"STANITE, GODINE" POSLE POLA VEKA: U Deronjama kod Odžaka sastala se generacija koja je završila malu maturu davne 1971. godine

Z. RAJIĆ

31. 05. 2022. u 07:26

"Stanite, dani, stanite, noći, stanite, godine"... To je sviralo šest domaćih romskih muzičara u kafani "Vavilon" u Deronjama jednog od poslednjih dana maja, na susretu generacije koja je u ovom selu u opštini Odžaci završila osnovnu školu 1971. godine. Vreme su zaustavili i više od pola veka vratili unazad 34 nekadašnja učenika i učenice OŠ "Vuk Karadžić", koji su sećanje na najlepše doba obnovili sa svojim učiteljem i troje nastavnika.

СТАНИТЕ, ГОДИНЕ ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: У Дероњама код Оџака састала се генерација која је завршила малу матуру давне 1971. године

Foto Privatna arhiva

- Pre ovog susreta sastali smo se 1986. godine, na 15-godišnjicu male mature, kad nas se skupilo nešto manje nego sad. Hteo sam da susret bude prošle godine, tačno pola veka od završetka osnovne škole, ali je lane većina odlazila u penziju sa navršenih 65 godina i zbog toga je bilo teško da se uskladimo - priča organizator susreta generacije Sava Danilov.

Prozivku svojih đaka posle 51 godine obavili su učitelj Slavujko Alimpić (89), nastavnica fizičkog Jasmina Zina Savić (86) i desetak godina mlađi predavači ruskog i muzičkog Stojil Kostić i Dejan Tomić.

Danilov ističe da je učitelj Slavujko, koji je bio veliki zaljubljenik u fudbal, zaslužan što je čak osam učenika iz generacije igralo u prvom timu seoskog FK Omladinac. Anđelki Simić (Medić) idol je ostala nastavnica Zina.

- Kao bucmasta devojčica nisam mogla da preskočim kozlić, pa je čas fizičkog za mene bio trauma. Nastavnica Zina me je naučila da, ako se pomučiš, možeš sve, i ja danas, zahvaljujući njoj, u 66. godini preskačem kozlić, vozim bicikl, radim sklekove... - rekla je Anđelka.

Većina iz generacije ostala je u Deronjama, a ostali žive u Novom Sadu, Beogradu, Somboru, Bijeljini, Vrbasu, Sivcu... Jaroslav Leska je na susret došao sa Malte i prvi put posle 51 godine video svoje drugare iz osnovne škole.

- U generaciji imamo protu, inženjere, tehničare, poljoprivrednike, pravnike, profesore, uspešne privatnike, a što je najvažnije, učitelji i nastavnici su od nas napravili dobre ljude - kaže Danilov.

Foto Privatna arhiva

NAUČENI DA SMO SVI JEDNAKI

U NAŠEM selu ima dosta Roma koji slave Svetu Petku. Naš učitelj Slavujko im je za slavu davao slobodan dan, s tim da, kada sutradan dođu u školu, donesu batak. Učitelj je na stolu sa svojom britvom sekao batak, a mi smo dolazili do stola i uzimali malo mesa da probamo. Tako nas je učio da smo jednaki i da se poštujemo - ispričala je Miladinka Mijić, devojački Dimić.

POMEN

U DVA odeljenja prvog razreda u Deronjama bilo je upisano 65 učenika rođenih 1956. godine, a među živima više nije 20.

- Njima je služen pomen u seoskoj crkvi, a ja sam se potrudio da fotografišem njihove spomenike, pa su oni i tako bili sa nama - rekao je Danilov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)