Odloženo suđenje Miri Marković

Tanjug

27. 12. 2010. u 11:32

Suđenje u odsustvu bivšoj predsednici JUL Miri Marković, kao i bivšim funkcionerima te stranke i SPS-a, zbog nelegalnog prisvajanja stanova Vlade Srbije, ponovo je danas odloženo, a nastavak je zakazan za 9. ferbruar

BEOGRAD - Suđenje u odsustvu bivšoj predsednici Jugoslovenske levice Miri Marković, kao i bivšim funkcionerima te stranke i SPS-a, zbog nelegalnog prisvajanja stanova Vlade Srbije, ponovo je danas odloženo, a nastavak je zakazan za 9. ferbruar, pošto u sud nije priveden jedan od optuženih, bivši direktor Savezne urpave carina Mihalj Kertes.

Uprava požarevačkog zatvora Zabela obavestila je sud da nije u mogućnosti da dovede Kertesa na suđenje u Višu sud u Beogradu jer mu je pred specijalnim sudom u podne zakazano izricanje presude, saopštio je sudija Dragomir Gerasimović.

Prema rečima Gerasimovića, krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu još nije odlučio da li će udovici bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića suditi u istom procesu sa ostalim optuženima na čelu sa bivšim sekretarom Vlade Srbije Živkom - Cicom Knežević, ili će postupak protiv nje biti razdvojen.

Isto veće, dodao je Gerasimović, obustavilo je postupak protiv nekadašnjeg komesara za izbeglice Bratislave Morine 20. decembra zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Sud je ranije odlučio da Miri Marković sudi u odsustvu, jer je u višegodišnjem bekstvu i za njom je raspisana međunarodna poternica.

Markovićeva je u bekstvu od 2005. godine i od tada je postupak protiv nje razdvojen i u prekidu. Njoj je posle bekstva iz Srbije propalo jemstvo od 15.000 evra, koje je potom pripalo pravosudnom budžetu Srbije.

Kako su potvrdili predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije ona u toj državi uživa status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola koja je raspisana za njom po naredbi nekadašnjeg Okružnog suda i još uvek je na snazi.

Po nedavno izmenjenoj optužnici Višeg tužilaštva, Markovićevoj će se suditi za zloupotrebu službenog položaja zato što je od 1. septembra do 13. oktobra. 2000. godine, koristeći svoj tadašnji društveni položaj kao predsednica Jugoslovenske levice, uticala da se Pešićevoj nelegalno dodeli stan.

Pešićeva je zapravo bila dadilja njenom unuku od sina Marka Miloševića koji je takođe u bekstvu i ima status političke izbelgice u Rusiji.

Prekvalifikacijom krivičnog dela na teži oblik tužilaštvo je sprečilo zastarevanje krivičnog gonjenja, jer će postupak protiv Markovićeve biti moguće da se vodi do 2012. godine, do kada bi najkasnije trebalo da bude izrečena prvostepena presuda.

Protiv Markovićeve se u Specijalnom sudu u Beogradu vodi istraga zbog sumnje da je zajedno sa sinom organizovala šverc duvana u Srbiju tokom devedesetih godina prošlog veka. Taj postupak je u prekidu pošto su u bekstvu, a biće nastavljen kada budu uhapšeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan

27.12.2010. 19:11

Ako je u članku verno interpretirana odluka pravosudnih organa, pitam se kako neko može zloupotrebiti službeni položaj koga i nema i kako se korićenje društvenog uticaja može kvalifikovati kao zloupotreba službenog položaja.Izgleda opet se neko igra "prava i zakona".

nkodije

20.01.2011. 16:43

@Milan - E moj Milane sve dok budes glasao da ovakve sudije{koje je birala Mitjana Markovic}vladaju i donose presude tako ce nam i dalje biti.Oni ce odlagati sve dok njeno sudjene bude ZASTARELO i tada ce biti proglaseno da nije dokazano da kriva i bice proglasena da je nevina.Takvi ,jos uvek komunisticki zakoni,postoje samo u Srbiji i zato ce nam jos dugo tako u Srbiji,sve dok nasi unuci,a ne nasa deca promene ovakve zakone,za koje se jos uvek "bore"svih 250 poslanika u nasoj skupstini.Opet smo za njih.

nikodije

27.12.2010. 20:45

Pa zar smo zaboravili da su jos uvek u vrhovnom sudi sudije koje je izabrala Mira Markovic.Oni ce odugovlaciti njeno sudjenje sve dok to po "njihovim zakonima "ne zastari".Zar nase novine nemaju noviju sliku M.Markovic.Ona nije vise "crnka".Sada je "plavusa"

mungos

28.12.2010. 00:50

Slazem se da joj treba suditi,ali sudimo onda i ratne zlocince ejupa ganica i nasera orica u odsustvu!!!!!