Nemci zadovoljni u Srbiji, hoće još da ulažu

S. B.

16. 04. 2018. u 19:27

Немци задовољни у Србији, хоће још да улажу

Foto Igor Marinković

Premijer i više od sto članova privredne delegacije Baden-Virtenberga u poseti našoj državi. Krečman: Ovo je podrška na putu ka EU, ali i uvod u nove investicije

NEMCI vole da rade u Srbiji i sa Srbima. Iako su jedan od najvećih ulagača u Srbiji, oni na tome neće stati, nego će nastaviti da investiraju. Kao potvrda toga je i poseta premijera nemačke pokrajine Baden-Virtemburg Vinfrida Krečmana, koji je u ponedeljak u Beograd doveo veliku privrednu delegaciju.

Oni su u potrazi za partnerima, dobavljačima, ali i lokacijama za nove investicije u našoj državi. Među više od sto posetilaca su predstavnici deset uspešnih nemačkih kompanija, poput "Helen mašinen fabrik", LIP, "Hp tehnik", "Len"... U hotelu "Metropol" u ponedeljak su raspravljali o uslovima poslovanja u Srbiji, a u utorak se "oči u oči" susreću sa srpskim privrednicima.

- Predsednik Aleksandar Vučić je još 2015. godine posetio našu pokrajinu, tako da je ovo na neki način uzvratna poseta - rekao je Vinfrid Krečman, premijer Baden-Virtemberga. - Radujem se nastavku razgovora. Naše veze su intenzivne. Ovo je jedna ekonomska delegacija sa više od sto članova. To pokazuje kakav značaj dajemo ovoj poseti.

PROČITAJTE JOŠ - Nemački privrednici traže i dobavljače u Srbiji

Ovo je jedan od načina da podržimo Srbiju na putu evropskih integracija, da otvorimo vrata za razgovore i nove investicije.

Ankete Nemačko-srpske privredne komore pokazuju da su nemačke kompanije uglavnom zadovoljne uslovima poslovanja u našoj zemlji. Većina bi Srbiju ponovo izabrala kao adresu svog poslovanja.

Foto Tanjug

- Ova poseta potvrđuje da je Srbija politički i ekonomski stabilna zemlja - smatra Bojan Predojević, potpredsednik Nemačko-srpske privredne komore. - Privredna saradnja sada iznosi 4,4 milijarde evra godišnje. Oko 400 nemačkih kompanija upošljava oko 40.000 ljudi. Mi se nadamo da će već do kraja ove godine razmena dostići pet milijardi evra i da će nemačke kompanije upošljavati oko 50.000 radnika.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap predstavnike nemačke delegacije je pozvao da ulažu u reindustrijalizaciju Srbije. On veruje da je ona ključna za razvoj Srbije.

NAJUSPEŠNIJI

POKRAJINA Baden-Virtemberg je jedna od najuspešnijih u Nemačkoj. Uveliko sarađuje sa Srbijom. Iz ovog dela Nemačke najviše uvozimo elektronsku opremu, mašine i automobile. To čini polovinu uvoza Srbije iz ove pokrajine. Za sve zemlje Zapadnog Balkana Nemačka je najznačajniji privredni partner.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Никола87

16.04.2018. 20:01

Па ко не би био задовољан земљом робова пеленаша који црнче од јутра до мрака за 250 €, јефтиног провода и батаљона приправних будућих западњачких снајки? Ја да сам индустријалац из ЕУ не бих избијао одавде! Заправо, шта "ЕУ", ми робујемо и корејанским тајкунима и арапским шеицима...

Industrijalac

16.04.2018. 22:06

Da sam na tvom mestu, otvorio bih firmu i zaposlenima za šestočasovno radno vreme dao platu od 1000 evra mesečno!

Trajko Đurić

18.04.2018. 00:10

prvo su ubijali u WW1 i u WW2, zatim sada plaćaju najnižu cenu rada i još ih poreski obveznici potpomažu... pa ko ne bio zadovoljan?!!

mirjana

18.04.2018. 12:45

nemci zadovoljni pa normalno kad radnika u srbiji placaju 200eura i jos dobiju od drzave 10000 eura gde to ima