VLADIKE će, u okviru zasedanja Sabora SPC, razgovor o Kosovu i Metohiji započeti početkom iduće sedmice, a, prema svim informacijama koje imaju “Novosti”, arhijereji su po tom pitanju saglasni.

- Za SPC, Kosovo i Metohija su okupirani - kaže naš sagovornik blizak vrhu srpske crkve. - Stav većine vladika je, bar ono što može da se čuje na marginama dosadašnjeg toka saborovanja, da nezavisnost Kosova nikad ni ni po koju cenu ne treba priznati. Smatraju da je to, u istinskom smislu, sveta srpska zemlja i da treba stvari držati u “statusu kvo”, do promene geopolitičkih prilika u Evropi i u svetu. Može se očekivati da takav stav zauzmu srpski arhijereji na Saboru.

Pročitajte još - SABOR SPC: Složenija pitanja posle Đurđevdana

Tokom dosadašnjeg zasedanja, za razliku od nekih iz prethodnih godina, kada su spremane smene vladika i to tako moćnih i uticajnih kakvi su bili episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, mileševski Filaret, kanadski Georgije, nema informacija o bilo kakvim varnicama. Smene aktivnih episkopa se ne spominju. Nezvanično saznajemo da se jednom uticajnom episkopu “smeši” dolazak finansijske kontrole iz Patrijaršije.


NOVI EPISKOPI

KADROVSKA pitanja, koja su uvek zanimljiva, biće, kako smo saznali, poslednja tačka dnevnog reda. Ko će od monaha biti u prilici da stavi mitru na glavu, predmet je pretpostavki, kao i ko će da popuni prazne eparhije u dijaspori. Sve glasnije se, ipak, kao novi episkopi spominju arhimandrit studenički Tihon, koviljski Isihije, rmanjski Serafim, kao i iguman sa Cetinja Metodije, iguman Petar iz manastira Pinosave, arhimandrit Stefan...