51. PJER: Moćne slike naših sudbina

Marina MIRKOVIĆ

utorak, 18. 12. 2018. u 22:44

51. ПЈЕР: Моћне слике наших судбина

Zoran Petrović, Muhamed Đerlek i Dušan Smiljanić, foto Z.Jovanović

Uručene nagrade pobednicima 51. konkursa karikature "Pjer" i otvorena izložba najboljih radova. Đerlek: Vratiti narodu osmeh na lice. Smiljanić: "Novosti" čuvaju našu profesiju

EVROPA i mi (u njoj?), Kosovo, ko smo, gde smo i kuda idemo zarobljeni između modernih "gedžeta" i pustih sela... Mnoga su pitanja sebi postavili autori radova pristiglih na konkurs "Novosti" za najbolju novinsku karikaturu, kroz svoje crteže koji su tu da nas nasmeju, zamisle, zapitaju, baš kao što je to maestralno radio veliki Pjer Križanić. Najbolji među njima u utorak uveče su u Prodajnoj galeriji "Beograd" ovenčani priznanjima 51. konkursa "Pjer", a selekciju koja se našla u katalogu i postavci u ovoj galeriji čine 124 karikature.

- Karikturisti i njihovo delo dele sudbinu vremena u kom žive - rekao je Bojan Ljubenović, urednik rubrike TRN i satiričar, koji je u utorak uveče nagradu "Zlatni Pjer" uručio Zoranu Petroviću, "Srebrni Pjer" - Muhamedu Đerleku, a "Bronzani" - Dušanu Smiljaniću.

Nagradu za portret "Ranko Guzina" dobio je Hadži Dejan Nikolić, a priznanje za najboljeg mladog karikaturistu pripalo je Miodragu Pavićeviću.

- Karikaturisti su u teška vremena prvoborci, u lepa i bogata, kad se dele ordenja i priznanja - trećepozivci. Baš zbog toga u "Večernjim novostima" karikatura uvek ima isto mesto. Na drugoj strani, na strani humora, u "Pjeru". Zlu ne trebalo, na čast profesiji i slobodi.


Zoran Petrović

Zoran Petrović je glavnu nagradu sa 51. konkursa poneo za sjajan crtež koji ilustruje "odgovor" (ili samo pitanje?) "Kako se ulazi u EU?", inače jednu od najdominantnijih tema ove godine.

Pročitajte još - "Zlatni Pjer" za Petrovića

Veteran našeg konkursa Muhamed Đerlek Maks, koji je posle dva "Srebrna", te dva "Zlatna Pjera", u utorak uveče kući u svoj Novi Pazar odneo i treće "srebro" sa Križanićevim likom - kaže da je njegova sudbina kao karikaturiste da bude "u večitoj opoziciji, svemu što ga okružuje".

- Karikaturista koji želi da stvara angažovane radove, mora tako da razmišlja, kao opozicija svemu lošem, nezavisno od toga da li se radi o dnevnopolitičkoj ili karikaturi sa univerzalnom porukom - smatra Đerlek. - Samo je Bog bez mane, dok nema idealne države, niti čoveka. Mi se protivimo svemu lošem, poltronstvu, zlobi u ljudima, sitnom interesu... Što možda jeste zaludan posao, ali velika je stvar ako bar uspemo da narodu vratimo osmeh na lice.

Muhamed Đerlek

A vratili su, svima nama, osmeh na lice, i Đerlek sa svojim "cirkusantskim" viđenjem Evrope i njenog odnosa prema ovim prostorima - i trećenagrađeni Dušan Smiljanić, koji je cinično predstavio "promenljivost" vlasti u nas.

Učesnici Pjera 2018.

- Učestvujem trideset godina na konkursu "Pjer" koji za karikaturiste znači više nego svi, i najveći inostrani festivali (na kojima sam imao dosta uspeha) i sve nagrade ovog sveta zajedno - kaže Smiljanić. - Uvek sam bio tu negde pri vrhu, a sada su se najzad složile kockice i presrećan sam, ovo je za mene vrhunac rada iako je reč o trećem mestu. "Novosti" su bukvalno održale karikaturu i ovim konkursom, među najdugovečnijima u svetu, i sa svojim majstorima poput Toše Borkovića i mnogih drugih.

Dušan Smiljanić

Još jedan crtački veteran i prethodni laureat "Pjera" Jugoslav Vlahović, reditelj Miloš Škundrić, glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić i predsednik Udruženja stripskih umetnika Srbije Rade Tovladijac - kao članovi žirija, jednoglasno su nagradom koja nosi priznanje velikana crtane i pisane satire Ranka Guzine, ovenčali portret Orsona Velsa, čiji je autor Hadži Dejan Nikolić.


NAJMLAĐI MEĐU DOBITNICIMA

TALENTOVANI Miodrag Pavićević, za rad u kom se pozabavio sveprisutnošću tehnologije koja menja način "korišćenja" vremena, proglašen je najboljim mladim karikaturistom - među 25 autora, koji su poslali 38 radova.

- Za ovu nagradu pre svega mogu da zahvalim mom mentoru Mileti Miloradoviću. Njemu mogu da pripišem sve zasluge - kaže iskreno, za "Novosti", najmlađi dobitnik među karikaturistima. Priznanje naše kuće, dodaje, dalo mu je motivaciju da još više radi i da se bavi karikaturom.


ČAROBNjAŠTVO

- Nema ničeg što može da nadomesti radost stvaranja. Stvaranjem, sami smo sretni, a drugima pokazujemo ko smo i šta smo. Karikatura je za mene čarobnjaštvo duha i ja sam srećan čovek, jer sam čarobnjak - kazao je, za "Novosti", Hadži Dejan Nikolić, koji se, osim karikature, bavi i ikonopisanjem i freskopisanjem.
Hadži Dejan Nikolić


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije