I OVE godine s ponosom predstavljamo izložbu karikatura "Pjer". Mnogi su mislili da ćemo posle pola veka posustati, ali to se nije desilo, niti će se desiti - rekao je u petak veče urednik rubrike "Trn" u "Večernjim novostima" Bojan Ljubenović, na otvaranju tradicionalne izložbe karikature "Pjer 51", u svečanoj sali Javne ustanove Biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Karikatura, po njegovim rečima, iz dana u dan postaje sve važnija, rečitija i neophodnija, kao putokaz, upozorenje i olakšanje.

- Ovaj novinarski i umetnički pravac ima mnogo oponenata, ali jedan od njih je najopasniji, a to je stvarnost. Ona vrlo često ume da "prestigne" karikaturu i pokuša da je obesmisli, tako da se više ne zna ko je ko. Pred karikaturistima je zato novi izazov a on glasi, biti duhovitiji, apstraktniji i paradoksalniji od stvarnosti, a to nije lako.

PROČITAJTE JOŠ - 51. PJER: Moćne slike naših sudbina

Jovan Cvjetković, direktor JU Narodna biblioteka "Filip Višnjić", koja je osmi put domaćin "Pjeru", kaže da je, uprkos mnoštvu značajnih kulturnih događanja, ova izložba uvek poseban razlog za radovanje i uživanje u umetnosti.

Ovo je, po rečima akademika SKANU, Dragoljuba Draga Mirkovića, likovnog umetnika iz Bijeljine, kulturna svetkovina, "koja je ostavila dubok trag, ne samo u našoj kulturi i stvaralaštvu, već i sveopštem životu, ponašanju, življenju i radu":

- Poruke i sa najnovijeg "Pjera", po obimu, kvalitetu, lucidnosti, oštrini bez mane, porukama i poukama za "Nobela", svedoče da su i nove generacije i darovite, i odvažne, i kadre da majstorski prenesu svet oko nas.


NACIONALNO BLAGO

ARHIMANDRIT Lazar Kršić, ugledni duhovnik Manastira Tavna, kod Bijeljine, rekao je da je vrednost ovih umetničkih dela trajna, a poruke lekovite i dobronamerne:

- Blago našem narodu kad ima ovakve stvaraoce i našim "Novostima", koje neguju ovo kulturno, nacionalno i civilizacijsko blago.