Bez onlajn polaganja: Prijemni za talentovane po starom, čim prođe opasnost

LJ. B. - B. B.

03. 04. 2020. u 09:06

Ispiti za specijalizovana odeljenja ipak se neće polagati na internetu. Uslove za elektronsku proveru znanja nema 10 odsto prijavljenih

Без онлајн полагања: Пријемни за талентованe по старом, чим прође опасност

Depositphotos

PRIJEMNI ispit za učenike sa posebnim sposobnostima biće održan na uobičajeni način, a biće zakazan kada epidemiološki rizici zbog virusa korona budu svedeni na najmanju moguću meru - saopštilo je juče Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

To znači da su prosvetne vlasti odustale od ranije najavljivanog onlajn ispita za nadarene učenike koji žele da se upišu u specijalizovana odeljenja u gimnazijama.
Ministarstvo navodi da je ovaj potez napravljen kako bi bio ispoštovan jedan od bazičnih principa - podjednaka dostupnost obrazovanja za sve učenike. Ministarstvo saopštava i da već sprovodi prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za specijalizovane srednje škole, a da se istovremeno radi anketiranje učenika o uslovima u kojima bi se ovaj ispit mogao realizovati u kućnim uslovima.

- Mnogobrojni učenici već su iskazali interesovanje za ova specijalizovana odeljenja, ali nemaju svi dostupnu opremu za realizaciju ispita na daljinu. Oko 10 odsto od do sada prijavljenih učenika nije u mogućnosti da polaže onlajn - kažu u Ministarstvu prosvete.

Specijalizovane škole za talentovane učenike iz matematike, fizike, jezika i umetnosti počele su prekjuče da primaju prijave za polaganje prijemnog ispita.
U školama su, inače, postojale nedoumice oko onlajn polaganja, a posebno za umetničke škole, gde đaci imaju praktičnu proveru znanja - crtanje, slikanje i vajanje.

- O svemu smo obavestili učenike koji su kod nas dolazili na pripremenu nastavu, ali ima zainteresovanih đaka iz ostalih gradova - kaže Dragana Ćećez Iljukić, direktorka Filološke gimnazije u Beogradu. - Takođe, predali smo zahtev za otvaranje umetničkog odeljenja koje bi, pored predmeta kao i u svim gimnazijama, imali i one vezane za scensku i audio-vizuelnu umetnost, radio i teatar. To bi trebalo da zaživi od septembra, kao i učenje norveškog jezika u našoj školi. Zbog trenutne situacije ne znamo šta će biti sa tim projektima.

PRIJAVE SAMO ONLAJN

ROK za podnošenje molbi talentovanih učenika koji žele da upišu specijalizovane škole traje do 7. aprila. Prijave su, kako je najavljeno, moguće samo onlajn. Nadareni učenici osnovnih škola, osim prijemnog ispita, moraju da polažu i malu maturu, kao i svi ostali đaci čiji je izbor da konkurišu za srednje stručne škole ili gimnazije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije