Прва жртва међу болничким особљем

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

20. 02. 2018. у 11:09

Прва жртва међу болничким особљем

Фото Танјуг

Запослена на ендокринологији изгубила битку против малих богиња. Шири се епидемија: Досад оболело 2.280 људи, преминуло петоро

ЖЕНА стара 45 година, која је радила као разводник пацијената у Клиници за ендокринологију Клиничког центра Србије, званично је прва жртва морбила у редовима запослених у здравству Србије, сазнају "Новости". Она је преминула у Клиници за инфективне и тропске болести КЦС услед упале плућа као компликације малих богиња.

Разводница пацијената на Ендокринологији, према сазнањима "Новости", имала је хронично обољење, због којег је, под терапијом, била на боловању од октобра прошле године. Клиника за инфективне и тропске болести КЦС смрт ове пацијенткиње пријавила је 19. фебруара.
Прочитајте још:Азема убиле мале богиње

У званичном регистру Института за јавно здравље ова жена је трећа жртва морбила од избијања епидемије крајем октобра прошле године. Због протокола у вођењу евиденције о оболелима и преминулима, међутим, изгледа да се неко "забројао" у жртвама. Досад их је укупно - пет. Али, Нишлијка стара 21 годину, која је преминула 21. јануара, два месеца после порођаја, није "ушла" у евиденцију Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", а међу умрлима од морбила у "Батуту" се још не води ни Београђанка стара 30 година, која је преминула пре пет дана и код које су мале богиње биле лабораторијски потврђене.

ПРЕТЕ И ЗАУШКЕ И РУБЕЛЕ ЕПИДЕМИЈА малих богиња се, према речима епидемиолога, шири, јер још има доста невакцинисаних, нарочито међу децом млађом од пет година. Вакцинисањем ове деце могла би да се успори и заустави епидемија, која ће се у неком тренутку и спонтано угасити, или стицањем имунитета после прележаних морбила или уласком у летњи период. Епидемиолози, међутим, упозоравају да нас, уколико се не повећа обухват вакцинацијом, очекују епидемије заушака, рубела, а понављаће се и епидемије малих богиња.

Прочитајте још:КОМПЛИКАЦИЈЕ МАЛИХ БОГИЊА: Преминуо дечак у Нишу, другом се боре за живот

У "Батутовој" статистици воде се укупно три смртна случаја услед компликација морбила: први је тридесетогодишњи Азем из Миријева, преминуо 27. децембра, други двогодишње дете из Алексинца умрло 3. јануара и трећа - разводница пацијената на Ендокринологији.

У делу јавности "нагађања" око броја преминулих услед компликација морбила, који је зависно од извора варирао претходних дана од три до пет, стварају сумњу да се стварни број жртава прикрива. У Министарству здравља "Новостима" је у уторак речено да о томе нема ни говора, да забуна око броја преминулих настаје због правила у вођењу статистике и брзине пријављивања и евиденције.

На званичном списку, закључно са 19. фебруаром, укупно је 2.280 оболелих, а код 1.194 морбиле су и лабораторијски потврђене. Иако је крајем октобра избила на КиМ, зараза се прелила у централну Србију, а од почетка фебруара епидемије малих богиња пријављене су на територији општина Тутин (33 оболелих) и Ваљево (16 оболелих). Породичне епидемије пријављене су у Врању (двоје оболелих) и Руми (троје оболелих).

- На Клиници за инфективне и тропске болести КЦС тренутно је 46 пацијената са компликацијама малих богиња, а у последња 24 сата ова клиника је примила 14 нових пацијената за хоспитализацију - каже директор те клинике др Горан Стевановић.

Међу оболелима је и између 100 и 200 здравствених радника. У КЦС, од морбила је досад оболело 25 запослених.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Владимир

20.02.2018. 11:37

А зашто је жена од 30 година преминула? Да је преболовала нормално, без вакцине, стекла би трајни имунитет. Сада долазе генерације које су уместо да су сами стекли имунитет, примили вакцину. Вакцина даје, и ако успе да да, имунитет на неколико година.

Raša

20.02.2018. 11:40

Gde su oni koji su agitovali da se narod ne vakciniše? Šta radi policija, država, sudovi....?

Zabrinuta

20.02.2018. 11:40

Da li to znači da je manji deo, ili 6% obolelih uredno vakcinisan (to je 133 od 2280)!? Zašto se ne proglasi epidemija u Beogradu?! Ko potvrđuje virus Morbila, Batut ili Torlak, obzirom da se objavljuju kontradiktorne informacije, ili to nije slučajno!? Da li neko provereva da li su imigranti vakcinisani, to je velika pretnja za širenje virusa po celoj Srbiji i šire?!

Nelka

20.02.2018. 12:21

2280 slučajeva i 5 mrtvih,ya sada!Biće i više,tek je početak.To su činjenice,a ovi neka iznesu činjenice da vakcina prouzrokuje autizam?I da li je neko umro zbog vakcine!Dokaze za autizam ne mogu naći,samo nagađanja.A ovi umrli od malih boginja i njih preko 2000 obolelih nije bilo vakcinisano i to se zna!Ipak nisam za obaveznu vakcinaciju jer svako ima pravo da sam odluči.Tako je u Holaniji.Ali,ako neko nevakcinisan dobije boginje i komplikacije pa dođe u bolnicu-2000 evra naplatiti lečenje!!!

Владимир

20.02.2018. 12:38

@Nelka - Доказ за аутизам се налази у томе што јако велики број деце постане аутистично после примања вакцине. Паметноме доста !!!Број аутистичне деце пре примања вакцине је био јако мали.И не само аутизам, многе друге болести, аутоимуне на пример, се добијају јако брзо после примања вакцине. Из личног примера знам да се то дешава. Такође, да је ова девојка преболовала богиње, имала би трајни имунитет. Примила је вакцину која јој је дала привремени. Опет, паметноме доста.

f

20.02.2018. 12:22

pa bila je "vakcinisana" sigurno, imala je 30 godina, kako sad to ? znaci "vakcina" ne znaci nista ? sigurno ste smeli da objavite vest ?

Nemam knjižicu

20.02.2018. 12:43

@f - Ne.Koliko sam čitao, 100% su vakcinisani i revakcinisani stariji od 40 godina, a oni posle ređe. Neki nisu uopšte a neki su samo jednom što je nedovoljno.

goran

20.02.2018. 13:46

@f - nisam vakcinisan, hvala bogu, preležao kao dete sve boginje, kao što treba, bez nekih problema, lakše nego čitava histerija i progon naroda da bi fiksali decu ko-zna-čime, a kao što vidimo (i neki tvrde) to i ne radi...nebrojeno puta sam bio u društvu zaraženih od boginja, nikakav problem....tv vam je mozak pretvorio u kašu....

Nikola

20.02.2018. 13:54

Nećete da kažete da su prve dve obolele osobe u Mitrovici bile uredno vakcinisane i revakcinisane. To je zvanično potvrdio Torlak.

Mikser

20.02.2018. 14:34

Ako se proglasi epidemija vakcine moraju dati svima, a uvoznik od rfzo dobija pare samo za one koje prime deca... epidemija dakle nece biti raspisana. Vakcinama ce uskoro da istekne rok i zato je kampanja ovako agresivna. A i pored te vakcine pa i revakcine moze se i oboleti i doci do komplikacija-pitajte bilo kog doktora.

Sd

20.02.2018. 15:29

Od kojih bolesti su bolovali umrli pre boginja. Kako to da je proizvodjac vakcina nepoznat? Koliki je procenat nezeljenog efekta kod primljene vakcineMMR. zasto ne vakcinisete decu sa vakcinom samo za boginje? Zasto je torlaku zabranjeno da proizvodi vakcinu? Prvo odgovori na ta pitanja onda da se vakcinise AV sa porodicom.

Sima

21.02.2018. 13:21

Eto Narod I deca umiru samo zato sto nisu dobili Vakvinu na vreme.Majke Nepravitese Lude I Naivne Nego Vakvinisite Decu na Vreme. Ovoje 21Vek Gde se Svi moramo Vakcinisati .