IZLOŽBA O BOMBARDOVANJU BEOGRADA: Prizori kažnjenog grada. Nemački foto-album bombardovanog Beograda – april 1941

V.V.S.

06. 04. 2021. u 15:22

MUZEJ grada Beograda u Konaku kneginje Ljubice (od danas do 5.maja) organizuje izložbu pod nazivom „Prizori kažnjenog grada. Nemački foto-album bombardovanog Beograda – april 1941”, povodom osam decenija od napada na naš glavni grad.

ИЗЛОЖБА О БОМБАРДОВАЊУ БЕОГРАДА: Призори кажњеног града. Немачки фото-албум бомбардованог Београда – април 1941

Foto Arhiva

Pred posetiocima će se naći retko izlagani nemački vojni foto-album „Snimci efekata dejstava na Beograd”, koji predstavlja dragoceno istorijsko svedočanstvo o izgledu Beograda posle nemačkog bombardovanja na samom početku Drugog svetskog rata. Prvi put javnosti će biti predstavljeno svih 68 fotografija iz albuma, od kojih je četrdeset snimljeno iz vazduha, a dvadest osam sa zemlje.

Takođe, biće prikazana i „Skica efekata dejstava na Beograd”, koja čini sastavni deo albuma. Skica je izrađena u vidu foto-plana Beograda napravljenog od šest avio-snimaka i na njoj su označene pogođene i razrušene lokacije na teritoriji grada. Autor izložbe je Goran Antonić, kustos Muzeja grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba