Pjer i Srpkinje u Ugljeviku

V. MITRIĆ

29. 05. 2019. u 08:27

Пјер и Српкиње у Угљевику

Izloža karikatura sa 51. konkursa "Pjer" Foto V. Mitrić

Svečano otvorena kulturna svetkovina "Veče kompanije 'Novosti' pod Majevicom"

Izuzetno nam je drago što izložba "Pjer" pravi svojevrsnu turneju po Republici Srpskoj, nedavno je predstavljena u Bijeljini, a evo je danas u Ugljeviku, želeli bismo da se to proširi i na ostale gradove - rekao je u utorak veče Bojan Ljubenović, urednik rubrike "Trn" u "Večernjim novostima", otvarajući izložbu karikatura nastalih na 51. konkursu "Pjer", u Centru za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku.

Pročitajte još - 51. PJER: Moćne slike naših sudbina

Ono što su nacrtali karikturisti, po njegovim rečima, "žulja" ne samo građane Srbije, već i sve druge na čitavom Balkanu:

- Laž, korupcija, političko licemerje... zajedničke su boljke čitavog ovog prostora, a karikature su odličan način da se na njih skrene pažnja, da se ismeju i izvrgnu ruglu. Poruke koje nam "Pjer" šalje su jasne, precizne i lekovite i samo od nas zavisi hoćemo li terapiju prepoznati i uzeti ili ćemo nastaviti po starom - istakao je Ljubenović.

Pročitajte još - U BIJELjINI OTVORENA IZLOŽBA KARIKATURA "PJER 51": Crteži za "Nobela"

Izložba karikatura sa "Pjera" bila je deo velike kulturne svetkovine "Veče 'Novosti' pod Majevicom", čiji je organizator Kompanija "Novosti", a domaćini ovdašnji Centar za kulturu "Filip Višnjić" i Opština Ugljevik. Predstavljena je i knjiga novinarki našeg lista Milene Marković i Tatjane Loš "One su promenile Srbiju", o izuzetnim Srpkinjama.

- Bilo mi je drago kada sam prethodnih dana, najavljujući ovo divno veče Kompanije "Novosti", saznao od mnogih sugrađana da su pročitali knjigu, i da žude za susretom sa autorkama ovog dela, u kom su sabrane heroine srpskog roda. Milena Marković i Tatjana Loš su toliko duboko ušle u neku vrstu žitija o znamenitim Srpkinjama, i nije ni čudo što ih je publika tako često prekidala aplauzima zahvalnosti - rekao je Vladimir Mitrić, novinar "Novosti".


Sjajna, prestižna izložba karikatura, gostovanje Ljubenovića i promocija knjige o izuzetnim Srpkinjama, koja je već postala hit u Ugljeviku, po rečima Vasilija Perića, načelnika opštine, samo je još jedan primer koliko su vezani, svim srcem, za maticu Srbiju i ona za njih.

- Srpski narod ovog kraja svestan je bio ko je, šta je, kome pripada, jer je, u najtežim trenucima, čuvao i sačuvao svoje nacionalno, kulturno i duhovno blago. Znali su naši mudri preci da Drina ne sme da bude ono što će da nas razdvoji, kako su mnogi, od najranijih do najnovijih vremena želeli da učine - poručio je Perić. - "Novosti" su decenijama sa nama, pišući o našem kraju, o njegovim uspesima, problemima, patnjama i mukama u minulom ratu i posle njega. "Novosti", i sva izdanja ove kuće su u domovima mnogih naših sugrađana i meštana. U toj kompaniji rade, ili su radila, i čeda iz našeg kraja, kao što je Milena Marković, na koju smo, s razlogom, ponosni. Milena je oduvek nosila ljubav prema zavičaju, a njen doprinos za izgradnju naše Republike Srpske je nemerljiv. Nadam se da ćemo se uskoro radovati i podignutoj Spomen-kući Filipu Višnjiću u obližnjoj Donjoj Trnovi, a "Novosti" već dugo promovišu ovu našu ideju.

UMETNIČKI UŽITAK

Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik manastira Tavna, kod Bijeljine, i akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik, rekli su da je "veče koje je priredila Kompanija 'Novosti' umetnički užitak koji bi poželele i mnoge metropole, a Ugljevik je to zaslužio jer na kulturu polaže mnogo, što se vidi i po sadržajima Centra za kulturu, koji je pravi "hram kulture" pod legendarnom Majevicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije