OD NATO očekujemo izvinjenje ne samo za civilne žrtve bombardovanja 1999. godine, već i za svakog ubijenog policajca i vojnika.

Ovo je poručio ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u ponedeljak prisustvovao ceremoniji polaganja venaca na spomen-obeležju poginulim gardistima i pacijentima ispred KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu.

Pročitajte još: DA SE NE ZABORAVI: NATO bombama hteli da nam zatru potomstvo

- Srbija nije uradila baš ništa da bi izazvala i opravdala NATO agresiju. Zato nas i boli kada čujemo izjave o navodnom žalu za civilnim žrtvama koje su nanete za vreme bombardovanja. To nije dovoljno, jer niko nema pravo da ubije jednog vojnika ili policajca u jednoj suverenoj zemlji - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je naveo da niko nema pravo da uništava živote i unesrećuje porodice.

Pročitajte još: AMERIČKI AMBASADOR: Zalutala NATO bomba tragično ugasila tri nedužna života

- Očekujem od vas iz NATO da se duboko izvinite, jer nijedan naš vojnik i policajac nije uradio ništa da bi se opravdala njegova smrt. Duboko žalimo, patimo, sećamo se i ne možemo da oprostimo. Tražite oproštaj, ali ne od mene, ne od države, već od porodica - roditelja i dece žrtava - poručio je ministar Vulin.

Otac jednog od poginulih vojnika Branislav Dojčinović kazao je da su poginuli vojnici bili "mladi ljudi koji nisu ostavili ništa iza sebe sem ucveljenih roditelja".

ŽRTVE NAPADA

direktnim pogotkom uništena je zgrada neurologije "Dr Dragiša Mišović", a oštećene su Dečja klinika i porodilište. Poginuli su gardisti Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić, kao i pacijenti Branka Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković.