PROMENE SU OGROMNE: Pulmolog otkriva šta je obdukcijama utvrđeno kod preminulih od korone, neki poremećaji su specifični za novi virus!

Novosti online

05. 01. 2021. u 21:03

ПРОМЕНЕ СУ ОГРОМНЕ: Пулмолог открива шта је обдукцијама утврђено код преминулих од короне, неки поремећаји су специфични за нови вирус!

Foto D.Milovanović

DOKTORKA Slavica Plavšić, lekar specijalista za plućne bolesti, objavila je podatke o promenama u organizmu koje su posledice korone.

Reč je o promenama koje su utvrđene obdukcijama kod ljudi koji su preminuli od posledica Kovid -19. Te promene se smatraju i kao neposredni uzroci smrti kod novog virusa.

Ona prenosi:

- Poznato je je korona ne pogađa samo pluća. Virus izaziva tromboze, krvne ugruške, svuda po telu. To svojstvo korone je zajedničko sa svim virusima gripa. Ali kod korone ovi poremećaju su devet puta češći, nego krod gripa.

- Kod preminulih od Kovid-19 obdukcijama je dokazano da: postoje ogromna oštećenja krvnih sudova, začepljenje malih plućnih krvnih sudova i specifično stvaranje novih krvnih sudova.

Ove promene su karakteristične i prvi put su opisane kod pluća preminulih od korone. Te promene se suštinski razlikuju od sličnih teških plućnih infekcija izazvanih virusom gripa.

- Pored toga, nemački stručnjaci su dokazali da Kovid -19 nije lokalna infekcija disajnih organa, nego i bubrega, srca, slezine, jetre...

- Endotelske ćelije čine unutrašnju pločastu oblogu najfinijih krvnih sudova – kapilara, preko kojih se vrši osnovni metabolizam organizma. Dodirna površina koju ove ćelije imaju sa krvlju je ogromna – između 4.000 i 7.000 kvaadratnih metara! Kapilari se nalaze u svim organima i,pored toga što obezbeđuju razenu materija, predstavljaju i rezervoar krvi.

- Već je poznato da su klinički faktori rizika za težak oblik kovida -19: pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes melitus, muški pol – ionako već povezani sa oštećenjem endotela.

Neurološke obdukcije umrlih pacijenata dokazale su da je trećina njih imala inficirane ćelije mozga. Virus je tamo stigao preko nervnih ćelija za miris u sluznici korena nosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)