NOVI SAD POMAŽE BUDVI: Dragocena iskustva na raspolaganju gradu pobratimu

Z. GRUMIĆ

20. 04. 2021. u 18:31

PREDSTAVNICI Novog Sada i Budve, pobratimskih gradova, razgovarali su danas u novosadskoj gradskoj kući o želji tog centra crnogorskog turizma da se, zajedno sa još tri opštine u Boki Kotorskoj, kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine.

НОВИ САД ПОМАЖЕ БУДВИ: Драгоцена искуства на располагању граду побратиму

FOTO: Pres služba grada Novi Sad

- Novi Sad je iskazao spremnost da sva stečena znanja stavi na raspolaganje kako bi se Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi pripremili za taj proces na najbolji mogući način. Pomagali smo i Banjaluci, koja je za nijansu izgubila od jednog norveškog grada. Sada smo još iskusniji nego pre sedam godina, kad smo bili na samom početku – izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je poručio da međugradska saradnja nije opterećena visokom politikom.

- To su naši iskreni prijatelji i imaju našu punu podršku. Budva je itekako dobro turističko mesto za građane Novog Sada i Srbije i nadamo se da ćemo se na leto posećivati – naglasio je Vučević.

Kako se dodaje u saopštenju, predsednik budvanske Opštine Marko Carević je podsetio da su Novi Sad i Budva pobratimi od 1995. godine i napomenuo da je saradnja između tih gradova bila kontinuirana.

- Nadamo se da politika ne može među braćom napraviti granicu. Ovde smo da bismo učili od uspešnih i da onda menjamo Budvu i Boku Kotorsku, a kultura je temelj na kojem to treba da se odvija. Želimo da, uz podršku Novog Sada, i mi dobijemo tako važno evropsko priznanje. Obilujemo velikom kulturnom baštinom koja nije dovoljno valorizovana i predstavljena javnosti. Budva je grad koji čini 60 posto turističkog proizvoda Crne Gore, a svi iz Srbije su rado viđeni gosti na primorju, pa vas pozivamo da dođete kod svojih prijatelja.

Carević je dodao da su promene koje su se dogodile u Crnoj Gori početak njene nove istorije i uspostavljanja bratskih odnosa sa Srbijom, Republikom srpskom i narodima u okruženju, bez obzira na njihovu veru i naciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!