Kompjuter postao prečica do 800 papira

E. V. N.

02. 11. 2017. u 20:01

Sve više elektronskih usluga za građane iz 140 državnih institucija. Najtraženije je izdavanje vozačke dozvole. Sve opštine i službe moraće svoje usluge da imaju u elektronskoj formi

Компјутер постао пречица до 800 папира

Thinkstock

VIŠE od 800 elektronskih usluga građani Srbije mogu da završe iz fotelje bez odlaska na šalter i za to su im potrebni samo kompjuter, osnovno znanje rada na računaru i internet. Na onlajn šalterima uvek ste prvi u redu, uvek imate sve papire, a 140 državnih institucija je svojim korisnicima ovako olakšalo završavanje mnogih poslova.

Prema rečima Mihaila Jovanovića, direktora Kancelarije za IT i e-Upravu sve lokalne samouprave i državne uprave moraće svoje usluge po donošenju novih propisa da nude i u elektronskoj formi.

- Nacrt Zakona o e-Upravi je prošao javnu raspravu i očekujemo da bude usvojen do kraja godine - kaže Jovanović. - Iako će sa usvajanjem Zakona usluge biti digitalizovane, državni organi moći će da odlučuju o tome da li će ih objavljivati na svojim sajtovima ili na centralnom portalu e-Uprave.

Od svih ponuđenih usluga, najtraženije je izdavanje vozačke dozvole i ovu mogućnost dosad je iskoristilo oko 2,7 miliona građana. Posebna je i usluga "Bebo, dobrodošla na svet" koja omogućava roditeljima da još u porodilištu podnesu zahtev za dodelu JMBG broja novorođenčetu i upis u matičnu knjigu rođenih. Skoro 70.000 roditelja je zbog ovoga uštedelo značajno vreme.

- U toku je uvođenje različitih vidova elektronskog plaćanja na portalu e-Uprave, među kojima je najznačajnije plaćanje platnim karticama i putem integrisanog elektronskog bankarstva - kaže naš sagovornik.

RODITELJSKI DODATAK U NAREDNIH mesec dana završavamo softversko rešenje koje će novopečenim roditeljima omogućiti i podnošenje zahteva za roditeljski dodatak još u porodilištu, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu.

Stare, papirne zdravstvene knjižice otišle su u istoriju za više od 6.450.000 od ukupno 6,9 miliona zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, a za njima će, po istom principu u prošlost i specijalistički uputi, recepti za lekove i zdravstveni karton.

Elektronski recept će, kako se očekuje, smanjiti gužve kod izabranih lekara. Pacijenti više ne moraju da šetaju sa uputom do ustanova na višem nivou zdravstvene zaštite, nego im izabrani lekar kroz informacioni sistem zakazuje pregled i termin.

Novi recepti su dostupni u beogradskim domovima zdravlja Savski venac, Stari grad, Palilula, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica, a podizanje lekova moguće je i u svim "Lili" apotekama koje su obeležene posebnim nalepnicama.

Ministarstvo pravde ima elektronsku razmenu podataka između pravosudnih i drugih državnih organa radi lakšeg i bržeg rada i u tu svrhu su dosad zaključeni sporazumi sa MUP, Agencijom za privredne registre i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, a biće potpisani i sa drugim institucijama.

- Građanima su putem interneta dostupni Registar neplaćenih kazni i Imenik za overu prepisa, potpisa i rukopisa - kažu u Ministarstvu pravde. - Portal sudova sa tokom predmeta je prilagođen radu korisnika sa mobilnim uređajima. Uvedeno je statističko izveštavanje o radu osnovnih, viših i apelacionih sudova. Pripremljen je servis "eSud", za elektronsku komunikaciju učesnika u upravnom sporu sa Upravnim sudom.

Radi efikasnijeg nadzora nad radom pravosudnih profesija, razvijen je i informacioni sistem za nadzor rada javnih izvršitelja. Pripremljen je moderni softver za automatsko vođenje predmeta SIPRIS, koji služi ubrzanju i olakšanju rada privrednih sudova. Uspostavljena je struktura "aktivnog direktorijuma" u privrednim i višim sudovima Srbije, a izrađena je i centralna platforma za internet prezentacije za sve sudove.

Projektom e-prosvete obuhvaćeno je oko 90 škola, a do kraja polugodišta trebalo bi da ih bude 200.

- Najvažniji deo projekta je e-dnevnik - objašnjava Bojan Radić, savetnik za e-dnevnik u Ministarstvu prosvete. - U fazi testiranja je i e-lektira, a u planu je i pokretanje e-muzeja, gde će za nastavu moći da se koriste virtuelni prikazi ovih kulturnih institucija.

U prosveti je uvedena i elektronska baza "Dositej" u kojoj se nalaze podaci o nastavnicima, tehnološkim viškovima, školskim objektima, grejnim površinama... Do pre samo nekoliko godina, nije se znalo koliko u školama ima zaposlenih a koliko đaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PRAVDIC

03.11.2017. 05:16

Ovo nema ni u Nemackoj. Znaci sam sebi ispises recept za lek ili zakazes pregled kod specijaliste.

Viki

03.11.2017. 13:29

@PRAVDIC - danas dobila recepte otisla u apoteku i ne moze da se realizuje, program nije primenjiv.sreca imam malo zalihe.

Pre mesec dana

03.11.2017. 07:53

okačio sam zahtev za izdavanje vlasničkog lista u RGZ... do danas stoji: u toku... Baš će to proći u Srbistanu... šta onda da radi tolika administracija. Nema dok se to ne napiše na papir...