Više od 150.000 penzionera traži pravdu na sudu

J. Ž. S.

sreda, 21. 02. 2018. u 22:02

Више од 150.000 пензионера тражи правду на суду
Najstariji u kampanji "Stavi tačku na pljačku" zahtevaju povraćaj penzija iz prethodne tri godine. Fiskalni savet smatra da nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja ostane na snazi

VIŠE od 150.000 penzionera obratilo se od novembra do danas PIO fondu, Državnom pravobranilaštvu i sudovima u kampanji "Stavimo tačku na pljačku", koju su organizovali Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica i Udruženje sindikata penzionera i na taj način pokazali da nisu pristali da im se više od tri godine oduzima deo stečene penzije.

Svi oni tražili su od Fonda da im izda rešenje kolika penzija im se isplaćuje primenom Zakona o privremenom umanjenju, kao i za koliko novca su svih ovih godina uskraćeni. Sa tim papirima penzioneri planiraju da dalje pravdu potraže na sudu, ako treba i u Strazburu.


PROČITAJTE JOŠ:
Prva žrtva među bolničkim osobljem

- Za penzionere koji su sve što imaju zaradili radom, ovo je ponižavajuće - kaže Jovan Tamburić, predsednik USVPS. - Najavljeni protest nije usmeren protiv Srbije kao države, nego upravo protiv onih koji krše moralne principe i Ustav Srbije.

On objašnjava da će sadašnji i budući penzioneri dobiti socijalu bez obzira na doprinose u toku rada i tada će biti besmislena priča o vraćanju delova penzije koji se otimaju po sada važećem zakonu i na druge načine.

- Jasno je da penzioneri prvo treba da sačuvaju PIO fond, a on se ovakvom politikom urušava - smatra Tamburić. - Problem je i što se velikom broju poslodavaca toleriše formalna isplata minimalnih zarada, dok neformalno zaposlenima deo zarade isplaćuju na ruke i na takav način se pljačka i fond PIO, ali i budžet.

FIRME DUGUJU POREZ NEDAVNO objavljeni spisak Poreske uprave pokazuje da aktivna preduzeća u Srbiji, na dan 31. decembra 2017. godine, na ime neplaćenog poreza duguju blizu 200 miliona evra. Da su nadležni državni organi, pre svega Ministarstvo finansija i Poreska uprava, adekvatno kontrolisali i naplatili sva dugovanja poreskih obveznika, fiskalna konsolidacija je mogla da se reši i na nešto drugačiji način.

Tamburić naglašava da izostaje solidarnost onih kojima penzije nisu smanjene sa onima kojima su smanjene, jer ih ubeđuju da ni njihovi čekovi ne bi bili sigurni da nije bilo smanjivanja "visokih" penzija.

Fiskalni savet takođe je nedavno ocenio da nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalje ostaje na snazi i upozorio da zadržavanje te mere može predstavljati ozbiljan fiskalni rizik, s obzirom na osnovanost tužbe, koju najavljuju penzioneri.

U dokumentu Fiskalnog saveta, pod nazivom "Mišljenje na Fiskalnu strategiju za 2018. godinu, sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu", pored ostalog piše: "Verovatno najveći nedostatak fiskalne strategije je to što se njom ne precizira kada će se ukinuti privremeno umanjenje natprosečnih penzija kojim je narušen ekonomski odnos između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija. Ovakva mera, koja je doneta krajem 2014. može da se opravda kada zemlji preti neposredna opasnost od izbijanja krize javnog duga.


PROČITAJTE JOŠ:
Mihajlović: Krajem marta ogledni stan za bezbednosne snage

- Međutim, ta opasnost prošla je u 2017. jer je javni dug počeo trajno da se smanjuje, a penzije su praktično dostigle svoj dugoročno održivi nivo, zbog čega nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalje ostaje na snazi - kažu u Fiskalnom savetu. - Zadržavanje ove mere može sada predstavljati i ozbiljan fiskalni rizik, budući da se najavljuju tužbe penzionera. Ove tužbe bi se, za period od 2018, lako mogle pokazati kao osnovane.


PROTEST

SINDIKAT penzionera i Sindikat vojnih penzionera pozvali su građane da im se sutra pridruže na protestu koji će organizovati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kao i u protestnoj šetnji do Predsedništva i Ustavnog suda.

Mihailo Radović kaže da je cilj protesta da se poništi neustavni zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija i da se podseti da je prošlo dve godine od podnošenja inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu Srbije.

- U Ustavnom sudu nam je rečeno da je u razmatranju - rekao je Radović. - Penzioneri od lepih reči ne mogu da žive i ne mogu da čekaju 2025. godinu da bi imali bolje uslove života.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, rekao je da oni protestom žele da iskažu neslaganje sa reformama koje su počele i završavaju se na penzionerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Baba Rada

21.02.2018. 22:52

A kako da stavim tacku? Uzela sam potvrdu u PIO, ali ne znam kome da je predam. Kazu da treba tuzba da se podnese i da neki advokati nude besplatnu pomoc, ali ne znam kako da dodjem do njih.

Milica

22.02.2018. 00:57

@Baba Rada - Mnogim penzionerima nije jasno,kao ni baba Radi,kom advokatu da se obratimo za pomoc radi vracanja dela penzije koja je privremeno oduzeta.Neka se javi neko da znamo kome da se obratimo.

Nebojša

22.02.2018. 07:17

@Baba Rada - Bio je nedavno jedan tekst u novinama (mislim u BLIC-u) na tu temu sa pozivom Sindikata vojnih penzionera da im se direktno obrate i svi ostali penzioneri radi pravne pomoći za podnošenje zajedničke tužbe sudu. Angažovali su, navodno, tridesetak advokata.

rade

22.02.2018. 10:06

@Baba Rada - sačekaj baba Rado strazbur nije daleko a dotle preskači većeru kao i mnogi penzioneri a sto se ustavnog suda tiče,pa tamo ne rade penzineri a njihove platice malo su veće od vase poštovana baba Rado,.kada vide da nas je većina umrla i da vise nema ko da hrani ovu omladinu bez posla valjda će se osvestiti.

Милена

22.02.2018. 10:27

@Baba Rada - И ја имам исто питање! Да ли неко зна одговор?

Gubitnik Tranzicije

21.02.2018. 23:30

Dosta je bilo otimanja od penzionera, neka država malo više kontroliše i kažnjava vlasnike privatnih firmi koje ne plaćaju poreze državi i doprinose radnicima. Letos smo se uverili u jedan takav drastičan primer inostranog vlasnika firme Goša iz Smederevske Palanke čiji su radnici štrajkovali zbog neisplaćenih zarada. Umesto da se vlasnicima zbog neplaćenih poreza oduzme firma, naša Vlada je ponizno molila vlasnike da poštuju svoje obaveze. Kad su penzioneri u pitanju tu se otima bez pardona.

Kolumbo

22.02.2018. 09:49

@Gubitnik Tranzicije - Stvarno misliš da će te doprinose platiti vlasnici iz svoje slamarice ? Odbiće se od plata zaposlenih pa će im plate biti još manje . To zna svaki inspektor u Srbiji. Svaka kazna za vlasnika isplaćuje se od zarada zaposlenih.I ja sam , kao i mnogi u Srbiji radio godinama u jednoj takvoj firmi .Nemaš pravo na bolovanje,10 dana godišnjeg odmora za penzioni fond je osnovica minimalac . BRAVO ZA PRIVATIZACIJU I TRANZICIJU ! Izvinjavam se poslodavcima koji nisu takvi .

Nikola

21.02.2018. 23:58

Tako je. Toliko firmi duguje drzavi, ali im niko ne sme prici. Da ja ne daj Boze ne izdam fiskalni racun za 1 hleb u mojoj radnji, koliko do kraja meseca bih zavrsio iza resetaka. Tuzno je to, Srbijo, a volim te, majke mi.

Rista

22.02.2018. 00:06

Daklem cim se bune to su oni koji su imali najvece penzije znaci boli sto su se privlizili oni koji su imali 12k i 15k sa vama kojo ste preko 50hiljada licemeri necete dobiti nista.

Zoran

22.02.2018. 00:48

Jel tu spadaju i oni sto ih prevarili da telefon kosta dinar? Ja to ispricao detetu od 15 godina, po9raslo doduse u Americi, ono crce od smeha.

Baba Rada

22.02.2018. 01:34

A kako da stavim tacku na pljacku? Uzela sam potvrdu u PIO, ali ne znam kome da je predam. Kazu da treba tuzba da se podnese i da neki advokati nude besplatnu pomoc, ali ne znam kako da dodjem do njih.

Boki

22.02.2018. 14:48

@Opaki - Tako je. Glasajte opet za one koji su od 2000 . na ovamo trošili unapred vaše penzije i doveli Srbiju na rub bankrota . Šta je? Kratko pamćenje ?

Ljuja1

22.02.2018. 03:27

Penzioneri,sve ste u pravu!A sada zamislite vasu decu(ako rade?)Koja vec godinama rade za minimalac.Za 20ak god.ka d odu u penziju,svi sa minimalca.A to je 60-70%ljudi koji danas radi.Znaci,imacemo 70% penzionera koji primaju po 20000 mesecno(mislim dinara po sadasnjem)!Vi,danas,uz sve muke,jos uvek,pomazete svoju decu.A kako ce oni svoju od takvih penzija?A i ta deca,ako ne odu preko,nece moci da pomognu ni deci ni roditeljima!!!Divno,zar ne? E SRBIJO!!!!Tuga i sramota!

ПЕРА ЛОВРЕНСКИ

22.02.2018. 04:57

ЈА САМ ИНВАЛИДСКИ ПЕНЗИОНЕР СА 50: ПРИМАЊА И ЈЕСАМ ЗА ПРАВО И ПРАВДУ АЛИ ДА СЕ ПОДСЕТИМО НА РАНИЈЕ ВРЕМЕНА КАДА ЈЕ ПОЧЕЛО СИРОМАШТВО,БЕДА,ПЉАЧКЕ И УБИСТВА ГДЕ ЈЕ БИЛА ТА НАША ПАМЕТНА ЕЛИТА ДА КАЖЕ СВОЈ СТАВ И МИШЉЕЊЕ У ИМЕ СВИЈУ НАС.(ВРЕМЕ ДОСА) МОЈ ЗАКЉУЧАК ЈЕ ОНА НАРОДНА.НЕЛАЈУ ПСИ РАДИ СЕЛА?.

Vik

23.02.2018. 12:40

@Naki - Kakve veze ima SNS ,PUPS, SPS? Svi su oni isti, danas su pripadnici jedne sutra druge stranke. Pratite samo imena, svi mešetare. Ko se jednom lati političkog angažmana nema ni stida ni srama, ide dalje jer nema odgovornosti ni sankcija . Ustav je pogažen od svih predsednika države Srbije od oktobarskih promena i gazi se i dalje, tu je problem. Izbori se nameštaju i to rade opet svi zajedno dele funkcije, ministarstva... Sve je smišljeno dok narod ne nestane ili se upameti. Kakvi izbori.

sasa

22.02.2018. 07:28

svima iste penzije. oni koji su najpostenije zaradili svoje penzije imaju ispod 25 hilj, dok birokratija i polozaji imaju preko 80.

Hercegov Grad

22.02.2018. 08:05

Da su uzeli samo pokradeno od lopova političara i njihovih tajkuna, ne bi ttebalo nikom smanjiti plate ni penzije, živelo bi se od toga batem, 50 godina. To ne rade jer deo vlasti i pojedinci dobijaju apanažu za to sto ti lopovi nisu iza resetaka. Koga to osudise, a sve pokradeno?!

MP

22.02.2018. 08:18

A kako bi bilo da se uvede dodatno oporezivanje tajkuna kad vec nema zakona o poreklu imovine. Penziona uravnilovka obesmisljava ceo penzioni sistem. Vlast treba da uvazi preporuku Fiskalnog saveta jer ce trosak drzave posle sudskih odluka biti mnogo veci. Nije dobro stanje u kome 150.000 penzionera tuzi drzavu.

Miki

22.02.2018. 08:18

Predsednik kaže pare su pokradene. A ko je pokrao, odgovarao, ko je zbog toga osuđen? Svi sa svojim ogromnim bogatstvima su ovde!

Vujic Nikica

22.02.2018. 08:26

Vojnim penzionerima uzeti minimum pola penzije i dati penzionerima koji su ceo radni vek ,posteno radili i izdrzavali te iste vojne penzionere. Vojnim penzinerima isto oduzeti pravo da prodaju stanove, jer te stanove su radnici ove drzave zaradili , dok su oni ratove izgubili i zemlju upropastili.

Marko

22.02.2018. 11:32

@Vujic Nikica - Dok su oni ratovali vi ste ispijali kafe po kaficima? Dok su oni ratovali vi ste glasali za one koji ce rasprodati zemlju njima iza ledja? Dok su isli da brane i zemlju i vasu decu njihova su se kako provela? NJihova voze vase dzipove ili se vasa bahate po splavovima? Vojskja je deo naroda, ali ako je politicari i narod izdaju sta onda? Ako necete svoju placacete tudju.

Сараџогла

22.02.2018. 12:27

@Vujic Nikica - У једној руци диплома војне школе а у другој решење за стан.А од свега има један омањи ранац.Ја сам са ујаком официрем био на том чашћавању јер нас је млади официр позвао.Иначе мој ујак је прихватио тек четврти стан.Те ујни се не свиђа ово,па оно ... Срећом четврти понуђени стан је прихватила.

Majstoreeeeeeee

02.03.2018. 21:28

@Vujic Nikica - o tome pricam Celog zivota, ja Penzionerka, kojoj OTIMAJU vec cetvrtu godinu 7200din.

Mučenik

22.02.2018. 08:43

Dosta je pljačka penzionera od strane "njihovih ubica" (vlade i ΛV), penzije se nemilosrdno otimaju, a država dnevno gubi osam mil € zbog rada u sivoj zoni, državi nije plaćen porez iznad 200 mil €, pokradena je struja iznad milijardu dinara i milijardu € su "upumpana u bonar " javnih i državnih firmi, a država ništa ne preduzima protiv te otimačine. Penzosi postaju "žrtveni jarci" vođe države. Odustajanje od akcije "Stavimo tačku na pljačku", sa razlogom ne postoji. Napred penzosi!

Milan

22.02.2018. 09:44

Kad je ceo proces umanjenja penzija proklamovan,pisao sam da je to isto kao da vam dodju kuci i uzmu ustededjevinu nadobijah se minusa ko niko..Sada se borimo za prava i svojinu koju smo odvajali ,ako je neko orobio PIO fond za pogresna ulaganja ili vec zasta ,sta smo mi krivi kada nismo gazdovali istim. Ovakav potez otimacine potkovan zakonima koji su prosli ne da je sramota nego bezobrazluk i uvreda svih nas.Jadni smo koliko nemocni pres silom i optuzbama ubedjivanja da smo mi doprineli svemu

ljilja

22.02.2018. 09:51

Postovani penzioneri,da li se secate kada smo 9 god.davali po jednu platu za pomoc Crnoj Gori posle zemljotresa.Da, trebalo im je pomoci.A danas sta nas briga za nasu drzavu.mi imamo pravo na penziju.i nikakve obaveze.

Сараџогла

22.02.2018. 12:21

@ljilja - Ја сам то доживео да помажемо црногорцима због земљотреса ДОБРОВОЉНО ПО НАРЕЂЕЊУ.Зашто ово пишем?Мој колега није потписао и запретио је да никоме не падне на памет да му умање плату. Атмосфера страха је била таква да смо мислили ЧЕКА ГА СТРЕЉАЊЕ?Зашто?Како ко је дошао у нашу фирму из Црне Горе или Босне сутрадан је био на списку за стан.У околишу Београда ниси смео да сазидаш ни пољски клозет а камоли кућерак.Ми смо живели у старим склепаним кућама и нисмо имали право на стан?

BOZA ZEMUNAC

22.02.2018. 10:00

Ne tražim da mi se poveća penzija,već samo da mi se vrati ono što mi je uzeto.Bilo je t r i godine u novembru kako nam se otima deo penzije.Rekli su neće više,međutim i dalje se uzima.Dokle ?

Деда Мика

22.02.2018. 10:33

Радовић каже да пензионери не могу да чекају 2025. "да им буде боље"? Ха-ха-ха! Надају се, Аца им за онда обећао бољи живот? У бајковитој ЕУ? Туга!

Viktor

23.02.2018. 12:20

@Деда Мика - Promene stigle i teku ... kad organizuje stranac pa kreće od Koštunice, Đinđića, Tadića, Nikolića, Vučića... a sve u vidu OBEĆANJA. Zaboravili jesmo da je "obećanje ludom radovanje"

Marko

22.02.2018. 10:47

...aktivna preduzeća u Srbiji, na dan 31. decembra 2017. godine, na ime neplaćenog poreza duguju blizu 200 miliona evra! Treba lepo gospodu koja nam uskracuju vrtice, penzije i plate pozvati kao putin u neku osnovnu skolu podeliti im hemiske i papire gde pise da ce porez platiti u toku tekuce nedelje. Neka prodaju preduzece i od toga plate porez (radnici zadrzavaju radna mesta samo imaju drugog gazdu), ili neka rasprodaju malo vila i jahi ili neka uzmu kredit i zaloze imovinu, a deca da imaju.

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

22.02.2018. 13:28

@Marko - Било би тако земљаче, да већина тих фирми нису у посредном и непосредном власништву олоша из политичког муља наше окупиране Србије, свеједно из власти или лажне опозиицје, на "истом су задатку" черупања свих нас већ скоро 3 деценије. Мислиш ли да ће лопурде и вазаска банда, да ударе сами на себе?

Сараџогла

22.02.2018. 11:01

Суду сам доставио јасну документацију у којој се види тачно колико ми је закинута пензија у старту.Суд пресуди у моју корист!Видим да ПИО фонд не поштује судску одлуку и писменим путем се пожалим.ДОБИЈЕМ НОВУ ПРЕСУДУ ДА ЈЕ ПИО ФОНД У ПРАВУ?Пожалим се Врховном суду и добијем одговор - СА ТЕМ МИ НЕМАМО НИШТА!Писмо је послао ,,ПИО пресретач,, који на то нема право.ЕПИЛОГ - ПИО фонд ми је ПО КАЗНИ смањио пензију за 800 динара?Значи истина је ДА КО ТУЖИ ПИО ФОНД ДОБИЈЕ ПО КАЗНИ УМАЊЕЊЕ ПЕНЗИЈЕ!

DzSvetac

22.02.2018. 11:21

Pa neka traže , samoživi stvorovi od Tadića i Miloševića gde su nestale pare iz penzionog fonda , ja bi sve penzije izjednačio ko u holandiji ,jedna kuća jedna penzija , pa da ih čujem onda ...to besno i nezahvalno !

keno

22.02.2018. 11:37

Slažem se da država tuži za pljačku penzionera. Odjednom ima para da poklanja gde stigne, a nema da vrati pokradeno. Zamajavanje penzionera sa kojekakvim"senior karticama" koje nema gde da koristiš, "besplatnim pregledima", gde, penzioneri ne mogu da podignu lekove, jer su preskupi. Dosta je više lažnom brigom o penzionerima, jer su se žrtvovali. Lažnom demagogijom da se rađaju deca, a deca umiru od gladi i žive u siromaštvu.

dobroje davacemo više

22.02.2018. 12:13

@keno - kada dođu izbori pobedi sns znaci svi penzioneri glasaju da im se uzima od penzija po tome se vidi da su ih lako zaslužili a što bi bila razlika između nas seljaka penzionera I ostalih mi imamo 10500din penziju u istoj državi živimo isto placamo racune ogrev lekove porez zašto bi država davala nekome dva tri pa I šest puta vise ako se gleda školska sprema pa mi seljaci znamo kad da sejemo kad da vršemo umemo da otlimo stoku umemo da popravimo mašine umemo ne podrazumeva se da mi na selu u 78g

Сараџогла

22.02.2018. 14:14

Србијо ,пензионер сам и тиме се дичим ... Мајко моја ,да само видиш на шта личим!

milos

22.02.2018. 14:14

Niste naplatili sva dugovanja, niste naplatili svima poreze, struju, svaki treci radi u sivoj zoni, najveci deo uplata preduzeca je na minimalac a razlika na ruke, gde su banje , lecilista i ostala PIO imovina ? Sram vas bilo ! Izgradili smo celu zemlju, davali silne doprinose i samodoprinose za puteve, vodovode i zemljotrese,, dobili obecanje da cemo poslednji biti osteceni u predizbornoj kampanji ! Onda ste nas lukavo gradirali, podelili, nahuskali jedne na druge i temeljno opljackali !