NAJPRE SU SPALJIVALI KNJIGE, POTOM I LJUDE: Odavanjem počasti stradalima, u Beogradu obeleženo 80 godina od bombardovanja (FOTO)

E. V. N.

06. 04. 2021. u 20:29

POLAGANjEM venaca na spomen-obeležja, izložbama na Trgu republike i u Domu Vojske i pomenom u Vaznesenjskoj crkvi, u utorak je u Beogradu obeleženo 80 godina od stravičnog nemačkog bombardovanja prestonice i početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

НАЈПРЕ СУ СПАЉИВАЛИ КЊИГЕ, ПОТОМ И ЉУДЕ: Одавањем почасти страдалима, у Београду обележено 80 година од бомбардовања (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Mesto na Kosančićevom vencu, na kojem je 6. aprila 1941, do temelja srušena Narodna biblioteka Srbije, obišli su predsednik Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, i simbolično položili cveće i knjige.

Predsednik Vučić je podsetio da je, osim stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na tlu Srbije obeležilo uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope.

- Na ovom mestu nacisti su 6. aprila 1941. pokušali da u plamenu unište neke od najdragocenijih materijalnih svedočanstava istorijskog trajanja srpskog naroda. Najpre su spaljivali knjige, a potom i nedužne ljude. Srbija pamti i ne zaboravlja tragediju koja ju je zadesila na ovom mestu pre 80 godina i stoga smo odlučni da očuvamo i obogatimo naše kulturno i identitetsko nasleđe - zapisao je Vučić u posveti jedne od poklonjenih knjiga.

Ministarka Maja Gojković složila se da je razaranje Narodne biblioteke među najvećim zločinima nad kulturom koje su nacisti počinili u Evropi.

- Uništene su i lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika... O tome koliko je veliko kulturno blago Srbija tog dana izgubila, slikovito govori podatak da su od bombi stradale knjige koje su pokrivale period od gotovo hiljadu godina - podsetila je Gojkovićeva.

Vladimir Pištalo, v. d. upravnika Narodne biblioteke, podsetio je da su nacisti tog dana tri puta bombardovali biblioteku, a treći put sa zapaljivim bombama. Zgrada je gorela dva dana!

Crno jutro koje je osvanulo nad Beogradom zabeleženo je i na potresnim fotografijama, koje su predstavljene na izložbi "Zločin ne zastareva", na Trgu republike. Ona podseća na urušen grad i stradanje, a neke fotografije su prvi put predstavljene javnosti. Izložbu koja će moći da se vidi do 19. aprila, pripremio je Ruski dom uz podršku Grada Beograda, Fondacije "Besmrtni puk Srbija" i Omladinskog pozorišta "DADOV".

Sećanje Predsednik Vučić na ostacima uništene biblioteke, Foto buducnostsrbijeav

- U bombardovanju život je izgubilo više od 2.500 ljudi, mada se ni danas ne zna tačan broj, kao što nažalost ne znamo ni imena svih žrtava. U potpunosti je uništeno 700 zgrada, dok je više hiljada razoreno toliko da u njima nije moglo da se živi - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

KORAKOM PREDAKA, KORAKOM POBEDE

POVODOM 80. godišnjice bombardovanja Beograda, održana je i onlajn konferencija "Korakom predaka, korakom pobede" koju su organizovali Fondacija "Besmrtni puk Srbija" i Ruski dom u Beogradu. Predsednik Fondacije i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je:

- Duga je i teška srpska i ruska borba za istinu i pravdu, za slobodu koja je najveća vrednost naših naroda. U toj borbi stradali smo mnogo. Stradali smo zajedno, rame uz rame, oslobađajući i naše zemlje, ali i celu Evropu.

Uz zlokobni zvuk aviona "štuka" u obrušavanju i odlomak iz govora vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera, u utorak je ispred Doma Vojske u Beogradu otvorena izložba "6. april '41". Priredili su je Muzej vazduhoplovstva, Vojni muzej i Vojni arhiv. Prateći deo izložbe bila su i vozila, stražarske kućice i vojni mobilijar iz okupacije, dok se na izložbi, do 16. maja, mogu videti i autentični delovi aviona, uniforme i oprema, lične stvari naših pilota.

- Dug prema našim herojima je da ne zaboravimo njihove živote, niti dela koja su učinili da bi odbranili svoju zemlju. Ne smemo dozvoliti prekrajanje naše antifašističke istorije, a pogotovu ne njen zaborav - rekao je, otvarajući izložbu, ministar odbrane Nebojša Stefanović.

U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju položeni su venci nevinim žrtvama. Počast stradalima odali su i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici ambasada i udruženja koji neguju tradiciju i sećanje na žrtve bombardovanja i heroje Drugog svetskog rata.

* * * * * * * * *

PREDSTAVLjENI REZULTATI ISTRAŽIVANjA O STRADANjIMA CIVILA U DRUGOM SVETSKOM RATU

JOŠ 3.280 ŽRTAVA NACISTA U SREMU

OKUPATORI i njihovi pomagači tokom Drugog svetskog rata pobili su u Sremu 39.580 civila i boraca za slobodu, što je oko 3.280 više imena žrtava nego u ranijim popisima. To je pokazalo istraživanje Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama na teritoriji Srema, koju je formirala Pokrajinska vlada na inicijativu njenog predsednika Igora Mirovića.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović kazao je da su podaci, sa imenima ukupno 39.580 žrtava, dostupni na sajtu Arhiva.

Foto Pres sluzba PV

Istoričar Milan Koljanin napomenuo je da je cilj da postojeći popisi budu usaglašeni i dopunjeni, kako bi se dobio konačan pregled žrtava u Sremu tokom Drugog rata.Z. G.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna