DA LI JE BUGARSKA POSTALA SRBIJA? Prijatelji iz Evrope, odvojite žito od kukolja, ako nas zaista želite

Dušan Stojaković

15. 04. 2022. u 08:00

KADA je Vuk Drašković bio šef diplomatije na brzinu su u Evropsku uniju primljene Rumunija i Bugarska.

ДА ЛИ ЈЕ БУГАРСКА ПОСТАЛА СРБИЈА? Пријатељи из Европе, одвојите жито од кукоља, ако нас заиста желите

Novosti

Na jednom regionalnom samitu u Sarajevu za vreme dopisnikovanja autora ovih redova iz tog grada, lider SPO je pričao anegdotu sa kolegom iz Sofije. Šef diplomatije Bugarske o očekivanjima od ulaska u zajednicu najmoćnijih na Starom kontinentu je poentirao:

- Nadam se da ćemo konačno postati - Srbija!

Ni 15 godina kasnije nije potpuno jasno da li je Bugarska postala Srbija, ali je jasno da naša država još nije ušla u Uniju. Ni pregovori, ni saradnja sa tribunalima, ni predugačka lista ustupaka sa naše strane nije pomogla da uđemo u taj famozni klub.

Rat u Ukrajini bio je okidač da se ponovo aktuelizuje priča o našem punopravnom članstvu. Američki specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar sad poručuje da Srbija mora što pre u EU i da je to naš strateški interes. Uprkos svemu pretrpljenom od strane Eskobarovih prethodnika i njihovih briselskih saveznika naša država iskreno želi da se učlani. Dosad nas nisu hteli. Sada kada je potrebno ojačati koaliciju protiv Moskve setili su se i ovog procesa.

Kada Srbi argumentuju zašto ići bliže Briselu jedan od važnijih je i pravna stabilnost.

I najveći potcenjivači naših pravosudnih institucija bili su šokirani informacijom da je jedna značajna evropska država želela da falsifikuje dokumente kako bi se dokopala srpske pšenice. Setili se mangupi da na narudžbenice stave datume od pre zabrane izvoza hrane, kako bi ućarili u vremenu u kojem se seme plemenito po toni plaća 400 evra. Je li to Evropa kojoj se nadamo? Prijatelji, odvojite žito od kukolja, ako nas zaista želite.

Našu adresu znate. Kao što znate da nije samo do nas što još nismo i zvanično u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a