Koridori: „Aktoru” veliki avansi za malo urađenog posla

V. ILIĆ - Z. RADOVIĆ

24. 01. 2017. u 14:30

Analiza pokazuje da su "Koridori" tolerisali brojne propuste grčkom izvođaču. Nisu ispoštovali nijedan rok, ne rade na svim deonicama, nemaju radnike. Tražili produženje roka do 27. marta 2018.

Коридори: „Актору” велики аванси за мало урађеног посла

KORIDORI Srbije nisu na adekvatan način pratili i kontrolisali izvođenje radova na deonicama auto-puta ka Bugarskoj koje gradi kompanija "Aktor" i nisu raskinuli ugovor sa izvođačem iako on nije ispunio svoje obaveze. Grčkoj firmi su uplatili više od 23 miliona evra na osnovu dodatnih radova, koji nisu bili dogovoreni ugovorom. To piše u Izveštaju Radne grupe, koju je formirala ministarka građevine, Zorana Mihajlović, a čiji je zadatak bio da analizira stanje na deonicama Bancarevo - Crvena reka, Crvena reka - Čiflik, Staničenje - Pirot istok i na obilaznici oko Dimitrovgrada, koji je pre dva dana novinarima dostavio Velimir Ilić, lider Nove Srbije.

Oni su zaključili da su "Koridori" tolerisali "Aktoru" nepoštovanje ugovorenih obaveza, iako su svi rokovi za završetak deonica na kojima je angažovan davno istekli. Kako se ističe, račun ovog preduzeća je u stalnoj blokadi duže od godinu dana za iznose od oko 10 miliona evra, a da se "sve te činjenice ignorišu". Navedeno je i da su reakcije "Koridora" spore i zakasnele, a da su posledice odštetni zahtevi izvođača.

- Utvrđeno je da "Aktor" ne izvodi radove na sve četiri deonice istovremeno, nema dovoljno radne snage, mehanizacije i opreme, kao ni materijala neophodnih za kontinuiran rad - piše u izveštaju. - To je za posledicu imalo konstantno kašnjenje i kršenje ugovorenih rokova, stalne zahteve za dodatnim avansnim plaćanjima, odštetnim zahtevima i plaćanjima za nabavku materijala pod izgovorom ubrzanja dinamike izvođenja radova.

Izgradnja deonice od Bancareva do Crvene reke je počela 15. marta 2012. godine i rok je bio dve godine. U međuvremenu je datum završetka radova nekoliko puta pomeran, a "Aktor" je nedavno tražio dodatno vreme, do 27. februara 2018. godine. U izveštaju piše da "Koridori" snose najveću odgovornost što je posle četiri i po godine od sklapanja ugovora obavljeno svega 35 odsto posla.

- Stepen realizacije na ovoj deonici u prošloj godini je dva odsto. Trenutno nema nikakvih aktivnosti na gradilištu - navode članovi Radne grupe. - Objekti su pod skelama i čekaju radnike već dve godine. Problem je i dug prema projektantima, pa Institut za puteve zbog toga ne predaje projekte.

TUŽILAŠTVO Izveštaj Radne grupe medijima je u nedelju dostavio lider Nove Srbije Velimir Ilić. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije nijednom rečju komentarisalo analizu koju je Radna grupa napravila. Umesto toga, objavili su da će pozvati predstavnike Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da pomognu u utvrđivanju na koji način su neovlašćena lica došla u posed radnih dokumenata ovog ministarstva.

Kao jedan do primera "pokrivanja" nesavesnog izvođača, Radna grupa navodi da je 2014. potpisan aneks ugovora u kojem je prihvatio da preprojektuje rešenje kosina, završi radove na izgradnji mosta i da premesti električni stub, a da nijedan od tih poslova još nije završio.

Za deonicu od Staničenja do Pirota navedeno je da je isplaćeno 64 odsto ugovorenih sredstava, a da je urađeno 46,54 odsto posla. Da je sve teklo po planu, prvi automobili bi ovom trasom krenuli još u junu 2015. godine, ali procena komisije je da se to neće desiti ni u ovoj godini.

- Kako bi se ubrzali radovi, u oktobru prošle godine je potpisan aneks za plaćanje materijala, iako je on već prethodno nabavljen i u tom trenutku je bio na gradilištu - piše u izveštaju. - Pošto "Aktor" taj materijal nije ugradio, "Koridori" su ga otkupili, iako on dobavljačima nije ni plaćen. Materijal dugo "leži" na gradilištu i problematičnog je kvaliteta, jer je u pitanju armatura koja je deformisana i zarđala.

Ništa bolja situacija po izveštaju nije ni na obilaznici oko Dimitrovgrada. "Aktor" je treći izvođač, jer su sa dva prethodna raskinuti ugovori. O tome koliko se na ovoj deonici radi najbolje svedoči podatak da je u septembru 2012. godine stepen realizacije na trasi bio 61,50 odsto, a na mostovima 88,38 odsto. U izveštaju je navedeno da je taj procenat u septembru prošle godine bio - isti.

Zato članovi Radne grupe smatraju da se ni ovi radovi ne mogu završiti do ugovorenog roka, 21. marta, već da je realno očekivati da budu gotovi u drugoj polovini godine."KORIDORI": KAŠNJENJE ZBOG OTKUPA ZEMLJE

U "Koridorima Srbije" tvrde da su avansna plaćanja, odštetne zahteve i račune plaćali isključivo na osnovu ugovornih obaveza i posle dobijanja saglasnosti i odobrenja banaka koje finansiraju projekte.

- Sva zakašnjenja su nastala prvenstveno zbog nerešene eksproprijacije, koja je umesto do 2012. isplaćivana sukcesivno čak do 2016. godine - ističu u "Koridorima". - Loša i nepotpuna projektna dokumentacija iz perioda 2009 - 2012. je prouzrokovala zakasneli početak radova i kašnjenja. Plaćanja i izmene ugovora obavljamo na osnovu stroge procedure koja je propisana kako izvođačkim ugovorima, tako i Sporazumima o zajmu sa međunarodnim kreditorima (Svetska banka, EBRD, EIB).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Aleksandar

24.01.2017. 14:45

Da neki politicar nije dobio kucu ili stan u Grckoj ? Ups hteo sam da kazem zaradio

јесде

24.01.2017. 14:55

избор је пао на најефтинијег понуђача,сад ево па се разрачунавајте и обрачунавајте.А ,кад ће бити посао завршен сами Бог зна

zeka

24.01.2017. 14:55

i ovo ce narod po ko zna koji put da plati kroz povecanje dazbina sto struje vode info stana itd

kepri

24.01.2017. 15:01

Koja je to mafija,ovde 20 mil.za nepredviđene radove,(projekat je bio "savršen",samo 20M evra nepredviđenih radova),kod Srbija Gasa Milenijum naplaćuje ono što nije izveo,a Bajatović im daje poslove u vrednosti od 100M.evra,a gde je farmako mafija za koju se pretostavlja da je kontroliše bratić,pa na kraju sitne krađe koje kada se nakupi iznose kao celokupno umanjenje penzija i plata na godišnjem nivou,a zaduženje zemlje samo se uvećava 220.000 $ na sat.

виђено

24.01.2017. 15:40

Први пасус чланка је нејасан, други почиње с "Они" за које се не зна на кога се односи .... Како се може опет дати некоме аванс, а не ради посао добро ... Да није корупције, Србија би била средње развијена земља у Европи.

Djokica

24.01.2017. 15:57

To i vrapci znaju. Posao se dobija damping cenama, a zaradjuje se kroz nepredvidjene radove. I tal se deli

Bobolas

24.01.2017. 18:02

Mi koji smo imali veze sa ovom firmom a iz Pirota smo, u više navrata smo upzoravali nadzor ali nikad nije reagovao. Radnici su tri puta štrajkovali a sada tri meseca kasne sa platama, a da ne spominjemo izgubljenu dobit naime putarina za sve ove godine, i neće skoro. HAPŠENjE Leonidisa Bobalasa, generalnog direktora "Elaktora", čija ćerka firma "Aktor" radi na Koridoru 10, zbog utaje poreza u Švajcarskom ogranku banke HSBC u aprilu 2015, kod nas je prikazna kao neštetna. Sad trpimo posledice.