SRPSKO SRCE NIJE SLOMLJENO: U Kraljevu se u nedelju obeležava Dan sećanja na branioce otadžbine

G. ĆIROVIĆ

22. 03. 2024. u 13:32

Prigodnim programom, pravoslavnim parastosom i polaganjem venaca na spomen-obeležje borcima poginulim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine, u Kraljevu će u nedelju biti obeležen Dan sećanja na branioce otadžbine i ujedno 25. godišnjica zločinačke NATO agresije na Srbiju.

СРПСКО СРЦЕ НИЈЕ СЛОМЉЕНО: У Краљеву се у недељу обележава Дан сећања на браниоце отаџбине

G.Šljivić

U odbrani otadžbine i oružanim sukobima na Kosovu i Metohiji 1999. protiv terorista takozvane OVK, potpomognute NATO snagama i zapadnim plaćenicima, sa teritorije tadašnje opštine Kraljevo učestvovalo je više od 5.000 boraca, što u redovnom, što u rezervnom sastavu Vojske SRJ. Kući se, nažalost, nije vratilo 77 hrabrih boraca, dok je više od stotinu ranjeno.

G.Šljivić

 

- Ne smemo da zaboravimo njihovu hrabrost i žrtvu, kao ni sve one koji su učestvovali ili dali svoj doprinis u odbrani svoje države i svog naroda – kaže Vojislav Vukašinović, jedan od hrabrih boraca naše vojske koji su u proleće 1999. učestvovali u žestokim okršajima kod zabačene karaule Košare na Prokletijama. - Naša je dužnost da im uvek ukažemo dužno poštovanje i zahvalnost, kao i da naučimo potomke da ponosno čuvaju sećanje.

G.Šljivić

Vojislav Vukašinović polaže venac

Tokom 78 dana, koliko je 1999. godine trajalo NATO bombardovanje, Kraljevo je na meti vazdušnih napada bilo čak 54 dana. Prema dostupnim podacima, u ukupno 172 napada, u kojima je teže ili lakše povređeno 37 civila, ukupno je uništeno ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata. Na kraljevački kraj bačeno je više od 600 raznih eksplozivnih projektila, a najčešće su bombardovani vojni aerodrom u Lađevcima, gde je 24. marta 1999. pala i jedna od prvih NATO bombi, kasarna u Jarčujaku, kao i vojni i civilni objekti u Bogutovcu, Vitanovcu, Ratini, Mrsaću, Cvetkama…

G.Šljivić

Posledice NATO bombardovanja u kraljevačkom kraju

U celom Raškom okrugu oštećeno je ili potpuno srušeno oko 2.500 kuća, 1.200 stanova, 12 škola, sedam zdravstvenih stanica, dva dečja vrtića, a teško je oštećeno 20 drumskih i železničkih mostova, uglavnom u Ibarskoj klisuri.

G.Šljivić

Posledice NATO bombardovanja u kraljevačkom kraju

HEROJI

GODIŠNjICA NATO agresije, po tradiciji, biće obeležena i u kasarni „Jovan Kursula“ u obližnjem Jarčujaku polaganjem venaca na spomen-obeležje herojima 252. oklopne brigade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)