USTOLIČENJE - ISPIT ZA CRNU GORU: Detalji o organizaciji velike svečanosti zakazane za 5. septembar

V. KADIĆ

27. 08. 2021. u 08:20

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska čvrsto je na stavu da bi ustoličenje novog mitropolita Joanikija trebalo organizovati na mestu na kome su se vekovima takve ceremonije održavale - u Cetinjskom manastiru.

УСТОЛИЧЕЊЕ - ИСПИТ ЗА ЦРНУ ГОРУ: Детаљи о организацији велике свечаности заказане за 5. септембар

Foto D. Milovanović

Zadatak države je da uvaži ovakav izbor Crkve i obezbedi uslove da se verski čin obavi u miru i bez ugrožavanja bilo čije bezbednosti.

Povodom događaja koji je podigao inače povišene političke tenzije u Crnoj Gori, ovo je stav koji počinje da dominira u crnogorskoj javnosti. Iz dosadašnjih kontakata na liniji crkva-država proizlazi da su selidba ceremonije u Podgoricu ili odlaganje događaja samo rezervni planovi za slučaj drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije.

Verski obred ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog postao je tako trostruki test - snage državne vlasti, trpeljivosti SPC, ali i spremnosti novocrnogorskih ekstremista da pređu crvene linije u izazivanju haosa i nemira.

Ovoliki broj ispita zrelosti crnogorskog društva uspeo je da približi i stavove predsednika Vlade Zdravka Krivokapića i njegovih dojučerašnjih saveznika iz Demokratskog fronta. Premijer Krivokapić smatra da je obred ustoličenja vladike isključivo u nadležnosti Crkve i da je obaveza svih da tu želju uvaže.

Sličan stav ima i Andrija Mandić, jedan od lidera DF, koji ističe da bi svi u Crnoj Gori trebalo da se koncentrišu da ustoličenje mitropolita protekne na najbolji mogući način.

- Većinska Crna Gora želi da tako bude. Postoje, međutim, i ekstremističke organizacije i grupe, koje žele da pošalju poruku da Crna Gora nije stabilna - kazao je Mandić.

Novoizabrani mitropolit Joanikije već je iskazao svoju želju da se čin njegovog ustoličenja obavi u Cetinjskom manastiru - na istom mestu gde je pre 22 godine dobio i prvi episkopski čin. Mitropolija se već uveliko priprema za događaj zakazan za 5. septembar, a već su poznati i detalji organizacije.

Vernici koji žele da prisustvuju ustoličenju na Cetinju pozvani su da doputuju isključivo autobusima, zbog malog prostora za parking, ali i bezbednosne situacije. Blagoslov mitropolita za dolazak preneo je otac Slobodan Zeković. On je vernike pozvao da se ne osvrću na poruke ekstremista i politički ostrašćenih osoba koje ovih dana dižu buku oko ustoličenja.

- To je izraz njihove nemoći. Sa ljubavlju, radošću i u miru da se mi pripremimo za ovaj čin i da zablagodarimo Gospodu što smo dobili dostojanstvenog naslednika mitropolita Amfilohija - rekao je Zeković.

Prevoz će biti organizovan iz svih gradova. Zbog bezbednosne situacije mnoge ulice će biti zatvorene, a Cetinje ima dosta oskudan prostor za parking, iako su mesta već obezbeđena.

Preporuke mitropolita su, takođe, da se maksimalno ispoštuju sve preporuke i mere Instituta za javno zdravlje.

U Patrijaršiji u Beogradu kažu da patrijarh Porfirije planira put u Crnu Goru, na koji će najverovatnije krenuti 4. septembra. On bi trebalo da služi večernju službu u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja. Sam čin ustoličenja počeće sutradan, 5. septembra, u 9 časova.

POZVAN I PREDSEDNIK SRBIJE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić dobio je poziv da prisustvuje ustoličenju mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju - potvrdilo je juče Predsedništvo Srbije.

Predsedniku je svečana pozivnica uručena preko Patrijaršije SPC. Vučić je pre nekoliko dana izjavio da će odluku o tome da li će putovati na ustoličenje novoizabranog mitropolita doneti posle razmišljanja, kada zvanično dobije poziv za ovaj čin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...