Crtaju novo naselje u krugu fabrike IMT

M. T. Kovačević

10. 11. 2017. u 22:15

Urbanistički zavod uradiće plan detaljne regulacije za Blok 64 na Novom Beogradu; Na 74 hektara će moći da se izgradi kompleks za 10.000 ljudi

Цртају ново насеље у кругу фабрике ИМТ

NA prostoru gde se nekada nalazila "Industrija mašina i traktora" (IMT) u Bloku 64, za najmanje dve godine, mogla bi da počne izgradnja gigantskog stambeno-poslovnog kompleksa. Preduslov za prenamenu industrijskog u građevinsko zemljište je donošenje plana detaljne regulacije. Na prethodnoj sednici gradskog parlamenta, odbornici su dali zeleno svetlo da taj posao uradi Urbanistički zavod Beograda.

Osim 41 hektara, koji je pripadao fabrici, plan će pokriti dodatna 33 hektara, koja se nalaze između proizvodnih pogona i "Erport sitija".

Donošenjem planske dokumentacije, krajem 2019. godine, na Novom Beogradu, između Zemunske i Jurija Gagarina, oslobađa se parcela veličine tri četvrtine "Beograda na vodi". U središnjem delu najurbanizovanije prestoničke opštine može da se izgradi stambeno naselje za 10.000 ljudi, plus komercijalni sadržaji. A planirani su proširenje i izgradnja novih ulica, zelenih površina, zgrade javnih službi...

Urbanisti planiraju da stambene zgrade budu izgrađene unutar ove gigantske parcele, dok bi komercijalni sadržaji bili orijentisani kao prsten - ka Ulici Jurija Gagarina, Zemunskoj, Omladinskih brigada i Đorđa Stanojevića, koje okružuju prostor za koji će se uraditi plan detaljne regulacije.

Ova prenamena zemljišta ne kosi se sa namerom tri indijske firme da ožive ugašeni industrijski gigant. Kako "Novosti" saznaju, ukoliko se sklopi dogovor sa zainteresovanim azijskim kompanijama, proizvodnja bi se svakako preselila na drugu, pogodniju lokaciju. Nova fabrika bi zadovoljavala ekološke uslove. Bila bi van urbane zone, na mestu koje ima orgovarajuću putnu i drugu neophodnu infrastrukturu.

U prilog selidbi fabrike ide i činjenica da su postojeći proizvodni pogoni u veoma lošem stanju. Tako da bi u svakom slučaju ova atraktivna lokacija bila prazna.

Izrada plana koji će u naredna 24 meseca uraditi Urbanistički zavod Beograda koštaće 21,2 miliona dinara. Troškove će pokriti Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Omogućeno je da se plan detaljne regulacije donosi fazno.

Na prostoru koji će se pokriti novom planskom dokumentacijom, trenutno se nalazi 14 fabričkih hala. Gradski urbanisti obradiće i prostor gde se trenutno nalaze tri komercijalna trgovačka centra. Pod skenerom biće i dvadesetak radnji i zanatskih radionica koje se nalaze uz Ulicu Jurija Gagarina.

Proizvodnja u fabrici IMT konačno je, posle više pokušaja oživljavanja, prekinuta avgusta 2015. Tada je stavljen katanac na kapiju nekadašnjeg giganta.


DUG 186 MILIONA EVRA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tokom posete Indiji razgovarao je sa tri najveća proizvođača traktora - "Mahindra", "Sanalika" i "Tafe", koji su zainteresovani za kupovinu IMT u stečaju. Za posrnulog giganta postoji još zainteresovanih kupaca.

Dug te firme je 186 miliona evra.


ISPITIVANJE KONTAMINACIJE TLA

ZBOG visokog nivoa podzemnih voda, zaštite od poplava i činjenice da se na lokaciji nalazi livnica, potrebno je da se tokom izrade plana urade detaljna geološka istraživanja.

To podrazumeva elaborat o određivanju stepena kontaminacije tla sa predlogom sanacije terena. Biće potreban i elaborat zbog nadzemnih elektrovodova, a tehnička dokumentacija biće neophodna i zbog trafostanice.


* 24 meseca za pripremu plana

* 21,2 miliona dinara cena projekta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Pedja

10.11.2017. 22:30

Jos malo,pa ce na Simanovcima i Vrcinu biti granicni prelazi,umesto naplatnih rampi!

MatijaBG

11.11.2017. 07:34

@Aco - O kakvim Albancima bulaznite...kakva kupovina stanova? Albanci ne kupuju ni po Nišu,ni po Vranju.Nebuloze koej su plasirane u medije da bi se narod obmanjivao.

aca afrika

11.11.2017. 14:45

@Aco - A sto da ne kupi Albanac? Treba da kupi i sve to i beograd na vodi. A ne treba da kupuje zemlju dole oko kosova i na kosovu. Jer ovde kupi kvadrat i plati 2000 evra a dole uzme za te pare hektar.

Cupavi Berlin

11.11.2017. 20:44

@Aco - Gospodine Aco. Stanove ce Kupiti Izbeglice,ne svi ali Jedan deo. Od 650.000 Koliko ih ima,ostace 10 Posto u Beogradu. Plus Porodice. To je Plan Evopske unije.

starac u tudjini

02.03.2018. 06:05

@Aco - I odbacilli ste Boga iz srca i kraljevinu Srbsku i kazna vam dolazi ako mi je secanje jos dobro nekada sam platio da mi seku drva i Srbija je bila jaka a sada neseku drva vise , znate sto ja mislim sta seku ,jedino vam spas u Boga Srbskoga i krajevine, necete morati da idete iz zemlje u druge Krajevinu da trazite blagostanje nego Srbije ce da procveta a oni ce i daje da cepaju drva a ne po srbiji braco Srbi dignite glavu jos nije kasno nego i trazite Boga i Krajevinu Srbsku .....

Vaso

11.11.2017. 01:37

На местима фабрика и фирми градите тржне центре и стамбене блокове... А од чега ће ти људи да живе и са чим ће да купују нема везе...

MatijaBG

11.11.2017. 10:26

@Nauta Brodic - Shvatam vas,ali imajte na umu da Beograd ima pola miliona podstanara,ako ne i više,a i da neki od njih razmišljaju o kupovini nekretnina,a i ljudi koji ne žive sa mamama i tatama do 50 godine...ja sam odrastao u Zemunu,pa evo,kupio u Belwillu i super...iako,kupovinu u ovom naselju ne bih preporučio nikom.Kajem se.

Logos

11.11.2017. 13:32

Dakle opet stanovi za sumnjivo bogate ! Srbijo,Srbijo dusa ti je gresna,ne sadi tikve da djavolom !!!

JELENA

15.11.2017. 11:30

ZNALO SE ODAVNO ZASTO JE IMT OTISAO U STEČAJ , POKRALI GA MNOGI, NEKOM SE TA LOKACIJA ZA STANOVE BAS SVIDELA, JOS U VREME DOK SAM JA RADILA ISPRED JE IZGRAĐEN HOTEL, PA NE BI GA ONI TU GRADILI DA SU MISLILI DA OZIVLJAVAJU PROIZVODNJU, UNIŠTIŠE KOMPLETNU PRIVREDU, ZATVORIŠE SVE ŠTO SE MOGLO ZATVORITI, UŽAS A SAMO SU MENI OSTALI DUZNI MNOGO ZA KRATAK PERIOD RADA, ŠTA JE SA LJUDIMA KOJI SU TU PROVELI CEO SVOJ RADNI VEK

nikola

02.04.2018. 15:53

Ja kupujem traktor iz Indije (solis 25) jer se kod nas ne pravi nista osim malih kultivatora u Boljevcu.. tuga.. od zemlje koja je nekada pravila 50-60.000 traktora godisnje + ostala mehanizacija (imt, imr, tomo vinkovic, zmaj, majevica itd..) sad jedva da se nesto i pravi osim nekih prikolica i ponesto priklucne mehanizacije pretezno na inicijativu male privrede koja nema novac da ulozi u razvoj vec se dovija nekako za neke inovacije..Jad i chemer.. pa vi opet idite na izbore