Novosti saznaju: Austrijski azilanti samo uz saglasnost Srbije

NovostiOnline

16. 04. 2020. u 17:31

Dok austrijski mediji mediji tvrde da je sporazum na snazi već godinu dana, opštepoznato je da u Srbiju nikada nije vraćen nijedan iregularni migrant iz Austrije

Новости сазнају: Аустријски азиланти само уз сагласност Србије

AP Photo

Tvrdnje da će Austrija slati odbijene tražioce azila u Srbiju, gde će plaćati za njihov smeštaj, na osnovu sporazuma između dve zemlje, kako “Novosti” saznaju, nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti s obzirom da ne postoji nikakav sporazum.

Dok austrijski mediji tvrde da je sporazum na snazi već godinu dana, opštepoznato je da u Srbiju nikada nije vraćen nijedan iregularni migrant iz Austrije.


- Radi se o čistoj manipulaciji. Postoji Radni aranžman koji ima manju validnost od običnog memorandum i koji pritom podrazumeva da Austrija može vratiti u Srbiji najviše do 200 migranata, za koje mora u potpunosti da dokaže da su u tu zemlju ušli iz Srbije, a ako i to uspe povratak je moguć samo ako se Srbija saglasi – objašnjava naš dobro obavešteni izvor.


Aranžman takođe precizira da Srbija može odbiti da ih primi, bez ikakve obaveze da obrazloži svoju odluku, odnosno da je za povratak makar ijednog migrant neophodna saglasnost naše zemlje. Kako dodaje naš izvor, s obzirom da je u pitanju aranžman, jasno je da ga nisu potpisivali ministri unutrašnjih poslova.


- Tamošnji mediji prenose da je sporazum potpisan pre godinu dana, a onda da do sada u Srbiju još nije prebačen nijedan azilant, što možda najbolje i govori o besmislu ovih navoda – zaključuje naš izvor.


U Srbiju počev od septembra 2007. kada je tadašnja srpska vlast u Briselu potpisala Sporazum o readmisiji sa EU sve do danas nikada nije vraćen nijedan iregularni migrant iz Austrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Bacvanin

16.04.2020. 17:54

Nisam ni znao da se Austrija granici sa Srbijom. Do sada sam ziveo u uverenju da granicimo sa HR, H, RO, BG. Sto se EU zemalja tice.

Bacvanin

16.04.2020. 17:54

Nisam ni znao da se Austrija granici sa Srbijom. Do sada sam ziveo u uverenju da granicimo sa HR, H, RO, BG. Sto se EU zemalja tice.

Miki-Zg

16.04.2020. 18:01

Vrlo prosto ,Iračanin ,Avganistanac ,Pakistanac ,došao u Austriju ,Njemačku itd. preko Srbije i vraća ga u zemlju Srbiju ? ,to rade ovdje u Hr, a vjerojatno i Mađari ?

Sale

16.04.2020. 18:09

Bez odlaganja svi koji su ušli u Evropu deportacija na obalu Afrike zajedno sa onima koji im pružaju podršku.

Savesni Naprednjak - EU !

16.04.2020. 18:10

Šta da vam kažem, čista manipulacija, to što ih vidite sve više je možda od toga, što ovi koji su već duže vreme tu, su se malo i razmnožili već sigurno pa zato...

Сретен

16.04.2020. 18:18

Није требало ништа потписати, па ни овај "Радни аранжман".

драгана

16.04.2020. 18:19

Zašto bismo ih mi primali ako ih,recimo,Austrija neće?Neka mi neko pametan objasni,molim.

Sjedi jedan

16.04.2020. 19:36

@драгана - Zato što ih je Srbija primila i pustila dalje. Srbija im se vodi kao zemlja dolaska.

mica

16.04.2020. 19:32

Ne razumem zasto bi ih slali natrag u Srbiju. Pa ako ce da ih vec vracaju, mogu da ih vrate u njihove maticne zemlje, Avganistan, Pakistan, itd. Nema nikakvog razloga da ih vracaju u Srbiju. Ko je jos mogao da uopste zamatra neku pricu da se oni vracaju u Srbiju. Ili ako vec ih Austrija nece, nek is rasporede po zemljama NATO clanica koje su im unistile zemlje.

Miša Matic

18.04.2020. 06:46

Nisu azilanti Srbi da ih šalju u Srbiju. Ako ih vraćaju neka ih vrate tamo odakle su a ne da se prave pametni pa ne znaju odakle su. Tim novcem neka pomažu njihove države a ne da nam uvaljuju azilante.