Naš crni humor osvojio Berlin

R. R.

17. 02. 2017. u 20:15

Наш црни хумор освојио Берлин

Foto: Profimedija

Uspeh jedinog srpskog filma u zvaničnom programu 47. Berlinala, "Rekvijema za gospođu J." reditelja i scenariste Bojana Vuletića, dokazuju i sjajne kritike u prestižnom "Holivud riporteru"

USPEH jedinog srpskog filma u zvaničnom programu 47. Berlinala, "Rekvijema za gospođu J." reditelja i scenariste Bojana Vuletića, koji je premijerno prikazan u selekciji Panorama Special, dokazuju i sjajne kritike objavljene u prestižnom "Holivud riporteru".

Ugledni kritičar Stiven Dalton ocenio je Vuletićevo ostvarenje kao "jedno od prijatnijih iznenađenja festivala do sada", ističući da se ispod površine fatalističke i letargične atmosfere filma odvija nešto mnogo razigranije i pozitivnije: prigušen vrisak prkosne ljudskosti protiv nemilosrdno okrutnog univerzuma. I pored sveg očaja na površini, ocenio je Dalton, film nudi i sočan crni humor, i toplu empatiju prema nesavršenim protagonistima.

Den Fajnaru iz "Skrin dejla", istakao je da je "Vuletićevo tretiranje Balkana začinjeno trunkom Kafke, ali da na kraju ipak sugeriše da "čak i sivi oblaci propuštaju dovoljno sunca da učine život vrednim življenja". Sjajnim kritikama ispraćena je i igra Mirjane Karanović, koja igra glavnu junakinju, i koju je Dalton nazvao "savršenom glumicom".

Reditelj Bojan Vuletić izjavio je da niko u ekipi filma nije očekivao ovako dobar prijem u Berlinu, i da su oduševljeni reakcijom publike i kritike.

- Publika na Berlinalu prepoznala je da "Rekvijem" nije samo balkanska priča, već univerzalna, i da dobro funkcioniše na emotivnom planu. Očigledno je da taj crni humor koji imamo, funkcioniše, i da su ljudi već umorni od depresivnih priča - istakao je Vuletić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije