Od prvog razreda srednje piju, puše i kockaju se, prvi seks već oko male mature: Alarmantni podaci o ponašanju dece

A. VASIĆ

28. 10. 2019. u 17:09

Svaki četvrti dečak u prvom razredu srednje škole koristi cigarete

Од првог разреда средње пију, пуше и коцкају се, први секс већ око мале матуре: Алармантни подаци о понашању деце

Foto ilustracija: Depositphotos

SVAKI četvrti đak bar jednom se napio, trećina je probala cigarete i nargile, dok je svaki šesti učestvovao u fizičkom sukobu sa vršnjacima. Ovo su pokazali rezulatati prvog istraživanja o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta u Srbiji, koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Doktor Marjan Ivanuša, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji, kaže da svaki četvrti dečak u prvom razredu srednje škole koristi cigarete.

- Još nije predstavljena međunarodna studija, pa ne možemo upoređivati podatke sa drugim zemljama, ali znamo da je ovo sigurno alarmantan podatak i prilično visok procenat - kaže dr Ivanuša.

PROČITAJTE JOŠ -Prosvetari stupaju u štrajk, određen i dan kada sat vremena neće biti časova

Načelnica Centra za promociju zdravlja u Batutu Jelena Gudelj Rakić, kaže da je u proseku svaki treći srednjoškolac probao cigarete, dok je procenat onih koji puše u petom i sedmom razredu nešto manji.

- Procenat pušača je najveći među devojčicama prvog razreda srednjih škola - kaže Jelena Gudelj Rakić. - Nargile je pušila skoro trećina učenika prvog razreda srednje škole.

Kada je reč o alkoholu, skoro polovina učenika je probala neko alkoholno piće, dok je trećina pila u proteklih mesec dana. Zabeležen je i porast popularnosti kockanja među adolescentima.

SEKS OKO MALE MATURE GOTOVO svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već je imao seksualne odnose, češće dečaci nego devojčice, pokazalo je istraživanje. Od toga, četvrtina učenika nije koristila zaštitu.
- Četvrtina se napila bar jednom u životu, češće dečaci nego devojčice - kaže Jelena Gudelj Rakić. - Dečaci takođe prednjače kada se radi o kockanju, sa kojim trećina školaraca ima iskustva.

Važna tema istraživanja bilo je i vršnjačko nasilje, gde su rezultati pokazali da je svaki deseti učenik učestvovao u zlostavljanju drugih jednom ili dvaput tokom poslednjih nekoliko meseci. Približno isti broj dece rekao je da je bio žrtva nasilja u tom periodu.

- U tuči nikada nisu učestvovale dve trećine ispitanika, dok je svaki šesti učestvovao u fizičkom sukobu četiri ili više puta u toku godinu dana - pokazuju podaci "Batuta". - U digitalnom zlostavljanju drugog učenika tokom poslednjih nekoliko meseci učestvovao je u proseku svaki šesti đak.


Ova međunarodna studija sprovodi se svake četvrte godine u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, dok je ove godine prvi put urađena u Srbiji. Istraživanje je urađeno u 101 školi, dok je anketirano više od 4.000 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

SLOŽNO SA RODITELJIMA

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja dr Berislav Vekić kaže da je pozitivna vest, prema istraživanju, što dve trećine dece ima dobar odnos i komunikaciju sa roditeljima, kao i da ima veliko poverenje u drugove iz školskih klupa.

- Većina dece pozitivno ocenjuje odnose u porodici i podršku koju dobijaju - kaže dr Berislav Vekić. - Od toga, polovina dece ima poverenja u svoje nastavnike i profesore u školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

PERA AS!!!!

29.10.2019. 08:55

@Анти Антифа - BATINA IZ RAJA IZASLA !!!!! SAD OVE NEVLADINE ORGANIZACIJE ZA NEKAKVA PRAVA UBISE PORODICU, VREDNOST RODITELJA, PATRIJAHALNO VASPITANJE... UVESTI OBAVEZNO VERONAUKU U SKOLE A PROTERATI MAFIJU,BLUD,NEPOSTOOVANJE UCITELJA...

Stari Srbin

28.10.2019. 18:27

dobra vest je da 2/3 dece ima dobre odnose sa svojim roditeljima. Sta je tu dobro? To znaci da na hiljadu dece 333 njih nema dobar odnos sa roditeljima. A polovina veruje svojim profesorima. To znaci da od 1000 njih 500 ima lose misljenje o njima. To je dobra vest... Menjajte skolski sistem, ukidajte ateisticke skole, vratite Boga, moral, tradiciju, u iste i vratite decu svojim roditeljima inače neće ostati ništa od Srbije.

Страшно

29.10.2019. 08:10

Одмах испод ваше репортаже:"Milijana se nabijala Milojku ispod pokrivača! Starac se premorio od vrele akcije! (VIDEO 18+)"!!! Поучно за децу и "враћање бога"!