OGROMAN USPEH: Fizičarka iz Srbije pomera granice nauke

I. MIĆEVIĆ

05. 12. 2016. u 20:23

Magdaleni Đorđević 1,4 miliona evra od EU za istraživanje kvarkova. Projekat će omogućiti zapošljavanje naših mladih naučnika

ОГРОМАН УСПЕХ: Физичарка из Србије помера границе науке

Dr Magdalena Đorđević vratila se u Srbiju iz SAD

FIZIČARKA dr Magdalena Đorđević dobila je od Evropske unije 1,4 miliona evra za istraživanje osobina materije, kvark-glukonske plazme. Reč je ogromnom uspehu srpske nauke, jednom od najvećih, ne samo po iznosu, već po tome što je baš naučnica iz Srbije izabrana u konkurenciji projekata iz cele Evrope, od kojih se očekuje da donesu saznanja koja mogu da promene tok svetske nauke.

Dr Đorđević bavi se teorijskom fizikom i istražuje kvark-glukonsku plazmu, a zaposlena je u Institutu za fiziku. Istraživanje njenog tima treba da objasni ponašanje materije u ranim fazama univerzuma, pre “nastanka” svetlosti. Proučavaju ponašanje najsitnijih čestica materije pod velikim pritiskom i temperaturama pet puta većim od onih u središtu Sunca.

- Naš projekat se odnosi na razumevanje osnovnih zakona prirode, pa samim tim nema direktnih primena u privredi - objašnjava dr Magdalena Đorđević. - Ekonomska korist ovog projekta je da smo u zemlju doneli 1.356.000 evra bespovratnih sredstava Evropske unije. Dobar deo tih sredstava biće iskorišćen da se zaposle naši naučnici, posebno mlade kolege, koje bi, u odsustvu ovog projekta, verovatno otišli iz zemlje.

Sredstva za svoje istraživanje dr Đorđević je dobila iz okvirnog evropskog programa za finansiranje nauke Horizont 2020, i to jedan od grantova Evropskog istraživačkog saveta (ERC), koji se dodeljuju samo za naučnu izvrsnost, pa je i konkurencija najoštrija. Reč je o najznačajnijoj podršci koju je jedan istraživač sa Zapadnog Balkana u oblasti prirodnih nauka ikada dobio od Evrope i to za izučavanje fundamentalnih osobina materije.

- Nemam u planu odlazak iz zemlje, jer da sam želela da ostanem u inostranstvu, ne bih se ni vraćala u Srbiju. Volela bih da ovaj primer bude podstrek našoj vladi da naša nauka ima potencijal i da naše istraživače treba podržati - kaže naša sagovornica.

Magdalena Đorđević diplomirala je na Fizičkom fakultetu u Beogradu, doktorirala na američkom Kolumbija univerzitetu, a istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavila je u Ohaju. Pre šest godina odazvala se pozivu Instituta za fiziku i vratila u Srbiju.


NOVAC I ZA ISTRAŽIVANJE NEOLITA

PRE dr Magdalene Đorđević, ERC grant dobila je i prof. dr Sofija Stefanović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona i njen tim, okupljeni u Laboratoriji za bioarheologiju, treba da istraže kada je žena u neolitu počela da rađa više od jednog deteta i kada je svetska populacija počela da se uvećava. Za svoj projekat BIRTH (Rađanje) dobili su 1,7 miliona evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Marko

06.12.2016. 09:09

@MarkoVracar - Imenjace,nisi ni svestan koliko si lupio..... Ne da nije za poredjenje,nego nema smisla ni stavljati u priblizno slican kontekst te dve stvari! Pozdrav!

Србин

05.12.2016. 21:29

Три пута се враћам да прочитам наслов.. Мислио сам да се ради о Сораји, Маци и осталим , имао сам утисак да је у новинама забрањено писати о нашим научницима.. Ово треба сви да подржимо, да имам новца као што немам све бих уложио у нашу памет, да сви који вреде остану у Србији...

Сељак

05.12.2016. 21:57

Колико знам температура почетног универзума је била 1 00000000000000000000000000000000 º "Квинтилион степени " 1 ³² а не како се слови "тричавих" 75 000 000 º тј, 5x више него у језгру Сунца а у језгру је око 15 000 000 º. Са 75 милиона степени се не може направити ни злато (АУрум). Дами честитке за успех.

kibura

06.12.2016. 04:09

@Сељак - Ja ne znam koliko bi bilo stepeni ali 1 na 32 je uvek 1.Da si stavio 10 na 32 pa da razumem.Ovako odoh ja preko grane,a ti salji ispravke

Сељак

06.12.2016. 12:04

@Сељак - Поента није у једној нули (не)написаној у (1(0) ³²), , већ у њиховој физичкој величини која је представљена нулама исписаним, то се сваком може десити да не напише нулу. Број је исправно написан у његовом физичком облику дакле у нулама. Циљ исправке има за сврху да онај ко нема већа знања кроз исписане нуле увиди разлику температуре свемира у настанку и горе у описаном (понуђеном). Сликовито; грешка је да разлика између зрна песка и величине планете земље ОГРОМНА!.И то је чак приближно!.

Bivši učenik

05.12.2016. 23:32

Bravo za dr Đorđević, fizika mi nije u opisu zanimanja ali mi je izuzetno drago da se Srbija i srpski naučnici pominju u evropskom kontekstu na ovako visokom naučnom nivou. Posebne čestitke bih želeo da uputim prof. Sofiji Stefanović, naučniku svetskih razmera i fantastičnom predavaču. Period njenih predavanja je verovatno najsvetliji period mog studiranja. Da je bar trećina kadra sa katedre za Arheologiju tako posvećena svom poslu i studentima imali bismo vodeće stručnjake u Evropi. Ovako...

nista bez nauke!bravo svim dr.!

06.12.2016. 06:59

I tu nema"zanosenja"i presamicivanja"!Neko rece:"kao zlatna medalja u sportu"?Ne umanjujem nicije misljenje,ali!?Kada bi,recimo.fudbaleri morali da naprave loptu???Bila bi to smesna stvar,verujte mi.Uzmite obicnu sivacu iglu.Od najmanje do najvece i vidite sta je sve potrebno da ona nastane?Uradite sve proracune,kako bi ona mogla da odgovori na sve ono za sta je predvidjena.I tek onda je samo pola uradjeno?Treba vam alat da bi je i napravili.I sve to neko pre vas mora da proracuna....NAUKA!!!!!!

D

06.12.2016. 08:30

A nema ni stalnu platu, niti status... kao ni svi ostali istraživači iz instituta u Srbiji. Bravo, Magdalena!

Milan Petrovic

06.12.2016. 09:13

Bravo! Samo bih voleo objasnjenje od ovih postovalaca teorija zavera. Kako to da baš naučnica iz Srbije izabrana u konkurenciji projekata iz cele Evrope. Zar oni ne mrze nas Srbe?

p

06.12.2016. 11:34

@Milan Petrovic - ne moze tebi nista da se objasni, nedostaje ti ono sto je potrebno da shvatis i sto razlikuje ljude od sendvicara kao sto si ti i onaj lik iz tridesettrece srbije, kakve veze ima gde se peru pare ? svako ko hoce da podeli dobar je za tu pricu, a ovo je toliko bedna zemlja da je ova dala preko 80% para nazad gazdama i sad ce da trazi golje da tamo "rade" za 200 evra mesecno, a gde je oprema, gde su laboratorije ? nema nista, samo prazna prica i laz

Зоран

06.12.2016. 09:36

Хиљаду пута БРАВОООО!!!Докторко, доктори наука као што сте Ви и проф. др Софија Стефановић, који предано радите у науци и усавршавате наш Универзум имате право да носите ту титулу, а сви истали плагијатори нека врате титулу Др. јер је не заслужују.

Naucnik

06.12.2016. 10:14

Da li ste svesni koliko bi ovakvih vesti bilo da se pare ulazu u nauku umesto u propale gubitase ili sportske klubove? Umesto toga naucnici svake godine strepe da li ce imati plate I da li su I dalje u Trezoru pod stavkom "USLUZNIH DELATNOSTI". Ni kredit u banci ne mogu da podignu jer im je zarada nesigurna. A da ne spominjem sto godinama vec nisu u mogucnosti da dobiju osnovna sredstva za rad.

p

06.12.2016. 11:35

"NOVAC I ZA ISTRAŽIVANjE NEOLITAPRE dr Magdalene Đorđević, ERC grant dobila je i prof. dr Sofija Stefanović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona i njen tim, okupljeni u Laboratoriji za bioarheologiju, treba da istraže kada je žena u neolitu počela da rađa više od jednog deteta i kada je svetska populacija počela da se uvećava. Za svoj projekat BIRTH (Rađanje) dobili su 1,7 miliona evra."- i dalje nije jasno da je u pitanju pranje para kroz "nauku" ???

Balian

07.12.2016. 16:28

@p - Pa sve i da se peru pare, te pare dolaze iz EU kod nas!!! Ali jok mora neko pametan da se nađe i bez ikakvih dokaza optužuje istaknute naučnike, idi malo nešto uradi za svoju zajednicu, umjesto da pišeš gluposti ovde.

Tom

26.04.2017. 07:36

@p - Zbog ovih kao P mi smo i napravili najveci intelektualni genocid u svetu.Veci nego Pol Pot u Kambodzi.Ovakav nakaradni nacin razmisljanja okrenuo je tocak razvoja kod nas u suprotnom smeru,pa sada i cackalice uvozimo,a bili smo druga zemlja u svetu koja je napravila vestacku ruku.Sve se pitam da li su u Srbiji naselili neki drugi narod koji nema veze sa izvornim , pa nam se sada svete.I dok se mi ne opasuljimo dubok pozdrav preko bare.