BiH NAZVALI REPUBLIKOM?! Kardinalna greška u udžbeniku iz geografije za sedmi razred osnovaca

V. C. S.

19. 10. 2020. u 07:30

БиХ НАЗВАЛИ РЕПУБЛИКОМ?! Кардинална грешка у уџбенику из географије за седми разред основаца

Foto privatna arhiva

NEPUNIH nedelju dana otkad je na društvenim mrežama osvanula mapa iz radne sveske za treći razred, iz srpskog jezika, izdavača "Novi logos", u kojoj je na mestu Norveške označena Švedska, roditelji su se pobunili protiv još jedne neverovatne udžbeničke greške.

U pitanju je isti izdavač, ovoga puta sa drugim udžbenikom.

Reč je o geografiji za sedmi razred, gde je u naslovu lekcije, Bosna i Hercegovina nazvana "Republika Bosna i Hercegovina". Ovo je uznemirilo neke roditelje poreklom iz Republike Srpske, koji su se i obratili našoj redakciji.

- U vreme potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ljuta bitka se vodila da u nazivu Bosne i Hercegovine ne bude nijedna reč koja bi asocirala na čvrstu državnu tvorevinu. BiH se sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske. Ovakve greške mogu da budu veoma opasne i aludiraju na stalne pokušaje da se RS ukine - kaže zabrinuta majka jednog trinaestogodišnjaka.

SKANDAL SA RAŠKOM I HRVATSKOM

ISTI izdavač izazvao je nezadovoljstvo roditelja i pre više od godinu dana, kada je utvrđeno da se, opet na jednoj mapi, ovoga puta u udžbeniku iz Prirode i društva za četvrti razred, kao sused Raške, Vizantije i Bugarske u devetom veku pominje Hrvatska, koja tada nije ni postojala! Kako kažu u "Klet grupi", taj udžbenik je lane povučen iz prodaje.

U "Klet grupi", čiji je član i izdavačka kuća "Novi logos", priznaju da je napravljena greška.

- Nažalost, postoji greška u udžbeniku geografije za sedmi razred u imenu Bosne i Hercegovine. Grešku ćemo odmah ispraviti i poslati Ministarstvu na ponovni pregled.

Foto privatna arhiva

Obavestićemo i naše korisnike o pomenutoj grešci. Ono što je dobro jeste da je pogreška samo u naslovu, ali je u samoj lekciji ispravno navedeno ime države. Autori, koji su profesori na Geografskom fakultetu, žale i nije im jasno kako nisu primetili. Verovatno su prilikom prekucavanja naziva ostalih republika, omaškom ostavili tu reč i ispred imena Bosne i Hercegovine - kaže za "Novosti" Ivan Perić, direktor razvoja "Kleti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Zgembo

19.10.2020. 08:00

Nije uopste cudno sto se "potkradaju"takve greske s obzirom ko sve pise i odobrava udzbenike.Sve sami strucnjaci sa sega-mega fakultetima.

Gile

19.10.2020. 08:16

Sta ste ocekivali?! Sve nacionalno ste privatizovali i to vecinom hrvatskim izdavačima koji ni cirilicu ne podržavaju u samoj Hrvatskoj...

Šator

19.10.2020. 08:40

Професори? Вјероватно док су куцали су размишљали шта ће са кешом од књига а не о оном шта куцају. Још ако су докторирали на сега-мега факултетима, нису ни могли размишљати. Али ово је једноставно за рјешити, сви који су купили то смеће, да врате књигео трошку издавача, а он за трошкове нека види са ауторима о рецезентима... Ина и једна добра ствар, ученици да прецртају назив Република, па ће сви до једног добро научити да БиХ нема тај префикс и да је више лабава конфедерација из које Срби и Хрвати хоће да побјегну, а муслимани да је унитаризују ( уз помоћ странаца и издајника).

janj

19.10.2020. 08:41

Србија прави големе проблеме Српској. Већи од овог је проблем што познаје тзв. "босански језик".

Samir

19.10.2020. 09:00

Objektivno gledano ovo nije greška jer je Bosna i Hercegovina po svom uređenju republika a ne monarhija i ona ima centralnu vladu pa tako ona predstavlja čvrstu državnu tvorevinu republikanskog tipa. No, Novosti nikada je govore kako je Republika Srpska entitet Bosne i Hercegovine i nije samostalna država već je samo u rangu onoga što su Autonomna pokrajina Vojvodina i Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije. Ali, što je babi milo to joj se i snilo.

Strahinja

19.10.2020. 09:10

Da li neko u nadležnom ministarstvu uopšte proverava sadržinu i kvalitet udžbenika? Očigledno ne, iako su odgovorni pred društvom, a u takvom haosu kojekakve nestručne tutamute ostvaruju zaradu. Sramota!

djodja13

19.10.2020. 09:17

Zar vam naziv firme "Kleti" ne govori o čijoj se firmi radi i koju-čiju će geografiju i istoriju propagirati.A Srpskim kontrolorima-recenzentima dajte koju paru i sve prolazi.

buki

19.10.2020. 09:35

Из лекције видим да уз Српска фали Република, а рат је започео између Муслимана, Хрвата и Срба. Није логично да се један народ одређује територијално (Бошњаци - Муслимани који живе у Босни), а друга два (Хрвати и Срби) национално. Пошто нам Хрвати штампају (изгледа и пишу) уџбенике, питам се само какви ли су уџбеници које штампају за децу у Хрватској, пошто не верујем да су они као ми, тако важан сегмент препустили странцима. Осим тога, нико из нашег Министарства Просвете, већ пар година не излази да незадовољни родитељима објасни зашто и даље нашој деци уџбенике пишу странци (и то још Хрвати). Да ли су то неки дугорочно потписани уговори, којих не можемо да се ослободимо, или је то став и ове владе?

Liver

19.10.2020. 09:38

Невероватно!!! Па шта раде различите комисије које прегледају те уџбенике!? И зар није сукоб интереса да наставник одређује издавача!??? Квалитет уџбеника је катастрофалан.

Anja

19.10.2020. 09:49

Ja koristim Zavodov udzbenik i odličan je. Tekst je po meni u potpunosti prilagodjen učenicima. Ako mi fali nesto, slika ili film, ja ubacim u prezentaciju sama dok predajem. Neke kolege mi se smeju tipa "ti još uzimaš Zavod, svašta". Izgleda da sam "out" i nisam "fensi" ako uzmem knjigu domaćeg izdavača.