Uručena nagrada “Feliks Romulijana” Matiji Bećkoviću

S. M. Jovanović

11. 09. 2019. u 12:08

Уручена награда “Феликс Ромулијана” Матији Бећковићу

Foto S. M. Jovanović

U prepunoj galeriji Muzeja Hajduk Veljka Petrovića u Negotinu, Bećković je nadahnuto kazivao stihove iz knjige za koju je i dobio ovo prestižno odličje, "100 mojih portreta"

Matija Bećković, srpski pesnik i akademik dobitnik je najvišeg priznanja Umetničkog udruženja “Krajinski krug”, srebrne plakete “Feliks Romulijana”. U prepunoj galeriji Muzeja Hajduk Veljka Petrovića u Negotinu, Bećković je nadahnuto kazivao stihove iz knjige za koju je i dobio ovo prestižno odličje, "100 mojih portreta", u izdanju Kompanije “Novosti” i za pesnički opus.

-Sarađujem ja sa “Krajinskim krugom”. Evo čak sam i nagrađen – našalio se akademik Matija Bećković i dodao da je počastvovan što ovu nagradu prima u Mokranjčevom i Hajduk Veljkovom Negotinu.

- Poezija ne sme da se odvoji od govornoga jezika. Ako se odvoji postaje mrtvo slovo na papiru – dodao je pesnik govoreći da vreme poezije nije prošlo i da, dok je nje, ima nade i za ovaj narod.

Govoreći, kako reče, stihove-portrete umesto autobiografije, Bećković je Negotincima i njihovim gostima rekao i da kad već “Evropa nema alternative, za Srbe poezija nema alternative”, a da je dokaz za to upravo i ova svečanost.

Pročitajte još - Nagrada "Feliks Romulijana" Bećkoviću i Angelovu

-Vi ste mene zasuli zlatnicima, kako je rekao Jovan Dučić u jednoj sličnoj prilici. Već sama činjenica da sam ovde među vama je jedna velika radost, veliko uzbuđenje i velika nagrada – rekao je ljubiteljima poezije u Negotinu, Matija Bećković i dodao: - Nekad je umetnost bila bez alternative, a sada je bez alternative jedino politika. Umesto da kultura reformiše politiku, politika reformiše umetnost i likvidira kulturu, ali bez dubokog poniženja i prave patnje, nema ni umetnosti ni kulture. Drugim rečima, margina i besparica mogle bi biti istinski izazov za one koji imaju šta da kažu. Dobro je što nemam para jer je ono što valja odavno ostvareno. Šta će vam pare ako nemate šta da kažete. I to je istovremeno i poruka: Ne odustajte, ako ste pravi, ne tražite nikakav izgovor, ako vas je rodila majka, ne predajte se, ako imate zašto da se borite. Ako ste obasjani svojim darom, on će vam pokazati i obasjavati put – poručio je Bećković u Negotinu.


Matiji Bećkoviću srebrno odličje i plaketu “Feliks Romulijana” uručili su Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin. Ovo najviše odličje Umetničkog udruženja „Krajinski krug“, osnovanog 1991. godine, u kojem umetnost ne priznaje granice, poneli su, između ostalih, i Tomislav Mijović, Milorad Pavić, Radislav Trkulja...

-Matija je neosporno pesnik najvišeg reda, savremen i živ, ali koji je već odavno postao i pesnička legenda srpske poezije u celini. Njegov je jezik otvoren i britak, a izraz i iskaz sveobuhvatan i kosmički. Negotin i Timočka krajina ovim činom ukazuju čast i priznanje akademiku Matiji Bećkoviću – rekao je književnik Adam Puslojić, član žirija koji je “Feliks Romulijanu” jednoglasnog dodelio Bećkoviću, a u kojem su i Tomislav Mijović, Dragan Mraović, Višeslav Živanović i Dragoljub Firulović.

Pročitajte još - MATIJA BEĆKOVIĆ ZA "NOVOSTI": Pesnici nisu otpevali svoje

Inače, nagrada “Feliks Romulijana” pripala je ove godine i bugarskom pesniku Bojanu Angelovu, ali će njemu nagrada biti uručena drugom prilikom. Ceremoniju dodele nagrada uveličali su i pesnici Adam Puslojić, Dragoljub Firulović, Radomir Andrić, ali i Vlad Čobanu iz Rumunije, Dragan Mraović, Miljurko Vukadinović, Višeslav Živanović, Vlasta Mladenović, Dejan Mastilović, Mihajlo Vasiljević...

OMAŽ TRKULjI

U znak sećanja na Radislava Trkulju, slikarskog velikana i jednog od dobitnika ove nagrade, Matija Bećković je u Galeriji "Darodavac" u Kobišnici kod Negotina otvorio izložbu "Trkulja i prijatelji". Promovisana je i knjiga pesama “Omaž Trkulji” sa radovima 19 autora i prikazan film Tanje Fero “Nomen ist omen”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije