NAJLEPŠE LICE VELIKOG SRPSKOG RODA: Matica srpska i Opština Bajina Bašta čuvaju jedinstveno nacionalno blago

Никола Јанковић
Nikola Janković

10. 03. 2023. u 21:49

Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija osnovana 1826. godine i Opština Bajina Bašta, danas će potpisati Protokol o saradnji, čiji je cilj unapređenje kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz rad na zajedničkim projektima. U istorijskom, ali i u smislu budućnosti osvešćenije i bolje, reč je o velikom poduhvatu za srpski rod.

НАЈЛЕПШЕ ЛИЦЕ ВЕЛИКОГ СРПСКОГ РОДА: Матица српска и Општина Бајина Башта чувају јединствено национално благо

TO Bajina Bašta

Ova saradnja najlepši je i najvredniji izdanak istorijskog nasleđa sa jedne i napora savremenika, sa druge strane. Grad na Drini prednjači, na oba kraja vremenskog toka, u odnosu na druge srpske gradove. Čuvena književna i prepisivačka škola u manastiru Rača, kao i činjenica da je ovde stasala prva generacija srpskih građanskih pisaca koja će za patrijarhom Čarnojevićem krenuti na sever da Srbima stvore pisanu književnost - Bajinoj Bašti dali su titulu prestonice ćirilice i moderne srpske kulture.

PAVIĆ I SRPSKI KLADENAC

Pisac Milorad Pavić, jedan od najznačajnijih profesora srpske književnosti 18. veka, zapisao je u manastiru Rača „Nadgrobni zapis 20. stoleću“, a posvetio ga je monasima Jeroteju i Kiprijanu.

„Crni nas vetrovi ugnaše u stoleće dvadeseto, kao u duboki kladenac. Po žutom vetru protnusmo se kroza nj, kao na iglene uši. Evo, u zelenom vetru isplovljavamo na drugu stranu. A neki, bogami, ostaše onde navek, u crven vetar zazidani… Nije moguće na širokom vremenu plivati, ako se iz kladenca ne izađe“ – zapisao je Pavić.

Bajina Bašta, sudeći po nastojanjima opštinara, našla je najbolji put da se iz kladenca izađe.

Onaj drugi, savremeni povod za saradnju, ostvaren je u vremenu sadašnjem: Matica srpska je prepoznala veličinu i značaj niza aktivnosti na zaštiti i očuvanju ćirilice u Bajinoj Bašti.

Park ćirilice otvoren je u centru Bajine Bašte i prvi je takav u Srbiji i zemljama srpskog govornog područja. Ustanovljena je „Ćirilična baština“, najveća kulturna manifestacija u Srbiji koja slavi ćiriličko pismo, mestu u čijoj su blizini pre više vekova račanski monasi osnovali prepisivačku i književnu školu i zahvaljajući kojima se sačuvala pismenost i esencija srpske kulture u najtežim vremenima za naš narod. Manifestacija se svake godine održava oko 24. maja, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obeležava Dan slovenske pismenosti. Uskoro će u Rači biti otvoren – Muzej ćirilice. U čuvenom srednjovekovnom manastiru traje prestižna „Račanska povelja“… Ustanovljena je i „Ćirilična biciklijada“, rečju, sve u gradu živi i odiše velikom evropskom – srpskom kulturom, transformišući kulturu sećanja u nove vrednosti.

RAČANI RASUTI PO SVETU

U seobi, račanski monasi poput Jeroteja, Hristifora i Kiprijana, odlaze put Sent Andreje i Fruške gore. U istoriji srpske književnosti, oni su prva generacija srpskih „građanskih pisaca“ jer su razvili obrise budućeg srpskog romana, putopisa, čak i aforizma… Oni su izgradili put, kojim je kasnije pod balkanskim nebom zakoračio prosvetitelj Dositej Obradović, u trećoj generaciji naših pisaca.

U vitrinama račanske riznice čuva se fototipsko izdanje prvog srpskog putopisa, bliskog vizantijskom žanru – maritime, „Putešestvije k gradu Jerusalimu“ (1721) Jeroteja Račanina. Rukopisi Račana danas su rasuti po Evropi, najviše ih je u beogradskim zbirkama, u Pragu, Zagrebu, Novom Sadu, Bolonji, Sent Andreji, u Cavtatu, na Cetinju…

- Protokol o saradnji će u prostorijama Opštine Bajina Bašta potpisati predsednica opštine Vesna Đurić i generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić. Potpisivanju će prisustvovati Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, dr Zoran Đerić, član Uredništva Letopisa Matice srpske, zamenik predsednika opštine Bajina Bašta Milenko Ordagić i pokretač ćiriličkih aktivnosti u Bajinoj Bašti i predsednik Organizacionog odbora „Ćirilične baštine“ Siniša Spasojević – rečeno je „Novostima“ u Bajinoj Bašti.

Delegacija Matice srpske će sa domaćinima posetiti srednjovekovni manastir Raču i staru školu u Rači gde se planira formiranje Muzeja ćirilice kao dela budućeg kompleksa Doma ćirilice.

U 19 časova u Galeriji Ustanove „Kultura“ predviđena je promocija Letopisa Matice srpske, književnog časopisa koji u čitavom svetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)