Do daljeg pregled auta po staroj ceni?

P. Ž.

04. 07. 2018. u 15:02

Naknada će iznositi između 2.000 i 3.000 dinara. Sutra počinje primena novog pravilnika o tehničkim pregledima motornih vozila, za sada bez najava poskupljenja

До даљег преглед аута по старој цени?

OD SUTRA (5. jula) počinju tehnički pregledi vozila po novom pravilniku o vršenju tehničkog pregleda vozila, a vozači u Srbiji, baš kao i vlasnici linija tehničkih pregleda još ne znaju koje su najniža i najviša cena ove usluge koju, na predlog MUP propisuje resor trgovine. Očekuje se da se ta cena, za putnička vozila kreće od dve do tri hiljade dinara maksimalno.

- Trebalo je da u utorak imamo sastanak sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije, sa MUP ali je sastanak odložen jer je i Ministarstvo saobraćaja zatražilo da prisustvuje sastanku - kaže za "Novosti" Trifun Stojanović, predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP). - Kada će do sastanka doći i kada ćemo dobiti nove cenovnike ne znamo.

Kako je "Novostima" potvrđeno u MUP Srbije, oni će svoj predlog najniže i najviše cene proslediti i Udruženjima TP i Agenciji, Ministarstvu saobraćaja, a kada od njih dobiju mišljenje, konačan predlog poslati Ministarstvu trgovine.

Do tada, će tehnički pregledi moći da naplaćuju svoju uslugu po "tržišnim principima", najverovatnije po starom.

- Mi smo naš predlog cena poslali MUP i mislim da će konačna cena biti bar za 20 odsto niža i za automobile neće biti viša od dve do tri hiljade dinara - kaže Vladimir Marinković, predsednik UO nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP). - Cenovnik će biti poznat za desetak dana i tu se ništa suštinski neće izmeniti. Zapravo mi se vraćamo četiri decenije unazad, u 1988. godinu!

Marinković objašnjava da će sada, baš kao i onda, biti nemoguće "kroz papire" bez odlaska na liniju tehničkih pregleda registrovati vozilo.

To znači da će se gledati kočnice, svetla, upravljački mehanizam, pneumatici, a da pregled neće moći da prođu vozila sa napuklim "šoferkama", trulim vozilom (više od 10 odsto karoserije)...

Kontrolisaće se i izduvni gasovi, a svi koji ne budu ispunjavali zadate norme biće upozoreni da do 5. jula 2021. poprave svoje vozilo. Jedina suštinska novina je fotografisanje vozila što bi trebalo da spreči da neko izvrši tehnički pregled pomenutim sistemom "kroz papire". Praviće se pet fotografija, sa svake strane i foto komandne table, i snimak će biti prosleđivan MUP.

PREDLOG

Mi smo predložili da cene budu između 3.000 i 4.700 dinara za putničke automobile. Očekujemo da će MUP bar minimalnu cenu smanjiti za 20 odsto - kaže Marinković. - Po tom predlogu cena tehničkih pregleda za motocikle bi se kretala od 1.700 do 2.900 dinara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Hisar 008

04.07.2018. 15:31

30 min pregleda skuplje nego da vas pregleda prof.dr. na nekoj poznatoj klinici,skup predlog za bogaćenje bez opravdanja.

veselnik

04.07.2018. 16:33

"Mi smo naš predlog cena poslali MUP i mislim da će konačna cena biti bar za 20 odsto niža i za automobile neće biti viša od dve do tri hiljade dinara" - bas PAMETAN predlog cena, sa kojima se i sami predlagaci ne slazu, tj. smatraju da nisu realne! Pa zasto nisu ODMAH predlozili nesto sto moze da prodje, nego cene uvecane toliko da ih ni poreznici ne mogu da prihvate? Ja bih sada predlozio smanjenje od bar 50-60% predlozenih cena, pa da se opamete foteljasi izmisljenih udruzenja i funkcija!

Ник Ћулибрк

04.07.2018. 17:11

ЛКВ? Liefert kraftwagen? (теретно моторно возило на немачком) Где нестаде српски језик више?

Любитель

04.07.2018. 20:12

Смањен промет, повећане цене. Сад могу у пуном радном времену да прегледају много мање возила и ето како су се досетили да не буду на губитку.