ŠABAC SPROVODI IMUNIZACIJU PROTIV HPV VIRUSA: Vakcine čuvaju od raka grlića materice

V. M.

08. 06. 2022. u 08:54

ZAVOD za javno zdravlje Šabac sprovodi primarnu prevenciju opštim merama i imunizacijom u cilju smanjenja broja obolelih od HPV infekcije, kao glavnog uzročnika obolevanja od raka grlića materice.

ШАБАЦ СПРОВОДИ ИМУНИЗАЦИЈУ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА: Вакцине чувају од рака грлића материце

Foto: V.Mitrić

 Rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. U  Mačvanskom okrugu, prema podacima za 2019. godinu, rak grlića materice nalazi se na četvrtom mestu po broju novootkrivenih slučajeva od malignih bolesti, sa 34 novootkrivena slučaja, kaže nam dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Pored unapređenja zdravlja stanovništva sprovođenjem zdravstveno-vaspitnih mera usmerenih na celu populaciju, ističe naš sagovornik, „Zavod za javno zdravlje Šabac sprovodi primarnu prevenciju opštim merama i imunizacijom u cilju smanjenja broja obolelih od HPV infekcije, kao glavnim uzročnikom obolevanja od raka grlića materice“.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definisano je sprovođenje imunizacije protiv HPV.

 Vakcina koja stiže je Gardasil 9, najmodernija devetovalentna vakcina koja je odobrena od svih referentnih ustanova, a stavljena je i na B listu RFZO ove godine. Od Globalnog savetodavnog odbora za vakcinaciju, HPV vakcina ocenjena je kao visoko (ekstremno) bezbedna.

Foto: V.Mitrić

 -Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece od 9 do 14 godina, svakako pre stupanje u seksualne odnose, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS-a. Pozivamo sve roditelje da svoju decu (ćerke i sinove) vakcinišu ovom preporučenom vakcinom (Gardasil 9), tako što će se obratiti izabranom pedijatru radi davanja pismene saglasnosti onog koji se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, ističe dr Vujković.

Ovo je, smatra dr Vujković, najbolja zaštita najmilijih od ove maligne bolesti.

BONUS VIDEO:

Počela vakcinacija protiv gripa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba