POMOĆ ZADRUGAMA NA KOSMETU: Krkobabić i Petković su razgovarali i o programu razvoja zadrugarstva

B.Ca.

29. 03. 2021. u 17:02

MINISTAR za brigu o selu Milan Krkobabić ocenio je danas da je povezivanje u zadruge, poput onoge u Zubinom Potoku, jedini pravi put za 6.000 srpskih gazdinstava na Kosovu i Metohiji, gde u ruralnim sredinama živi više od 80 odsto Srba. Krkobabić, koji se danas sastao sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, dodao je da su zadruge jedini način na koji srpski proizvođači na KiM mogu da postanu značajni robni proizvođači.

ПОМОЋ ЗАДРУГАМА НА КОСМЕТУ: Кркобабић и Петковић су разговарали и о програму развоја задругарства

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Krkobabić i Petković su razgovarali i o programu razvoja zadrugarstva na KiM gde kako su nagasili srpska sela dele sudbinu ostatka Srbije.

Ove godine Program predviđa do 7,5 miliona dinara za novoosnovane i do 15 miliona dinara za stare zadruge.

-Ne razdvajamo ih, na identičan način im pristupamo i želimo da ljudima u selima na KiM omogućimo stabilnu egzistenciji, pravu infrastrukturu-  rekao je Krkobabić i dodao da je cilj da Srbi na KiM uz sve imaju i kulturne i zdravstvene sadržaje neophodne za normalan život.

Ministarstvo je, kaže, pomoglo zadrugu u Zubinom Potoku sa 12,5 miliona dinara, koja, inače, ima 40 zadrugara i 400 kooperanata, a uz to je i dobar izvoznik.

-Biću zadovoljan ako damo punu podršku za jednu ili dve zadruge u ovom ciklusu i pomognemo im na pravi način - naveo je Krkobabić.
Petković je precizirao da na KiM više od 80 odsto srpskog stanovništva živi na ruralnom području, posebno oni južno od Ibra, gde su gotovo skoncentrisani u srpskim selima. Kancelarija, kako je rekao, čini sve da pomogne srpskom stanovništvu upravo u seoskim sredinama.
- Podrška i saradnja sa Ministarstvom za brigu o selu zato nam je važna, da vidimo šta dodatno možemo da uradimo kako bismo unapredili srpska sela na KiM -rekao je Petković i podsetio da Kancelarija nabavlja mehanizaciju, setveni materijal, pomaže podizanje plastenika, otkup, izgradnju različitih objekata.

Takođe, kaže, pomoći će osnivanje i razvoj malih i srednjih poljoprivednih preduzeća.

- Sve što činimo, a dogovoreni su konkretni programi, pomoći ojačamo prisustvo države na KiM i da omogućimo našem narodu i južno i severno od Ibra da pristupe programima koji su na raspolaganju svima u ostatku Srbije - rekao je Pekoviić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri