Brnabić: EU nema bojazan od posete Putina; Imamo političke garancije da nećemo biti pogođeni kvotama za uvoz

Tanjug

16. 01. 2019. u 12:55

Брнабић: ЕУ нема бојазан од посете Путина; Имамо политичке гаранције да нећемо бити погођени квотама за увоз

Foto Tanjug

Premijerka Srbije je dodala da je saradnja sa Rusijom važna, između ostalog, zbog sigurnosti u snabdevanju gasom
Evropska unija nema bojazan od posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, kaže premijerka Ana Brnabić i poručuje da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa svima.

Brnabić je rekla da se u utorak prilikom posete Strazburu susrela sa predstavnicima EU među kojima je bio i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister i da je jedna od tema sa njima bila i poseta predsednika Putina Srbiji.

Pročitajte još - Vučić: Srbija je pouzdan partner Rusiji; Posebna čast uručivanje Ordena lično od Putina

"Mislim da EU nema neku bojazan od ove posete. Oni znaju da imamo tradicionalno bliske veze sa Rusijom, takođe i da te veze nisu samo tradicinalno bliske u smislu kulture već i da su ekonomske", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je dodala da je saradnja sa Rusijom važna, između ostalog, zbog sigurnosti u snabdevanju gasom.

"Jedan od rezulatta ove posete je da ćemo imati veću sigurnost snabdevanja gasom, Nadam se takođe i investricionoj odluci da ćemo da širimo gasno skladište Banatski dvor što je bitno zbog te sigurnosti", dodala je Brnabić.

Pročitajte još - EKSKLUZIVNI INTERVJU - Predsednik Rusije Vladimir Putin: Politika SAD ozbiljno destabilizuje Balkan, nastavićemo vojno-tehničku saradnju sa Srbijom

Podsetila je da Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koja je ogromno tržište, što je, ističe, važno za dovođenje investitora među kojima su oni iz zemalja EU.

One koji se, kako kaže, eventualno brinu zbog posete Putina podseća da je prošle godine u ovo vreme u Srbiji boravio japanski premijer. To je, kaže, pokazatelj koliko su za srpsku ekonomiju i politiku važni dobri odnosi sa svima.

BRNABIĆ: SRBIJA IMA POLITIČKE GARANCIJE DA NEĆE BITI POGOĐENA KVOTAMA ZA UVOZ ČELIKA U EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da Srbija ima političke garancije da neće biti negativno pogođena uvođenjem kvota za uvoz čelika u EU, tako da su srpska privreda i železara u Smederevu u vlasništvu kineske kompanije Hbis u ovom trenutku potpuno bezbedne.

"Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena ovim kvotama. To je u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji imamo sa EU", rekla je ona novinarima u Beogradu.

Kako je precizirala, od tri relevantne kategorije u proizvodnji čelika na osnovu kojih se odlučuje o kvotama, za prvu Srbija neće imati nikakve kvote već globalnu kvotu za EU, a za druge dve kategorije verovatno će imati kvote, ali sa mogućnošću da ih automatski podiže.

Premijerka je kazala da će mere EU o kvotama za čelik biti na snazi od 4. februara, a od aprila će Srbija moći da ih podigne i uđe u globalnu kvotu.

"Dogovorili smo i klauzulu koja kaže da u svakom trenutku možemo da pokažemo da smo zabrinuti za našu proizvodnju. Ako to dokažemo podacima možemo dodatno da pregovaramo o podizanju kvota", rekla je Brnabić.

Istakla je da ograničavanje uvoza čelika u EU nije uporeno protiv Srbije i Zapadnog Balkana, kao ni protiv Kine, i da su mere bile nametnute.

Amerika je, kako je dodala, prva uvela protekcionističke mere prema EU za tržište čelika, što je najosetljivije za EU jer je proizvodnja čelika ono na čemu je Unija i nastala, pa je morala da uzvrati.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije o kvotama za čelik razgovarala sa EU više od četiri meseca.

Dodala je da su u timu, koji se bavi tim poslovima, angažovani najbolji stručnjaci koji su predstavili sve analize srpske ekonomije i tržišta čelika, a data je i nezavisna studija o industriji Srbije.

"Dali smo sve od sebe da zaštitimo Srbiju i našu železaru", rekla je premijerka i istakla da u ovom trenutku nije zabrinuta merama koje priprema EU.

Kazala je da je u stalnom kontaktu i sa vlasnicima i sa menadžmentom železare u Smederevu.

"Svakako da će nam biti teže po ovom pitanju nego pre i zahtevaće veći politički angažman Vlade Srbije koja će stalno pratiti sitiaciju u železari i izvozu", rekla je Brnabić.

Od ukupne proizvodnje čelika u 64 zemlje na listi Svetske asicijacije čelika, koja je za 11 meseci prošle godine iznosila 1,65 milijardi tona, polovina potiče iz Kine.

Železara u Smederevu je druga na listi najvećih izvoznika iz Srbije čiji je prošlogodišnji izvoz bio u vrednosti 695 miliona evra.

Proizvodni kapaciteti železare su 2,2 miliona tona čelika godišnje. U 2017. godini proizvedeno je oko 1,5 miliona tona, a u EU je izvezeno 774.000 tona čelika.

Po planu menadžmenta železare u 2018. je trebalo da bude proizvedeno više od 1,8 miliona tona i da izvoz bude veći nego prethodne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zoran

16.01.2019. 14:34

Sta se tice EU odnos Rusije i Srbije. Drsko i bezobrazno. Bolje bi im bilo da pokusaju da ne komentare daju nikakve vise jel Srbija nikad nece uci u EU. To je cista laz!

Vatro Marx

16.01.2019. 17:24

Znate onu vuk dlaku minenja ali cud nikada. Tako vlada Srbije glavu uRussiji a stomak u Ameriku. Zalosno jeda se tako ponadate, nije ni cudo daSrbija ne moze nikada da se oporavi.Sve dok se ovako ponasate ,od vas nikada nece niti nista.Amerika i daljevas izigrava i ponizava.

Predrag

16.01.2019. 18:03

Zasto kriviti EU?Zar nije logicnije kriviti nasu vlast koja nikada nije pitala narod da li pod ovakvim uslovima zeli u EU i koja nam nikada nije rekla da li uopste tamo i mozemo da udjemo i kada?Takodje,nikada nam nije recena cena koju placamo zbog puta kao EU