U Galenici ostalo 830 zaposlenih

S. B.

29. 03. 2018. u 21:04

Za dobrovoljni odlazak iz zemunske fabrike lekova se odlučilo više od 500 ljudi. Država još nije uplatila poreze i doprinose, na šta se obavezala

У Галеници остало 830 запослених

NEPUNIH je pet meseci kako je "Galenika" prestala da bude državna briga. Novi vlasnik, "Elius" iz Luksemburga, koji je u vlasništvu brazilske EMS grupe, zemunsku fabriku je preuzeo u novembru prošle godine. Jedini uslov koji je dosad morao da ispuni je da uplati 25 miliona evra i uveća kapital "Galenike", što je prema podacima iz Agencije za privredne registre, učinio već 1. decembra prošle godine uplatom od 2,96 milijardi dinara.

Kada je reč o zaposlenima, država je kupca obavezala da u roku od dve godine njihov broj sa 1.300 prinudno ne smanjuje ispod 900. Početkom aprila, međutim, u "Galenici" će ostati oko 830 zaposlenih. Svi, međutim, odlaze sporazumno - uz socijalni program.

- Očekujemo da novi vlasnik investira u proizvodnju. U toku je registracija novih proizvoda - čuli smo od Zorana Pantelića, predsednika sindikata "Nezavisnost" u ovom preduzeću. - Kada se proširi proizvodnja, onda možemo da razgovaramo i o većim zaradama. Plate se kod nas nisu menjale najmanje sedam do osam godina. Ono što nije ispunjeno, jeste obaveza koju je preuzela država. Vlada je usvojila zaključak oktobra prošle godine i tako se obavezala da će svim zaposlenima u "Galenici" uplatiti doprnose za penziono i zdravstveno. Reč je o oko osam meseci u 2013. godini, ali to još nisu učinili. To je veliki problem, jer ljudi koji stiču pravo ne mogu u penziju, a porodilje i bolesni na dužem bolovanju i ne mogu da dobiju naknade za bolovanje u tom periodu.

Poziv za dobrovoljni odlazak iz "Galenike" je trajao do 15. marta. Novi vlasnik je rešio da ugasi sporedne delatnosti - poput čišćenja, obezbeđenja i restorana.

- Poslodavac im je ponudio naknadu za sporazumni raskid radnog odnosa i oni će isti posao nastaviti da rade za drugog poslodavca - objašnjava Pantelić. - Dobiće iste iznose, 400 evra po godini staža. Ono što je još važno, jeste pregovoranje o novom kolektivnom ugovoru. Postojeći važi do decembra, a u pregovore ćemo ući polovinom godine. Pokušaćemo da zadržimo postojeća prava.


PREOSTALE OBAVEZE

KUPOPRODAJNIM ugovorom novi vlasnik "Galenike" se obavezao da će u fabriku lekova uložiti 5,52 miliona evra. U roku od godinu dana treba da investira 2,49 miliona evra, a do isteka druge godine još - 3,03 miliona evra. Bezuslovnu ponudu za otkup preostalih akcija, a reč je o oko 5,6 odsto akcija u vlasništvu manjinskih akcionara, "Elius" treba da uputi u roku od šest meseci, što znači do početka maja. Uslov je da je pre toga uvećao kapital za 25 miliona evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)