ČLANOVI ZA NACIONALNI SAVET ZA KULTURU: Paunković i Kovačević kandidati

D. Bt.

03. 04. 2019. u 07:25

ЧЛАНОВИ ЗА НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ЗА КУЛТУРУ: Паунковић и Ковачевић кандидати

Duško Paunković,foto A.Stevanović / Bojan Kovačević,foto D.Milovanović

Prvi pokušaj da se izabere 19 članova novog Nacionalnog saveta za kulturu sredinom februara završen je samo delimično

PRVI pokušaj da se izabere 19 članova novog Nacionalnog saveta za kulturu sredinom februara završen je samo delimično. Skupština Srbije je sa Zbirne liste prihvatila samo kandidate Vlade Srbije i SANU, ukupno šest članova, a ostale predloge vratila predlagačima na ponovnu proceduru.

Kako "Novosti" saznaju, u utorak su na dva odvojena sastanka reprezentativnih udruženja izabrana dvojica kandidata za novi Nacionalni savet - prevodilac Duško Paunković i arhitekta Bojan Kovačević.

Na sastanku Grupe reprezentativnih udruženja u oblasti književnosti i prevodilaštva, većinom glasova, predložen je Paunković, koji je bio kandidat i u prvom, neuspelom, krugu. Za njega su glasali predstavnici Srpskog književnog društva (Slavoljub Marković), PEN centra (Gojko Božović) i Udruženja književnih prevodilaca (Đorđe Tomić), dok je predstavnik Udruženja književnika Srbije (Branislav Veljković) prednost dao Živoradu Ajdačiću. Objašnjavajući ovakvu odluku svog udruženja, Slavoljub Marković je, za "Novosti", kratko rekao:

Pročitajte još - Pobuna zbog Ajdačića

- Upravni odbor SKD je još pre dve godine predložio Paunkovića za člana Saveta, imajući u vidu njegovo veliko iskustvo, jer je u ranijem periodu veoma aktivno učestvovao u radu ovog tela.

Iz istog uverenja u velike profesionalne kvalitete i stručnost, Gojko Božović, u ime PEN centra glasao je za Paunkovića.

- Imali smo u vidu da je Paunković, koji je predsednik Udruženja prevodilaca, bio izuzetno aktivan u prethodnom Nacionalnom savetu i da dobro poznaje zakonske procedure koje se odnose na kulturu.

Živorad Ajdačić, foto A.Stevanović

Božović podseća da je stari Koordinacioni odbor umetničkih udruženja (KOO), koji je u međuvremenu smenjen, mimo svake zakonske procedure, predložio nekoliko kandidata, među kojima i Ajdačića.

- Inače, KOO samo sprovodi postupak, ali nema pravo da predlaže imena, jer je to isključivo u nadležnosti reprezentativnih udruženja. Takvu odluku bivšeg KOO Skupština Srbije je odbacila i vratila predlagačima - podseća Božović.

Kako smo nezvanično saznali, Udruženje književnika Srbije je veoma nezadovoljno ishodom sastanka, smatrajući da je sasvim normalno da kao najmasovnija i najstarija asocijacija pisaca, ima svog predstavnika u Savetu. Božović, međutim, tvrdi da su sva udruženja ravnopravna, bez obzira na broj članova.

Kovačević je u utorak izabran jednoglasnom odlukom pet udruženja - ULUS, ULUPUDS, ULUPUDS Vojvodine, Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja arhitekata Srbije.

Pročitajte još - Savet zasmetao stvaraocima

Danas će o svom kandidatu odlučivati Udruženja kompozitora Srbije i Vojvodine, UMUS i Udruženje džez umetnika.

SKUPŠTINA PRIHVATILA ŠEST IMENA

ODLUKOM Skupštine Srbije do sada je izabrano samo šest članova Nacionalnog saveta za kulturu. Kao predlozi Vlade Srbije prihvaćeni su: dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, doktor likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, a kao predlozi SANU usvojene su kandidature akademika Tibora Varadija i dopisnog člana Akademije Miodraga Markovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije