PRE ŠKOLE VIDELA POLA SVETA: Bajkovito detinjstvo devojčice iz Vršca uz roditelje turističke vodiče

Jelena JOVANOVIĆ BALjAK

16. 10. 2020. u 07:51

MNOGI bi poželeli detinjstvo Filipe Popošilov iz Vršca, jer je ova sedmogodišnja devojčica još pre polaska u prvi razred posetila dvadesetak zemalja širom sveta, a na nekim egzotičnim destinacijama je bila i po više puta.

ПРЕ ШКОЛЕ ВИДЕЛА ПОЛА СВЕТА: Бајковито детињство девојчице из Вршца уз родитеље туристичке водиче

Foto Privatna arhiva

Avanture malog svetskog putnika su započele kada je imala samo dve godine i taj rođendan proslavila na - Filipinima. Godinu kasnije, na "divljoj" plaži u Tajlandu, majmun joj je ukrao rođendansku svećicu sa torte. Sa tri godine je jahala i kupala slona, sa pet letela paraglajderom iznad rodnog grada, sa šest je na Zanzibaru plivala sa delfinima u otvorenom moru, a ovog septembra se iz balona divila lepotama turske Kapadokije.

U međuvremenu je jahala kamilu u Egiptu, mazila džinovsku kornjaču u Tanzaniji, doživela afrički safari...

Foto Privatna arhiva

- Jedino čega sam se plašila su bile ribe i podvodni svet. Valjda je zato najveći utisak na mene ostavilo plivanje sa delfinima - uzbuđeno prepričava Filipa, ne zaboravljajući ni to da je šetala Kineskim zidom, te tumarala po džinovskom kompleksu hramova Angkor Vat u Kambodži.

- Naša neobična putovanja su uticala na to da za Filipu ne postoje granice, razlika u boji kože ili druga vera - ponosni su njeni roditelji Danijela i Vladimir, koji imaju i četvorogodišnjeg sina Alekseja, a kao turistički radnici su svojoj deci mogli da priušte zaista nesvakidašnje doživljaje.

Smatraju i to da je presudna bila odluka da mališane ne sputavaju svojim roditeljskim strahovima...

- Sve ostale avanture smo doživeli zajedno. Idemo neutabanim stazama i lepo nam je - kaže Danijela Popošilov, ponosna i na činjenicu da Filipa i Aleksej na svako putovanje u siromašne zemlje nose svoje stare stvari i igračke, koje sa radošću dele tamošnjim vršnjacima.

OČEKIVANA ŽELjA

FILIPA kaže da bi, kad poraste, volela da bude turistički vodič - poput svojih roditelja. Ali, ne običan, već onaj koji će svojim putnicima omogućiti da svet vide "izbliza" i da druženjem sa lokalnim stanovništvom upoznaju različite destinacije, kulture i običaje.

Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna