Nova imena kandidata za Nacionalni savet za kulturu pred poslanicima

A. POPADIĆ

25. 07. 2019. u 15:02

Prvi pokušaj da se izaberu članovi Nacionalnog saveta bio je u februaru ove godine, ali su reprezentativna udruženja podigla svoj glas zbog neregularne Zbirne liste kandidata

Нова имена кандидата за Национални савет за културу пред посланицима

Skupština Srbije Foto N. Paraušić

NOVA Zbirna lista kandidata za Nacionalni savet za kulturu, sa predlozima reprezentativnih udruženja i institucija, kako saznaju "Novosti", dobila je "zeleno svetlo" od Ministarstva kulture i skupštinskog Odbora za kulturu i prosleđena je poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje.

- Ovlašćena udruženja predala su nove predloge Ministarstvu kulture, a pre dve nedelje Zbirnu listu je usvojio skupštinski Odbor za kulturu, što je preduslov da se nađe pred poslanicima. Nadamo se da će se ovaj predlog što je moguće pre naći na dnevnom redu, kako bi Nacionalni savet za kulturu, to važno telo, što pre počelo sa radom - kazao je, za "Novosti", Duško Paunković, predsednik Udruženja prevodilaca Srbije i kandidat za mesto namenjeno književnom stvaralaštvu i prevodilaštvu.

Prvi pokušaj da se izaberu članovi Nacionalnog saveta bio je u februaru ove godine, ali su reprezentativna udruženja podigla svoj glas zbog neregularne Zbirne liste kandidata. Naime, prema rečima njihovih predstavnika, na pomenutoj listi tada su se našla i imena koja nisu bila predlog udruženja. Posle protesta reprezentativnih udruženja, desio se presedan: Skupština Srbije delimično je usvojila listu, odnosno prihvatila šest kandidata Vlade Srbije i SANU, a 13 imena vratila u ponovnu proceduru.

IZABRANI ČLANOVI ODLUKOM Skupštine Srbije, sredinom februara izabrano je šest članova Nacionalnog saveta. Kao predlozi Vlade Srbije prihvaćeni su: dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, slikar Nikola Šuica, profesor istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, a kao predlozi SANU usvojene su kandidature akademika Tibora Varadija i dopisnog člana Akademije Miodraga Markovića.

Na ovoj Zbirnoj listi nalazi se nekoliko novih imena u odnosu na onu koja je predata krajem prošle godine. Tako je Narodno pozorište za jedno mesto u Nacionalnom savetu, umesto Nebojše Dugalića i Aleksandra Stamatovića, koji su bili na prethodnoj listi, sada predložilo dva nova imena: Dejana Kolarova i Nelu Mihailović. Za predstavnika likovne i primenjene umetnosti, arhitekture i dizajna izabran je Bojan Kovačević, dok su udruženja muzičara kadnidovala Ivana Brkljačića.

Novo ime na Zbirnoj listi je i proslavljeni reditelj, scenarista i dramaturg Goran Marković, kao kandidat pozorišnog i filmskog esnafa. I Savet nacionalnih manjina izmenio je svoje predloge, pa su nova četiri kandidata Andraš Urban, Dragomir Zupanc, Miroslav Benka i Naka Nikšić.

Predlog Narodnog muzeja za jedno mesto u Savetu su Dragana Kovačić ili Vesna Bašić, dok je Narodna biblioteka Srbije predložila Dobrilu Begenišić. Kandidati Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka su Maja Erdeljan i Vladimir Kolarić, a predlog udruženja iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa je Adam Crnobrnja. Predlog Saveta Univerziteta umetnosti je Olivera Stojadinović, a kandidat Konferencije univerziteta Srbije Čedomir Vasić.

Nacionalni savet za kulturu ima 19 članova koji se biraju na mandat od pet godina, a njihov posao je da rade na unapređenju i kreiranju kulturne politike, kao i da predlože kriterijume za sticanje statusa istaknutog umetnika i organizuju njihov izbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MACA

25.07.2019. 15:21

Помислио би човек да ће неки са ове листе бојкотовати такве функције. Али не...они су пљувачи по својој земљи и свом народу све док не добију неку функцију. То тако иде. Максимум привилегија са минимумом одговорности.

Драган

26.07.2019. 08:01

@MACA - Сви пљују Србски народ, што не значи да пљују и свој народ.