ČARDAK

Jelena Matijević

25. 11. 2022. u 07:00

U SEPTEMBRU 2014, kada su Tekiju i okolinu zadesile bujične poplave, televizija je emitovala prilog o užasnim posledicama koje su podivljale rečice ostavile za sobom.

ЧАРДАК

Novosti

Uplakana, očajna, jedna žena u čijoj je kući voda ostavila pustoš, rekla je: "Kupićemo nov nameštaj i belu tehniku, a sve ovo što je uništeno bacićemo dole u potok"!

Tako je verovatno i bilo, jer njene reči su slika naše naravi. Širom Srbije, otpad često završava u potocima, onim što znaju da presuše, ali "polude" pri prvim obilnim padavinama, i nose sve pred sobom. U deponije smo pretvorili i reke, puneći ih smećem i svime onim za šta mislimo da nam više ne treba: plastičnim flašama, starim nameštajem, dotrajalim bojlerima i belom tehnikom, gumama i školjkama automobila, uginulom stokom... A poseban "ukras" su kese koje vise sa rastinja uz obale. Toliko je otpada u našim rekama da čak i struju "krade" zagušujući turbine hidroelektrana.

Prirodu i njene sile ne možemo obuzdati. Ali, sebe možemo, iako sve ukazuje da iz katastrofalnih poplava nismo ništa naučili. Nastavljamo po starom, bahati smo, neodgovorni. To potkrepljuje i slika čardaka u Tutinu koja je ovih dana obišla Srbiju.

Nečiju ideju da sazida objekat nad koritom reke, potpisom su 2010. overili i nadležni.

Saglasili se stručnjaci! Kažu, objekat ne ugrožava korito reke. A, pitaju li se preti li reka njemu kad se jednom u 10, 20, 50 godina pretvori u nezaustavljivu neman?! Nisu ništa bolji ni oni što pokraj reke Čemernice zidaju kuće, tamo gde im dedovi ni tor ne bi napravili, jer su znali da kad nadođe ostavlja samo čemer.

Primera ima mnogo, a rešenje jedno - odgovornost. Samo tako posledice prirodnih nepogoda neće biti još katastrofalnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna