MIRJANA Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, biće sahranjena po verskom, pravoslavnom običaju. Opelo će služiti sveštenstvo nadležne, Braničevske eparhije SPC.

PROČITAJTE JOŠ - UMRLA SUPRUGA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Mira neće počivati pod lipom?

Ovu vest najpre je objavio Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke na svom tviter-nalogu, navodeći "da ga je Marko Milošević ovlastio da lično ugovori verski obred sa nadležnim sveštenicima SPC". Potom je Dragoljub Kočović, potpredsednik Udruženja "Sloboda", za "Novosti", potvrdio da će po polaganju urne zaista biti služeno opelo.

PROČITAJTE JOŠ - NOVINAR "NOVOSTI" U MOSKOVSKOM DOMU MIRE MARKOVIĆ: Živeli skromno, bez privilegija

- Zašto bi to nekog začudilo, Mira Marković potiče iz stare srpske porodice - kazao nam je Kočović. - Njen deda bio je solunski dobrovoljac i u njegovoj kući, u kojoj je Mira odrasla, poštovali su se pravoslavni običaji.

LEVICA TUGUJE LEVICA u svetu tuguje jer je izgubila druga. Srbija tuguje jer je izgubila patriotu. Mi svi tugujemo jer smo izgubili veliku ženu, suprugu i majku, i prijatelja, navedeno je u saopštenju međunarodnog komiteta "Slobodan Milošević". Potpisnici Klaus Hartman, Remzi Klark, Sergej Baburin i drugi zahvalili su Vladi Ruske Federacije za zaštitu dr Marković i njenog sina Marka od političkog progona "zapadnih demokrata" i za davanje političkog azila.

Kako "Novosti" saznaju, urnu će iz Moskve u Beograd, a potom u Požarevac, doneti porodični prijatelj Dragomir Karić.

Kremacija posmrtnih ostataka Mirjane Marković obaviće se u četvrtak u 11 sati u dvorani za pogrebne ceremonije bolnice Federalne službe bezbednosti, gde je pre pet dana i preminula. U najužem krugu prijatelja, sa kojima su bili u stalnom kontaktu u Moskvi, Marko Milošević će se oprostiti od majke, a ispraćaju će prisustvovati i Sergej Baburin, bivši zamenik predsednika ruske Državne dume.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima preminule zatim će biti prebačen u jedan od moskovskih krematorijuma, jer je, kao što su "Novosti" pisale, Mira Marković i želela da bude kremirana. Prema želji njene dece Marije i Marka urnu će u Beograd doneti prijatelj porodice Dragomir Karić.

Urna će u petak u večernjim satima biti dopremljena u Požarevac, u porodičnu kuću Miloševića, gde će prenoćiti, po želji Marije i Marka. Oni, sada je sasvim izvesno, neće prisustvovati sahrani. Marka je sprečila Interpolova poternica, koju je protiv njega podigao Beograd, a Marija ipak nije dobila potrebna dokumenta za putovanje, koja najverovatnije nije ni tražila, zbog njenog već poznatog odnosa prema Srbiji od dana Slobodanovog hapšenja, potom i njegovog izručenja Hagu.

Oboje su, ipak, prihvatili da im majka bude sahranjena u Požarevcu, poštujući njenu želju da počiva uz supruga, ali su organizacionom odboru sugerisali da sahrani u subotu u 15 časova prisustvuju članovi porodice i najuži krug prijatelja. Ne bi voleli, kako su poručili, da se taj oprošaj pretvori u partijsko okupljanje.

Poznato je da je Mira poslednjih godina bila u kontaktu samo sa starim partijskim prijateljima, a ne i sa čelnicima partije kojom je nekada rukovodio njen suprug.

Dok su se u sredu u Moskvi obavljale poslednje pripreme za ispraćaj dr Mire Marković, u njenom rodnom Požarevcu gotovo da je već sve spremno za sahranu.

- Detaljan protokol sahrane još nije utvrđen - rekao nam je Slobodan Jović, predsednik požarevačkih socijalista. - Sahranu organizuje porodica, a mi smo tu da uradimo sve što su isplanirali.

Sveštenici Saborne crkve u Požarevcu u sredu nisu imali informaciju o opelu Mire Marković.

I petak u podne biće upriličena komemoracija u organizaciji Udruženja "Sloboda". Govoriće Vukašin Jokanović, potpredsednik ovog udruženja, i Ratko Krsmanović, nekadašnji generalni sekretar Jugoslovenske levice.