MORAMO DA SE SPREMIMO ZA NAREDNE TRI NEDELJE: Ministar Lončar - Građani na manifestacije ili sa kovid propusnicama ili da se testiraju

Novosti online

22. 08. 2021. u 10:54

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas u Palati "Srbija" sa direktorima zdravstvenih ustanova i kovid bolnica u zemlji.

МОРАМО ДА СЕ СПРЕМИМО ЗА НАРЕДНЕ ТРИ НЕДЕЉЕ: Министар Лончар - Грађани на манифестације или са ковид пропусницама или да се тестирају

Tanjug

- Mi smo jednu šansu propustili. Imali smo dovoljno vakcina i na vreme, ali se nismo vakcinisali. Time što se nismo vakcinisali, dali smo koroni prostora da opstane, mutira i pitanje je koliko će reagovati na postojeće vakcine. Mi više od ovoga ne možemo da uradimo - kaže Lončar, i dodaje da građani treba da odluče da li ćemo propustiti još jednu.

Kako kaže, treba svi da znaju da iz problema sa koronom nećemo izaći ako ne budemo imali dovoljno vakcinisanih.

- Iz problema sa koronom nećemo izaći godinama ako ovako nastavimo - naveo je on.

Kako je rekao, apeluje na odgovornost i savest organizatora bilo kakvih događaja, da primaju vakcinisane ljude na njih.

- Naravno, mogu da uđu i nevakcinisani, ali da plate da se testiraju, pa da i oni učestvuju - rekao je on.

Kako je rekao, on će primiti treću dozi vakcine protiv korone. Kada je reč o kovid propusnicama, Lončar kaže da je "apsolutno da".

- Mi smo svi danas ovde za to, verujemo da to može da pomogne, da se smanji rizik na minimum. To je i moj stav, i stav struke, koliko god da se to nikome ne sviđa - rekao je Lončar.

- Povećao se broj korona pozitivnih i koji zahtevaju lečenje, a neki od njih i bolničko lečenje. Ono što smo danas morali da uradimo jeste da pripremimo sistem za ono što nas očekuje. Danas smo razgovarali, nikad ne potpcenjujući koronu, i više ne smatramo da možemo da predvidimo u kom pravcu će da ide, ali iz dosadašnjeg iskustva, moramo da se pripremimo za naredne tri nedelje - rekao je ministar, i dodao:

Radi se o jednom delu ljudi koji će se vratiti sa puta - i u Grčkoj, i u Crnoj Gori, i u Albaniji i u Hrvatskoj - oni kreću ka Srbiji, moramo njih da zbrinemo, a moramo da zbrinemo i one koji će ovde saznati da su kovid pozitivni. Povećećemo broj kovid ambulanti na teritoriji cele Srbije. Smatramo da je poenta da nekoga na vreme dijagnostikujete. Kada krenemo da ih lečimo na vreme, imamo bolje rezultate.

On kaže da je važno da pacijenti koji nisu korona pozitivni mogu da koriste bolničke kapacitete, i ističe da ništa nismo postigli ako lečimo samo korona pozitivne.

- Epidemiološka situacija se pogoršava, a situacija u kovid bolnici u Batajnici je alarmantna, jer nikada do sada nije bilo tako brzo popunjavanje kapaciteta kao u ovom talasu - rekla je zamenica direktorke te bolnice doktorka Jelena Veličković dodajući da je 1. avgusta na lečenju u toj ustanovi bilo 32 pacijenta, a da ih je sada 268.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)