OTVARANjE IZLOŽBE MARINE ABRAMOVIĆ: Na listi zvanica poznate domaće i strane ličnosti

M. A. K.

četvrtak, 19. 09. 2019. u 17:00

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ МАРИНЕ АБРАМОВИЋ: На листи званица познате домаће и стране личности

Marina i Ulaj u performansu Rest energy Foto Courtesy of the Marina Abramovic archives

Mnogi svetski listovi tražili su od MSU materijale kako bi najavili izložbu, a za reportaže su zainteresovane nemačke, austrijske, švajcarske televizije

SVEČANO otvaranje izložbe "Čistač" Marine Abramović, u subotu u 13 časova biće zatvoreno za medije (koji će prethodno sa umetnicima i kustosima, od 6.23 ujutru obići postavku), ali su za ovaj gala događaj iz Muzeja savremene umetnosti, razaslate pozivnice na razne domaće i inostrane adrese. Mnogi od njih još nisu potvrdili dolazak, ali je gotovo izvesno, da će otvaranju postavke u kojoj je sažeto pola veka Marininog rada, prisustvovati i Ulaj (Uve Lajsipen), njen nekadašnji životni i umetnički partner sa kojim je ostvarila jedan deo danas već kultnih performansa.

Dolazak su potvrdili čelnici Bijenala u Veneciji - Paolo Barata i Andra del Merkato, direktori prethodnih šest muzeja u kojima je predstavljen "Čistač", kao i kustoskinje koje su sa umetnicom koncipirale postavku - Lena Esling i Tina Kolstrup. Moguće je da će u Beograd stići i čuveni njujorški galerista Šon Keli, u čijem izložbenom prostoru je Marina izvela "Kuću sa pogledom na okean" (performans koji se pojavljuje u popularnoj TV seriji "Seks i grad"). A kako kažu u MSU, moguća su i iznenađenja. Pozivnicu je dobio i naš slavni teniser Novak Đoković.

Pročitajte još - DOLAZAK SLAVNE UMETNICE MARINE ABRAMOVIĆ: Postavka "Čistač" uzburkaće mnoge duhove

Očekuje se da će otvaranju prisustvovati premijerka Ana Brnabić, koja je lično pozvala umetnicu da dođe u Beograd, na otvaranju "Čistača" u Oslu. Uz ministra kulture Vladana Vukosavljevića, sa domaće scene pozvani su direktori svih kulturnih institucija i međunarodnih festivala, profesori umetničkih fakulteta, ugledni umetnici, među kojima su i oni sa kojima je Marina počinjala - Raša Todosijević, Neša Paripović (prvi suprug), Era Milivojević, Marina Kožej... Gostiju će biti i sa umetničkih scena bivših jugoslovenskih republika.

Pročitajte još - Marina Abramović u Beogradu, pripreme "Čistača" ušle u finale

Specijalne zvanice su sponzori, njih ukupno 18, a među kojima se deset izdvaja po velikim donacijama.

NA PREDAVANjU 6.500 LjUDI

MNOGI svetski listovi tražili su od MSU materijale kako bi najavili izložbu, a za reportaže su zainteresovane nemačke, austrijske, švajcarske televizije... Za javno predavanje ispred MSU podeljeno je 6.500 pozivnica, tako da će veliki broj ljudi imati priliku da uživo vidi i čuje Marinu Abramović. Temu predavanja, međutim, neće otkrivati do samog 28. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

e pa

20.09.2019. 08:25

Neka Brnabićka plati sve ovo iz svog džepa, a ne od mog poreza. Nas niko nije pitao, onas zove, a mi plaćamo. Bahato.