FIZIČARKA dr Magdalena Đorđević dobila je od Evropske unije 1,4 miliona evra za istraživanje osobina materije, kvark-glukonske plazme. Reč je ogromnom uspehu srpske nauke, jednom od najvećih, ne samo po iznosu, već po tome što je baš naučnica iz Srbije izabrana u konkurenciji projekata iz cele Evrope, od kojih se očekuje da donesu saznanja koja mogu da promene tok svetske nauke.

Dr Đorđević bavi se teorijskom fizikom i istražuje kvark-glukonsku plazmu, a zaposlena je u Institutu za fiziku. Istraživanje njenog tima treba da objasni ponašanje materije u ranim fazama univerzuma, pre “nastanka” svetlosti. Proučavaju ponašanje najsitnijih čestica materije pod velikim pritiskom i temperaturama pet puta većim od onih u središtu Sunca.

- Naš projekat se odnosi na razumevanje osnovnih zakona prirode, pa samim tim nema direktnih primena u privredi - objašnjava dr Magdalena Đorđević. - Ekonomska korist ovog projekta je da smo u zemlju doneli 1.356.000 evra bespovratnih sredstava Evropske unije. Dobar deo tih sredstava biće iskorišćen da se zaposle naši naučnici, posebno mlade kolege, koje bi, u odsustvu ovog projekta, verovatno otišli iz zemlje.

Sredstva za svoje istraživanje dr Đorđević je dobila iz okvirnog evropskog programa za finansiranje nauke Horizont 2020, i to jedan od grantova Evropskog istraživačkog saveta (ERC), koji se dodeljuju samo za naučnu izvrsnost, pa je i konkurencija najoštrija. Reč je o najznačajnijoj podršci koju je jedan istraživač sa Zapadnog Balkana u oblasti prirodnih nauka ikada dobio od Evrope i to za izučavanje fundamentalnih osobina materije.

- Nemam u planu odlazak iz zemlje, jer da sam želela da ostanem u inostranstvu, ne bih se ni vraćala u Srbiju. Volela bih da ovaj primer bude podstrek našoj vladi da naša nauka ima potencijal i da naše istraživače treba podržati - kaže naša sagovornica.

Magdalena Đorđević diplomirala je na Fizičkom fakultetu u Beogradu, doktorirala na američkom Kolumbija univerzitetu, a istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavila je u Ohaju. Pre šest godina odazvala se pozivu Instituta za fiziku i vratila u Srbiju.


NOVAC I ZA ISTRAŽIVANjE NEOLITA

PRE dr Magdalene Đorđević, ERC grant dobila je i prof. dr Sofija Stefanović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona i njen tim, okupljeni u Laboratoriji za bioarheologiju, treba da istraže kada je žena u neolitu počela da rađa više od jednog deteta i kada je svetska populacija počela da se uvećava. Za svoj projekat BIRTH (Rađanje) dobili su 1,7 miliona evra.