeru i Merkelovoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije