OVDE TAJNE SLUŽBE NEMAJU PRISTUP: Koja aplikacija je najbezbednija za dopisivanje?

Novosti onlajn

15. 04. 2021. u 17:33

NA tržištu naprednih aplikacija za komunikaciju vodi se žestoka borba za sopstveno „parče kolača”, a ove godine pravi hit je "Telegram“.

ОВДЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ НЕМАЈУ ПРИСТУП: Која апликација је најбезбеднија за дописивање?

Foto Depositphotos

Ono što "Telegram" izdvaja od konkurencije jeste to što je trenutno najbrži i najsigurniji javni kanal za dopisivanje. Pored toga ova platforma nudi mogućnost plasiranja objava, poput drugih popularnih društvenih mreža.

Najbrža i najsigurnija javna aplikacija

Aplikacija koristi MTProto protokol, i kompanija koja stoji iza aplikacije tvrdi da je Telegram trenutno najbrža i najsigurnija javna aplikacija.

- U današnjem svetu, gde imamo dosta cenzure, običan korisnik traži mogućnost slobode govora - kaže Aleksandar Kovačević, IT stručnjak.

Prema njegovim rečima, "Telegram" je platforma u kojoj je zaštićena komunikacija klijenata, a osnivači kompanije se hvale da je nemoguće da tajne službe uđu u prepiske klijenata.

- "Telegram" ima mogućnost tajne prepiske sa bilo kojim kontaktom koji ima instaliranu aplikaciju, a tom prilikom nema traga na serverima kompanije. Korisnik može da postavi tajmer sa vremenom trajanja poruke. Nakon isteka vremena, prepiska se briše. Kao ključ za kriptovanje poruka može da se koristiti slika, što Telegram čini manje ranjivim od konkurencije”, navodi Kovačević.

Telegram je početkom ove godine premašio 500 miliona aktivnih korisnika mesečno, dok je u 2020. bio osma najpreuzimanija aplikacija na svetu.

Jednostavan za upotrebu

Aplikacija radi „u oblaku“ (cloud), što sa sobom nosi niz prednosti. Dostupan je na svim popularnim operativnim sistemima, a korisnicima omogućava da porukama pristupaju gde god da su.

- Aplikaciju karakteriše jednostavnost, čak i osobe koje se slabije poznaju savremenu tehnologiju mogu bez problema da komuniciraju. Performanse su odlične, brzina je na nivou postojećih kanala. Mogući su konferencijski razgovori, a u četovima su zaštićeni podaci. Između ostalog, umrežavanje je jednostavno. Korisnici na svojim aparatima dobijaju obaveštenja o drugim korisnicima koji su pristupili "Telegramu". Povezuju se kontakti sa postojećim na telefonu - objašnjava Kovačević. 

Četovi bez ograničenja

Glasovni četovi na kanalima i u javnim grupama nemaju ograničenja broja učesnika. Razgovore uživo istovremeno mogu slušati milioni ljudi, a zahvaljujući tome svaki nalog na "Telegramu" sada može postati radio-stanica.

- Zahvaljujući novoj opciji, glasovni četovi sada se mogu sačuvati i u obliku podkasta, spisak učesnika u diskusiji sada sadrži i njihove biografije, slušaoci se mogu javiti, odnosno „podići ruku“ kako bi učestvovali u diskusiji, a govornici se mogu priključiti četu u ime svojih kanala.

Od decembra 2020. godine glasovni četovi na "Telegramu" bili su dostupni samo u grupama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)