KRSTAŠI

Boris Subašić

01. 04. 2022. u 10:10

TRAGIČNI komičar Vladimir Zelenski, aktuelni ukrajinski predsednik, sa saradnicima je pripremio zakon o zabrani Ruske pravoslavne crkve i otimanju njene baštine na prostoru gde je rusko pravoslavlje rođeno!

КРСТАШИ

Novosti

Zabavljač u kostimu vojnika holivudske B produkcije želi da iz istorije izbriše činjenicu da se knez Vladimir Svjatislavič, vladar Kijevske Rusije, najstarije ruske države, krstio 988. u Kijevu i tako ozvaničio pravoslavno hrišćanstvo kao državnu religiju.

Bizarni zakon nalik nacističkom koji, paradoksalno, podržava čovek jevrejskog porekla, doslovno kopira recept Mila Đukanovića kojim je pokušano ukidanje SPC i pljačka njene baštine u Crnoj Gori. U Ukrajini se sprema predstava koju od 1999. igraju i prištinske vlasti, pokušavajući da uz pomoć Zapada albanizuju srpsku baštinu.

Orvelovsko falsifikovanje istorije u Ukrajini započeto je u vreme predsednikovanja Porošenka, kada je formirana neistorijska crkva, kopija Đukanovićevog udruženja građana. Njoj je, na zadovoljstvo Zapada, podršku dao samo carigradski patrijarh Vartolomej, dodajući još jednu mrlju na istorijsku titulu vaseljenskog patrijarha koja u stvarnosti ne znači mnogo. Titularni poglavar Pravoslavne vaseljene još od 1453. ne bi mogao da vlada ni dvorištem Patrijaršije u Fanaru bez turske policijske zaštite i još u osmansko vreme je ustanovljena tradicija njegovog služenja vladajućoj imperiji.

Nedavna Vartolomejeva osuda Rusije podseća na vreme kada su fanarioti napadali Srbe da bi od sultana dobili pravo da im ukinu i otmu Patrijaršiju u Peći. Ni najveći skeptik ne može da opovrgne kontinuitet napada na srpsko i rusko pravoslavlje, kao osnove nacionalnog identiteta. Poslednje poglavlje ovog procesa, započeto albanskom paljevinom srpskih svetinja na KiM i nastavljeno pokušajem ukidanja Mitropolije crnogorske-primorske, sada kulminira ukrajinskim "zakonom" koji treba da izbriše sećanje da su ruska država, crkva i identitet nastali u Kijevskoj Rusiji. Potvrđuju se reči istoričara dr Aleksandara Rakovića i dr Vladimira Dimitrijevića koji su u "Novostima" upozorili da dešavanja u Ukrajini imaju obrise verskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana